Bělobrádku, Bělobrádku, zkus se schovat někde v chládku

Vše je rozpálené, vše je žhoucí a vypadá to, že někomu možná nefungují osobní chladící mechanismy a potřebuje studenou sprchu z vnějšího světa.

Pan Bělobrádek, čaroděj dobroděj, rozmístí pár stovek uprchlíků do křesťanských rodin a máchnutím své kouzelné hůlky tak spasí svět. Dokonce zavře azylové domy, protože veškerá azylová agenda bude probíhat prostřednictvím hodných křesťanských rodin.

Pan Bělobrádek je člen naší vlády, má k dispozici odborné poradce na kdeco, ale on se obklopí naším klérem, se kterým vyšpekuluje a do světa vypustí něco tak nehorázného, až z toho jde strach.

Jsem naprostý laik, ale přece jen vím, že náš azylový systém je velmi kvalitně navržen. Azylová střediska jsou místem, kde probíhají identifikační úkony a ověření zdravotního stavu žadatelů o azyl. Poté je uchazeč umístěn do pobytového střediska, ve kterém je chráněn do doby, než azyl získá, to znamená, například, že je chráněn i proti útokům jeho případných nepřátel. Samozřejmě však je také společnost chráněna před skrytým nebezpečím, které se  může ukázat při prověřování jeho žádosti. Aź poté, co je cizinci udělen azyl, tj. úředníci konstatují, že azyl potřebuje a je žádoucí osobou pro začlenění do naší společnosti, poskytují těmto azylantům své služby různé azylové domy, charity a další instituce a mohou jim pak nabídnout přístřeší i ty rodiny, které se k tomu dobrovolně rozhodnou.

Pan Bělobrádek se svojí partičkou je však nad věcí, pánbu zřejmě všechno ostatní zařídí. Připomíná mi to známé příběhy se Švédska, kde se ptali muslimů, jestli ví, jak je možné, že dostávají sociální dávky a oni odpověděli, že je mají od Alláha.

Samozřejmě, že azylová střediska pro cizince mají různé mouchy a často je také kritizován dlouhý průběh azylového řízení. Pokud tedy pan Bělobrádek chce udělat něco užitečného, může napřít síly tímto směrem. Může se zorientovat, co lze vylepšit a kde lze nabídnout pomoc. Pokud to budou užitečné nápady a nikoliv boření funkčního systému, v nebíčku se mu váhy přehoupnou na tu správnou stranu.

Autor: Olga Pavlíková | úterý 7.7.2015 14:44 | karma článku: 37,62 | přečteno: 1680x