Asad chce ovládnout svoji zemi

Název článku v Novinkách.cz, který mne přiměl k napsání tohoto článku, zní: „Asad chce bez váhání ovládnout celou zemi“

Asad je syrský prezident, v zemi probíhá pátý rok válečný stav, ve kterém je zaangažována na jedné straně syrská armáda oficiálně podporovaná Ruskem a na dalších stranách nejrůznější skupiny rebelů, podporovaných Amerikou, Saudy, Iránem, Turky a asi i dalšími zeměmi. Tyto skupiny jsou svými příznivci označováni za bojovníky za svobodu a odpůrci za teroristy. Pouze na jediné skupině je shoda všech zúčastněných, a to na členech IS,. Jejich počet se odhaduje pouze kolem 30 000 bojovníků, ale těchto 30 000 zločinců dokázalo ukořistit ze Sýrie a Iráku značnou část. Nicméně je všeobecně známo, že členové IS byli vycvičeni americkými odborníky a jsou nepřetržitě zásobováni zbraněmi a finančně podporováni Saudskou Arábií i Turky. V těchto intencích je Asad uváděn jako někdo, kdo si dovoluje zvrátit vývoj ve své zemi a chystá se na dobytí Aleppa/Halabu, nejlidnatějšího a nejstarodávnějšího syrského města a v těchto dnech pravděpodobně i symbolu, kdo bude vítězem v syrské válce.

Nejsem obdivovatelem Asada, protože jsem, jako většina z nás, ovlivněna propagandou o jeho krutostech vůči vlastnímu obyvatelstvu. Na druhé straně však nejsem schopna posoudit, co z této propagandy je pravda a co je překroucení faktů tak, aby se ho světová populace štítila a souhlasila s rozvrácením Sýrie. Nyní však, když se Asad spojil s Rusy a daří se mu ofenzíva, se ukazuje, jak odporné zákulisí se kolem Sýrie točí. Jako kobylky se šikují pozemní armády Saudské Arábie v alianci s dalšími 35 zeměmi a pod pokryteckým heslem boje s Islámským státem hodlají vtrhnout do Sýrie. Nepokrytě se přitom spekuluje o tom, že Asad by si vítězstvím u Aleppa obnovil svoji moc a že by se tak nemělo stát, protože pak by i Rusové měli výhodné vyjednávací pozice ve věci Ukrajiny a Gruzie. Je to tedy jako na dlani: nejde o Syřany a znovuobnovení jejich země, ale jde pouze o mocenské ambice, které vypadaly pro rozvraceče Sýrie nadějně a najednou se přestává dařit. Co všechno budou ochotni rozvraceči Sýrie ještě použít, aby se jejich světovládné touhy naplnily?

Zdroje:

http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/394661-asad-chce-bez-vahani-ovladnout-celou-zemi.html

http://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/394671-saudska-arabie-je-rozhodnuta-vyslat-vojaky-do-syrie.html

Autor: Olga Pavlíková | pátek 12.2.2016 23:47 | karma článku: 45,52 | přečteno: 5366x