Počet agresivních řidičů přibývá. Co s tím? Trestat je, ne?!

Těch, co neváhají ujíždět policii a ohrožovat další auta, na českých silnicích přibývá. V reakci na sobotní honičku, při které sedmadvacetiletý mladík zběsile ujížděl policii z Prahy až do Plzně, to řekl vedoucí katedry policejních činností Policejní akademie ČR Kamil Pavlíček.

„Bohužel, tyhlety případy se začínají čím dál tím více rozšiřovat. Ten způsob agrese na našich silnicích je. Ať je to z důvodu trestné činnosti nebo z důvodu řidičského chování prostého," řekl Pavlíček.

Co se musí stát, aby se něco dělo? Jak jsem již jednou psala u alkoholu za volantem, na otázku, co s tím, zde platí jediné: trestat, trestat a zase jen trestat, přísně a bez jakýchkoli polehčujících okolností. To, že někdo jezdí bez řidičského oprávnění, už je podle všeho rutina, většinou je ještě takový řidič/řidička totiž pod parou nebo v drogovém opojení.

Jen namátkou vybírám články o několika výtržnících z posledních dnů:

  • 23.12.2013: „Nepříčetná žena s osmnácti zákazy řízení ujížděla v Praze policii.“
  • 30.12.2013: „Tragickou nehodu při honičce Plzní způsobil neřidič, auto nebylo jeho“ – při autonehodě zemřela mladá žena
  • 2.1.2014: „Ženu s mnoha zákazy řízení opět chytili v autě, zabavit jí ho nemohou.“ Zde se jedná o tutéž ženu, o které byl článek z 23.12.2013.
  • 2.1.2014: „Zastavený mladík bez řidičáku měl v krvi drogy ze silvestrovské noci.“
  • 6.1.2014: „Opilý muž nedal přednost vozu strážníků, o řidičák už přišel dřív.“
  • 10.1.2014: „Opilý muž bez řidičáku vezl tři nepřipoutané děti v autě bez technické.“

Jízdy bez řidičáku, po požití alkoholu nebo drog, nedodržování rychlosti, agresivní chování a předjíždění… Policie je na takové řidiče krátká a bez kompetencí zasáhnout, tresty a pokuty směšné (představte si, že by musel výtečník z D5 platit náklady za výjezd všech vozů, které ho honily a uhradit veškerou škodu, kterou způsobil) nebo ve správním řízení nepadnou tresty dokonce žádné (nebo případy jsou odložené či jinak nepodložené), není proto divu, že to na silnicích vypadá tak, jak vypadá. Když se k tomu přičte ještě stav našich báječných vozovek… nezbývá než dodat, jaké máme "štěstí v neštěstí", že alespoň ty automobilky vyrábějí čím dál tím bezpečnější auta. Díky! Bez toho by totiž statistiky vypadaly výrazně hůř!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Olga Bartoňová | pondělí 13.1.2014 16:45 | karma článku: 20,25 | přečteno: 842x