Jak na alkohol za volantem? Tresty, tresty a zase tresty...

Na D5 zahynul řidič dodávky, opilému řidiči se nic nestalo. Však ono se říká opilý řidič, veselý vrah. Nulová tolerance alkoholu za volantem nestačí. Je nutná i kontrola a případné prohřešky trestat, trestat a zase trestat. A kecy o prevenci, ty si nechte, za volant usedá v Česku dle mého soudu až moc lidí pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek… a podívejte na ty následky!

Jako třeba náš soused. Kolikrát v létě přijel v prorezlé Felicii a z auta vypadl, přes opilost nemohl ani dojít domů. A stalo se mu někdy něco? Kontroloval ho někdo? Řidičák má a nejbližší policejní služebnu máme ani ne 20 metrů od domu.

A takových je! Než jít ten kousek pěšky, než si zavolat taxi, než zavolat odvoz auta, než… vždyť těch pár kilometrů, jen do vedlejší vesnice, jen tamhle přes město… Dokud nebudou přísné tresty a potrestání viníků nehod pod vlivem alkoholu nebo drog na úrovni trestů za vraždu, asi se nic nezmění. A mluvit neustále jen o prevenci nestačí. Když někdo nechápe, že auto se pod „vlivem“ neřídí, musí následovat trest. Takový, co hodně zabolí. A takový, který bude mít preventivní účinky i na ostatní.

Jednou jsem byla svědkem takové dopravní akce v Americe, za jízdu pod vlivem zabavovali nejen řidičáky, ale rovnou i auta a hříšníci museli pak vysvětlovat své provinění ve správním řízení, někteří skončili rovnou ve vězení. Jo, a někteří taky přišli o práci, to když řídili firemní auto, které pak bylo nuceně odstavené několik dní na policejním parkovišti…

Co kdyby u nás byla taková dopravní akce na všech výjezdech z města některou noc po dobu vánočních svátků nebo během prodloužených víkendů, místních poutí a jiných veselic či víkendových dnů? To byste viděli, jak by provoz prořídl a jak by si lidi rozmysleli tu jednu skleničku, která přece nemá na nic vliv!

Bohužel má vliv a nedozírné následky, bohužel často pro toho, kdo si tu jednu na kuráž nedal...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Olga Bartoňová | sobota 28.12.2013 14:39 | karma článku: 25,96 | přečteno: 1103x