Manipulace s obyvatelstvem

Média oznamují, ekonomika vzrostla o jednu desetinu procenta, vše je v pořádku, odrazili jsme se ode dna. Jenže například minulý rok šla ekonomika o jedno procento dolů, proto o růstu lze mluvit pouze při růstu o 1.1 procenta. Proti předminulému roku je růst i o 0,9 procenta stále poklesem ekonomiky.

Je potřebné vnímat u všeho hlubší souvislosti a překládat si uváděné informace do reálnějších podob. Porovnání stavu ekonomického růstu, nebo poklesu je ve skutečnosti ještě složitější, protože je potřebné započítat i s inflací.  Představme si srovnání ekonomiky jednoho roku a následujícího, kdy oba roky mají produkci výrobků i služby stoprocentně stejné, pouze v ten druhý je vše dražší. Výsledkem je zvýšená ekonomika v druhém roce a přitom se nic ve skutečnosti nezvýšilo, pouze ceny o inflaci.  Pokud se zvýší ekonomické výsledky nového roku jen o hodnotu inflace, většinou se jedná o 2 až 4 procenta, znamená zvýšení ekonomiky následujícího roku o uváděná 2 až 4 procenta jen stagnaci.

Představme si absurdní situaci, že se v našem státě za jeden rok vůbec nic nevyrobí, ale přesto se rozprodají všechny zásoby výrobků i potravin. Ekonomický výsledek bude vynikající. Na druhou stranu jiný rok se bude vyrábět a pěstovat stodesetiprocentně, ale nikdo nic za celý rok nekoupí - ekonomický výsledek státu bude nulový. Jindy se může stát, že lidé budou mít všeho dost, přestane je bavit jezdit auty, odpojí elektřinu, vodu, začnou pěstovat plodiny a chovat zvířectvo, postačí jim výměnný obchod a z bank vyberou všechny peníze. Ekonomika státu se zhroutí i přesto, že lidem se zas tak špatně nepovede.

Tyto absurdity nenastanou nikdy, ale při sestavování rozpočtů se s nimi částečně musí počítat. Například všechny resorty vlády by měly dostat na příští rok víc prostředků a to minimálně o inflaci, jinak vlastně dostanou-li stejně jako minulý rok, právě o hodnotu inflace vlastně zchudnou. Neuvážené rozhodování Kalouska zaměřeného na pouhé odebírání peněz způsobilo snížené nákupy a souběžně s tím podrazilo ekonomiku. Dokázal tím vytvořit v letech 2007 a 2012 rekordní deficit 679 mld. Kč, to nedokázal před ním nikdo a snížením odbytu klesla i zaměstnanost. Je zajímavé, že se přitom dokáže tvářit způsobem - nebýt mě, bylo by ještě hůř.

Inflaci vytvářejí především banky, tento vložený neproduktivní člen v ekonomice svou náročností vytváří onu povinnou tříprocentní inflaci. Naskýtá se otázka, zda je dnešní dění schopno se bez bankovnictví obejít, zatím ale k lepšímu systému lidstvo nedošlo. Každou ekonomickou krizi vždy nastartují banky, zaběhlá výroba, spotřeba ani náhlá lenivost lidí není oním viníkem.

Další manipulace přichází z vnucené představy zaručeného oteplování. Naši eurokomisaři jako jediní na světě přijali opatření, která EU pošle na úroveň rozvojových zemí. Dvakrát do měsíce z USA dostávám pozvánku na nějaký seminář o oteplování. Jak na nějakého neznámého člověka z ČR mohli přijít, mi je záhadou a doufám, že vám též chodí nabídky na přednášky a snídani do Resources for the Future, 1616 P St. NW, Washington, DC. Oni tam diskutují o budoucnosti a oteplování, ale těžkosti se zamořováním a oteplováním nechali na ostatních státech. Pro naše lidi nepřijatelnou těžbu břidlicových plynů rozjeli natolik, že o 80 procent snížili cenu plynu. Zelenou energii zhodnotili jako ekonomiku zdrcující element a nechali EU snižovat svou konkurenceschopnost v energeticky náročných výrobách. Evropský prezident Hermann van Rompuy uvedl, že evropský průmysl platí dvakrát víc za elektřinu a čtyřikrát za plyn. Firmy musí utíkat z Evropy pryč, protože náklady na energii ve výrobě jsou rozhodující. Amerika snadno získává konkurenceschopnost a předpokládá se, že do roku 2020 se produkce u energeticky náročnějších produktů zdvojnásobí, zatímco v EU o třetinu klesne.

Totéž platí o strašení globálním oteplováním. Kde je letitý aritmetický průměr teplot na naší planetě? Kde je zaručená stabilní poloha byť jediného místa na Zemi? Kontinenty jsou stále v pohybu, zemský magnetismus se pravidelně mění, teploty se střídají za každých minimálně 400 let a cykly s delším obdobím jsou také prokázané. Do tohoto neovlivnitelného zmatku se objeví pár kverulantů, ti jsou ve všech odborných kruzích, kteří tvrdí všem natruc, že je vše jinak a právě nastává oteplování. Tito lidé jdou na ruku světovládcům. Vždy je dobré vystrašit lidstvo a svést vinu částečně na ně. Nyní se dozvídáme, že na Antarktidě je přes léto zaledněno o 60 procent více plochy Severního ledového oceánu než v minulém roce a to ještě nezačala zima. Omezování skleníkových plynů v EU stálo a bude stát mnoho peněz. Vědci, ti kteří jsou záměrně utajováni, tvrdí, že v podstatě se blíží menší doba ledová.

Někde klesá přímořská plocha vlivem tlaků zemských desek, uvádí se však tání ledovců a zvedání oceánů. Jinde byla přímořská města, dnes jsou zaplavena ne lidskou činností, ale přírodními změnami. Jinde stoupá pevnina, například Troja, a vliv skleníkových plynů se nepřipomíná, protože k dnešnímu tvrzení se to nehodí. Byla období, kdy CO2 na Zemi bylo v daleko větším množství, ale nebylo zde ještě nezodpovědné lidstvo.

Nastalo období předvolebních slibů a to především ekonomických. Je dobré si uvědomit nereálnosti a záměrné lži už jen proto, abychom předešli okamžiky vlastního zklamání.

 

 

 

 

Autor: Oldřich Šrámek | sobota 14.9.2013 17:06 | karma článku: 16,82 | přečteno: 777x
  • Další články autora

Oldřich Šrámek

Covid

22.11.2021 v 19:21 | Karma: 20,47

Oldřich Šrámek

Covid u nás a ve světě

13.6.2021 v 16:30 | Karma: 9,51

Oldřich Šrámek

Covid změní svět

21.5.2021 v 5:56 | Karma: 11,67

Oldřich Šrámek

Koronavirus

10.2.2021 v 8:41 | Karma: 15,86