Konec igelitových tašek v Čechách

Igelitky končí, mikrotenové sáčky po zavedení na ně speciálně cílené daně příkazem Evropské komise budou následovat, přestože výrobci produktů již nyní odvádějí poplatky za jejich recyklaci. Evropští politici navíc uvažují o úplném zákazu mikrotenových sáčků.

Zdanění žvýkaček bude dalším krokem zelených evropských elit. Určitě musí přijít čas i na PET lahve, které jsou v přírodě víc k vidění, než nějaké igelitky. O zrušení umělohmotných lahví je dobré uvažovat s daleko větším nadšením, protože skutečně zamořují svůj obsah a okolí daleko víc, než mikrotenové sáčky. Neplodnost mužů není jejich jedinou špatnou vlastností, je nutné přičíst energetickou a materiálovou náročnost, uvolňování antimonů do nápojů a propustnost pro kyslík a oxid uhličitý, což má vliv na chuť nápoje. 

Jaké to nakonec ve skutečnosti bude s igelitkami a mikrotenovými sáčky? V nějaké tašce nákup z obchodu musíme odnést a tak po roztrhání těch několika málo zbylých z Globusu si budeme muset nějaké koupit. Ty horší ze šetrnosti budeme nadále používat do košů a následně je vyhodíme i s odpadky do kontejnerů. Igelitek bude používáno stále stejně, akorát nebudeme záměrně chodit tak často do Globusu. Ti, kteří nepoužívali igelitky do košů, budou nadále kupovat speciálně určené igelitky do košů, míra spotřeby plastových obalů se nezmění a zatížení přírody se proto také nezmění. Mikrotenové sáčky většina lidí používala jako obal na drobnosti určené do ledniček i mrazáků, popřípadě na menší odpady vznikající při vaření, například při úpravě zeleniny. Jestliže si je nepřineseme z obchodů, budeme je muset kupovat a příroda na tom opět nic nezíská. Pro přírodu jsou nebezpečné všechny umělé hmoty a jednou bude muset dojít i na ně. Zrevidovat bude nutné jejich používání v oděvnictví, obuvnictví, stavebnictví, strojírenství atd., protože Evropská komise bojem proti igelitkám se pokouší naplnit jen dvouprocentní záměr očistit naši zamořenou Evropu.

Autor: Oldřich Šrámek | úterý 5.11.2013 10:31 | karma článku: 18,76 | přečteno: 1082x
  • Další články autora

Oldřich Šrámek

Covid

22.11.2021 v 19:21 | Karma: 20,47

Oldřich Šrámek

Covid u nás a ve světě

13.6.2021 v 16:30 | Karma: 9,51

Oldřich Šrámek

Covid změní svět

21.5.2021 v 5:56 | Karma: 11,67

Oldřich Šrámek

Koronavirus

10.2.2021 v 8:41 | Karma: 15,86