Jaká část z důchodů se vrátí státní pokladně zpět?

Pokud si důchodce vše vypěstuje a vyrobí sám, stát z peněz vydaných tomuto jednotlivci na důchod získá zpět velmi malý podíl. Tolik šikovných a fyzicky schopných důchodců žijících na venkově je ale málo.

Většina důchodců z přijatých peněz musí pokrýt také Inflaci, která činí za poslední rok 2,5 procenta, ceny potravin stouply dokonce o 5 procent, ceny starších bytů vzrostly od roku 2 000 téměř trojnásobně a lze (1url.cz/JtfiN) proto sledovat i nárůst průměrných cen pronájmů za poslední rok, který činí zvýšení kolem 10 procent, přitom v Praze kupodivu není nejvyšší. Jestliže je u nás důchod v průměru 11 784 Kč a ten se má v příštím roce zvýšit přibližně o 500 Kč, jde tedy o 4,24 procentní navýšení. Důchodce utratí nejvíce za bydlení a za stravu, vybavení v domácnosti nakupuje jen výjimečně a na útraty na cestování a jiné zábavy musí zapomenout. Jestliže za poslední rok stoupl nájem o 10 % a nejvyšší částka z důchodu jde právě na bydlení, je zvýšení důchodů pro nastávající důchodce katastrofálně malé, nehledě na to, že druhá nejvyšší částka jdoucí na potraviny se za rok zvýšila o 5 %. O něco lépe na tom jsou důchodci bydlící ve vlastním bytě a platící pouze daň z nemovitosti.

Například spotřební daň z tabáku je 80 %, alkoholu 23 % a takové hodnoty si průměrný důchodce již přímo nesmí dovolit dávat státu. Představme si šílence, který vykouří jednu krabičku cigaret denně a stát mu nyní přidá poprvé velkoryse částku 15 Kč na den, tedy právě tolik, o kolik tou pětistovkou nyní důchodcům zvyšuje životní úroveň. To přidání mu pokryje pouze zdražení cigaret, na víc mu nezbude ani koruna a vlastně souběžně s oslavou u většiny národa se postará o zdraví důchodců, buď přestanou kouřit, nebo radikálně zhubnou.

Je dobré si uvědomit, že stát nyní výjimečně a doslova s hrdostí bude přidávat 500 Kč a na druhé straně nekomentuje on a ani nikdo jiný kolik dostane zpět formou spotřební daně a DPH z výrobků nakoupených důchodci ne ve větší míře, jak by se dalo hrdě předpokládat, ale jenom v míře původní a nutné k životu. V průměru důchodce dostane o oněch 4,24% víc, ale stát získá ve skutečnosti 2,5% zpět jenom za všeobecnou inflaci, protože o kolik se zdraží ceny výrobků, o stejnou hodnotu se navýší i zisk státu. Zvýšením plateb za nájem odejde důchodcům navíc dalších 2,5%. Tato částka se nakonec opět dostane státu do kasy a tak spolu s daněmi získanými za zdražené vše a to především za potraviny, stát vlastně na důchodcích získá minimálně 5% a přitom jim vydá jen 4,24%. Kdyby se tento výčet zdražení udělal skutečně pořádně a odborně, věřím tomu, že výsledek by byl ještě překvapivější. Určitě všichni znáte den daňové svobody, který začíná na úplném konci května a před časem se na vlastní výplatu začínalo pracovat dokonce o 15 dní později. Vše co stát dá na důchody, se mu vrátí po tomto „horentním“ zvýšením zpět do kasy a navíc mírně vydělá. Skutečně minimálně vyšší životní úroveň u důchodců v současné době lze docílit odhadem navýšením důchodů o víc jak 6%. Životní úroveň důchodců se příští rok proti současnému roku 2017 mírně sníží.

Autor: Oldřich Šrámek | sobota 23.9.2017 15:40 | karma článku: 33,03 | přečteno: 1253x
  • Další články autora

Oldřich Šrámek

Covid

22.11.2021 v 19:21 | Karma: 20,47

Oldřich Šrámek

Covid u nás a ve světě

13.6.2021 v 16:30 | Karma: 9,51

Oldřich Šrámek

Covid změní svět

21.5.2021 v 5:56 | Karma: 11,67

Oldřich Šrámek

Koronavirus

10.2.2021 v 8:41 | Karma: 15,86