Církevní restituce dostaly zelenou

ANO, ĆSSD dostalo první lekci. Ano, vláda rozhodla, že bez souhlasu křesťanů nebude v budoucnosti rozhodovat v podstatě o ničem. Stejně jako u minulých voleb se nepřihlíželo k počtům voličů, i nyní nám byl dán signál vypovídající o tom, že jsou některé věci posvátnější těch druhých.

Lze si představit nastávající hlasování ve sněmovně, protože máme v živé paměti onu křehkou většinu záhadně propojených stran. Všechny debaty spojené s hádkou o dříve běžný resort zemědělství, se jevily směšně taktické a každý divák v podstatě jen čekal na obratnost tázaného, který se musel vyhýbat konkrétní odpovědi. Celá šaškárna byla vedena pouze o tom, kdo bude moci dohlížet a pomáhat navracení majetků církvím s jedinečným vlivem na pozemkový úřad.

Česká republika je v současné době v takovém stavu, že i těch několik málo miliard určených k restitucím, je katastrofickým výdajem, ještě katastrofálnějším, než oněch 24 miliard, které tak želí Kalousek v rozpočtu na příští rok. Je nutné si ale uvědomit, že peníze se pouze tisknou a není potřeba je zahlazovat prací. Inflace se projevuje tak, že i deficit je v podstatě ukazatel vyrovnanosti nestoupající, ale i neklesající ekonomiky. Proto ona deflace vyrobená ČNB. Daleko horší byly okamžiky splácení dluhů za naše banky. V té době byla koruna hodnotnější a výše oddlužení šla do stamiliard a to jen proto, aby se později tyto banky staly výnosným artiklem zahraničních bankovních společností. 

Kam zařadit dnešní církevní restituce? Vždyť stát za jeden rok vydělá jen na cigaretách víc, než je ochoten zaplatit církvím za třicet let. Řeči o tom, že kuřáci si tuto sumu vyberou na léčení následků své neřesti, jsou nesmyslné. Pouze se dožijí méně roků a jsou léčeni stejně jako i ti co nekouří. Snad nám nechtějí tvrdit, že nekuřáci nejsou nikdy léčeni a umírají sice v pozdějším věku, ale zcela zdraví, bez operací a nákladné léčby. Dalším snadným zdrojem je alkohol, za který si stát vybere na daních ještě větší částku. Jak je vyčíslena korupce, ztráty za nesmyslné stavby podporované EU a mnoho jiných finančních odtoků?

Osobně nejsem nespokojen s církevními restitucemi kvůli velikosti navržené částky, ale proto, že se zapomíná na dějiny. V minulosti totiž u církevních majetků vždy docházelo k odnímání a následnému vracení s kompenzacemi. Tak tomu bude za třicet let znovu. Projeví se to donucením státu provádět opravy, jiné souvislosti se budou muset řešit novými dotacemi, zapomenuté násilí husitů se opráší s nárokem na odškodnění, přitom EU dohlédne na spravedlivé narovnání, variant je mnoho a v minulosti jich bylo také dost.

 

 

Autor: Oldřich Šrámek | pátek 20.12.2013 19:34 | karma článku: 18,17 | přečteno: 768x
  • Další články autora

Oldřich Šrámek

Covid

22.11.2021 v 19:21 | Karma: 20,47

Oldřich Šrámek

Covid u nás a ve světě

13.6.2021 v 16:30 | Karma: 9,51

Oldřich Šrámek

Covid změní svět

21.5.2021 v 5:56 | Karma: 11,67

Oldřich Šrámek

Koronavirus

10.2.2021 v 8:41 | Karma: 15,86