Ceny za jízdu vlakem o 45 % rozdílné mi naúčtovali

 – je to prozatímní rekord? Nezkušený člověk se diví a musí zaplatit to, co mu průvodčí naúčtuje a na informacích se následně doví, že to jsou nová pravidla a předem si cenu nemůže zjistit nikdo.

Na internetu se dozvíte, že Flexi bylo stvořeno pro zlevnění jízdného, ale opak je pravdou, navíc z vlastní zkušenosti s tak rozdílnou hodnotou. V Liberci za jízdu tam jsem zaplatil 42 Kč a druhý den mi průvodčí naúčtoval za stejnou jízdu zpět 61 Kč, přestože jsem mu ukázal jízdenku z minulého dne, podmínky byly stejné, trať, třída, rychlík. Jezdím vlakem asi 4x do roka a rozdíl v ceně byl vždy jen maximálně jedna koruna, tohle je ale pokrok a netuším, kde jsou meze, jak se lze bránit těmto překvapením a kam až tato taktika poroste. Na informacích v přestupní stanici v  Hradci Králové mi bylo řečeno, ať se nedivím, že cenu předem nemohou zaručit nikomu a o nějakém stropu nevěděli vůbec nic. Později na informacích v Liberci věděli přece jenom víc a dali mi alespoň letáček, určený podobným nevědoucím jako jsem já. Jenže v tomto letáku se v podstatě také nedovíte nic konkrétního, především nic o nějaké procentní hranici zdražení.

Ceny jsou rozdílné v E-shopu, u nádražní prodejny i průvodčího. Záleží především na předčasnosti pořízení si této jízdenky, což samozřejmě u průvodčího nelze. On vám určí, nebo jeho kalkulační přístroj, jakou budete mít jízdenku, tu vyžaduje zaplatit a přestože byla označena jako Flexi základní jednosměrná a měla by být podle uváděných rad od ČD zvýhodněná, byla naopak o 45% dražší.

Skutečně mi nejde o těch 19 Kč navíc, jde mi o nemohoucnost člověka vědět něco předem a bojím se dalšího rozšiřování těchto metod v dalších oblastech účtování státu s námi lidmi. Nemusel stát tak radikálně zlevňovat, měl ale určit jisté pevné hranice a neházet nás do nejistot. Asi si budeme muset zvykat i na jiná překvapení, hned druhý den jsem si šel koupit do prodejny Rossmann v Liberci krém na boty, cena byla uvedena 34 Kč a u pokladny chtěli 35. Prý jsou všechny informující cenovky určeny pro členy Clubu, ostatní kupující se cenu tak dozví až při placení. Novinka pro mne a zároveň poučení, že do této prodejny již nikdy nepůjdu, při větším nákupu bych mohl náhle onemocnět nejen psychicky.. Kde l těmto dříve zcela vyloučeným metodám státní i podnikatelské podniky vzaly inspiraci? Nevím, ale určitě jednou přerostou ve zcela běžné metody, které mladí již ani neodsuzují.

Autor: Oldřich Šrámek | čtvrtek 14.11.2019 8:29 | karma článku: 21,85 | přečteno: 601x
  • Další články autora

Oldřich Šrámek

Covid

22.11.2021 v 19:21 | Karma: 20,47

Oldřich Šrámek

Covid u nás a ve světě

13.6.2021 v 16:30 | Karma: 9,51

Oldřich Šrámek

Covid změní svět

21.5.2021 v 5:56 | Karma: 11,67

Oldřich Šrámek

Koronavirus

10.2.2021 v 8:41 | Karma: 15,86