Budou jednou cigarety na lékařský předpis?

Lidé se budou dožívat stále většího stáří, ale s rostoucím věkem roste i podíl demence, kam patří Alzheimerova demence i Parkinsonova nemoc. Kouřením jsou ale tyto nemoci z větší části oddáleny.

 

Nedávno byl v ČT diskusní pořad, kde lékaři i politici nezakrývali obavy z nečekaně exponenciálně rostoucí demence u lidí vyššího věku. Problém je ale v tom, že třeba podle britské studie jsou náklady na zdravotní a sociální péči o lidi s demencí rovny součtu nákladů na rakovinu, srdeční onemocnění a cévní mozkové příhody dohromady. Podle posledních výzkumů se zjistilo, že kuřáci těmto chorobám podléhají o 60% méně. Nyní je tu dilema, nechat lidstvo ve vyspělých zemích kouřit a dopřát jim zkrácení života tímto nezdravým počínáním, nebo jim všemožně zakazovat kouření a popřát jim co nejdelší život a šanci si užívat důchodů, ale s neobvykle rostoucí zárukou toho, že se bude stát o ně velice nákladně starat po mnoho let. Každý politik i lékař však musí říct něco, co si sám nemyslí a pokud je trochu realistický, sám se dovede představit v roli nic nechápajícího dementa.

Mezi lety 2015 a 2050 se počet starších lidí zvýší ve vyspělých zemích o 56%, to je samozřejmě dobré, nemusí se rodit tolik dětí, protože zájem žen o to mít vůbec nějaké dítě velice klesá. Je to moderní, pohodlnější a nemusí se rodiny starat o to jak vůbec ty děti zajistit a nakrmit. Je zajímavé, že tento existenční problém si nepřipouštějí v chudých zemích, tam jsou schopni zvládnout nespočet dětí, navíc netrpících nezdravou obezitou.

U lidí ze střední Evropy je výskyt demencí 1,1 % pro skupinu lidí ve věku 60 až 64 let a 14% pro lidi nad 90 let. Demence se zdvojnásobuje každých 5,9 roku věku. Je to až tak zarážející, že z tisíce lidí starších jak 90 let se rozvine demence v průběhu jednoho roku u 105 lidí, další rok dalších 105 lidí atd., přitom realistická představa je, že se oněch 100 let bude dožívat za 40 let skoro každý.

Jaké jsou tedy vyhlídky kouření? Buď nám skutečně stát začne předepisovat určité rozumné dávky kouření s tím, že si každý rozhodne kdy a na co zemře, nebo nám další sociálně demokratický ministr zdravotnictví vysvětlí a zakáže kouření i ve vlastním domě a přislíbí, že importovaní arabové nás budou v pohodě živit a starat se v jakékoliv těžké zdravotní situaci.

Podobné zákazy nás pochopitelně čekají s alkoholem, sladkostmi a tučným jídlem, první impulsy již v Bruselu existují, jsem jenom zvědavý, jak dlouho si udržíme v Čechách tolik nezdravé knedlíky. Argumenty politici již nyní mají, vždyť žádný vyspělý stát je také nepoužívá, jenom my jsme ti poslední zaostalci.

Autor: Oldřich Šrámek | úterý 6.9.2016 13:01 | karma článku: 27,41 | přečteno: 847x
  • Další články autora

Oldřich Šrámek

Covid

22.11.2021 v 19:21 | Karma: 20,47

Oldřich Šrámek

Covid u nás a ve světě

13.6.2021 v 16:30 | Karma: 9,51

Oldřich Šrámek

Covid změní svět

21.5.2021 v 5:56 | Karma: 11,67

Oldřich Šrámek

Koronavirus

10.2.2021 v 8:41 | Karma: 15,86