Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vánoce se vysoutěžit nedají

Hana Strejčková se na svém blogu v článku Hyenismus ve světě dětí spravedlivě rozhořčuje nad průběhem dětské mikulášské besídky plné vzájemné bezohlednosti, završené okradením jednoho z přítomných děvčátek. Zároveň se ptá, co se to s dětmi i jejich dospělými děje. Pokusím se jí odpovědět.

Článek je vlastně rozhořčeně položenou otázkou, proč se k sobě takhle chováme a nepřímo vyjádřeným přáním, aby tomu bylo jinak.

Pokud si jej přečtete, myslím, že se mnou budete souhlasit, že jádro pudla je skryto v samotné formě besídky. Totiž její soutěžní podobě.

Všeobecně neustále soutěžíme a soutěžíme. Jako by neexistoval jiný model společné existence. Individuální výkon nebo jedinečný vzhled zbožšťujeme a vystavujeme nekritickému obdivu. Nad důsledky, které to přináší, pak krčíme bezradně rameny a nechápeme, z čeho vzešly. I okradená holčička byla podle autorky příběhu „nejšikovnějším a nejroztomilejším andílkem karnevalu!“ a za to zřejmě i odměněna Legem. Na první pohled poctivá a spravedlivá soutěž. Jenže právě v ní je zakopaný pes.

Teď by se hodil nějaký teoretický traktát, rozebírající přínosy a nevýhody soutěžního modelu. Člověk se ale nejlépe učí na konkrétním příkladu, a tak je nejjednodušší vrátit se k příběhu Hany Strejčkové a podívat se, co soutěž skutečně vyvolává:

Některé děti se ale při každé soutěži hnaly na jeviště s takovou vervou, že srážely ty menší. A dokonce, když mohl soutěžit pouze ten, kdo chytil míček, silnější a dravější ani nezaváhali a vyráželi je z rukou těm slabším, menším a pomalejším. I rodiče překvapovali, vysazovali své potomky na podium, aby všechny ostatní předběhly. Jakoby společným mottem bylo: „Vyhrát za každou cenu! Já jsem nejlepší!““

Myslím, že to nepotřebuje další komentář. Účastníci karnevalu si v modelové situaci zažili to, čím žije celá společnost. Soutěžíme. A protože v soutěži může vyhrát jen jeden, vydáme ze sebe nejdříve úplně všechno. Když to ale nestačí, saháme k dalším nástrojům. Sportovci k dopingu, podnikatelé k úplatkům, politici ke lžím a podvodům, soused okrade nebo alespoň poškodí souseda. Všude spousta frustrace, řevnivosti a zloby.

Chováme se k sobě takhle proto, že neustále soutěžíme.

Mohl bych teď skončit, neboť na otázku v úvodu jsem odpověděl. Chci ale přemýšlet i o tom, co mohli pořadatelé besídky udělat jinak.

Jako první asi napadne, nechat děti, ať si něco vyrobí, namalují, vymodelují a svůj výrobek si následně odnesou domů. To se velice často i děje. Sice už nesoutěžíme, ale ještě pořád tomu něco chybí.

Je to spolupráce, společná tvorba a společné prožitky. Ty jsou nebo by měly být cílem podobných společenských setkání. Zcela prozaicky je to o hledání a přípravě činností a prožitků, které budou účastníky spojovat a nikoliv rozdělovat. Teprve při nich vzniká potřeba vzájemné komunikace, dohody, společného hledání řešení,...

Je nasnadě, že při uplatnění takového modelu vznikají kvalitativně odlišné vztahy. Jsou to situace, z nichž vychází vítězně všichni. Při nich pak může vznikat i to, co si navzájem před svátky přejeme a marně zkoušíme sehnat v obchodech. Totiž příjemné prožití svátečních dnů.  

 

"Naučte se rozumět dětem i sobě a mějte z výchovy radost." :O>)

Autor: Zdeněk Okleštěk | sobota 22.12.2012 3:25 | karma článku: 29,40 | přečteno: 2044x
  • Další články autora

Zdeněk Okleštěk

Padla facka a co dál?

1. října přinesla Mladá Fronta Dnes na své titulní straně článek „Fackovací případ ředitele Korandy.“ Pan ředitel v rozhovoru s redaktorkou Ivanou Karáskovou popisuje průběh události a co všechno z toho vzešlo. Co ale dál?

17.10.2015 v 8:07 | Karma: 6,29 | Přečteno: 298x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Okleštěk

Pitný režim aneb vyčůrej se, pozor, teď!

"Janičko, pojď se napít, už jsi dlouho nepila. Děti, pojďte sem, musíte se napít. To nevadí, že nemáte žízeň. Každý aspoň půl sklenky. Je třeba dodržovat pitný režim!“ A současně s tím: „Věrko, pojď se vyčůrat. Rostíku, kdy si čůral? Nepotřebuješ čůrat? To nevadí, že nechceš. Pojď to aspoň zkusit.“ Taky to kolem sebe slyšíte tak často? Kolem doplňování a vylučování tekutin dětmi děláme zbytečný a navíc škodlivý humbuk.

11.6.2014 v 8:41 | Karma: 21,21 | Přečteno: 1539x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Okleštěk

"Za maminku, za babičku,..." aneb tanečky kolem jídla.

S tatínkem Václavem jsme hledali příčinu toho, proč je Klárka tak tvrdohlavá, proč má tendenci neustále rodičům vzdorovat a bojovat s nimi. Jen tak mezi řečí mi Václav popsal situaci, kdy byla podle něj Klárka naopak velmi hodná a dalo se s ní domluvit. Chtěl přijít na to, v čem byl princip úspěšné dohody, aby ho mohl uplatňovat i do budoucna. A tak vyprávěl:

12.3.2014 v 7:30 | Karma: 10,32 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Okleštěk

Tohle ti miláčku podepsat nemůžu

Při nedávné on-line konzultaci jsme s rodiči druháka Vojty hledali důvody, proč se synovi přestává dařit ve škole. Příčin jsme objevili víc, ale jedna věc mi v našem rozhovoru výrazně „zazvonila“ a tak bych se s vámi o ni rád podělil.

5.3.2014 v 7:30 | Karma: 22,62 | Přečteno: 1721x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Okleštěk

... a nad nočníčkem se vznášel advent

Na kurzech a přednáškách zadávám dospělým, aby pozorovali a hlavně poslouchali ostatní kolem sebe v situacích, do nichž nejsou sami zapojeni a učili se tak vnímat, co se vlastně mezi námi a dětmi v komunikaci děje. Jaký přístup k nim máme nebo jaký postoj k nim zaujímáme a co to způsobuje. Sám jsem byl včera svědkem takové drobné příhody.

2.12.2013 v 14:00 | Karma: 7,45 | Přečteno: 466x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1082x
Velkým tématem autora je lidská komunikace. Zaměřuje se především na vztahy rodičů a dětí. Jako lektor kurzů, přednášek a konzultací na téma Komunikace s dětmi s úctou a v dobrém se setkává s mnoha rodiči, pedagogy i vedoucími dětských kolektivů a jejich příběhy, které jej nepřestávají fascinovat.