„Daleko od slávy“ aneb zapomenutý maršál Karel Janoušek

Slavíme všechno možný ..... Den samostatnýho českýho státu, Den vítězství, Den slovanských věrozvěstů, Den upálení Husa, Den český státnosti, Den vzniku československýho státu, Den boje za svobodu .....jen na LIDI zapomínáme!!!

 

Úplně náhodou jsem se kdysi dostala ke švédský kapele Sabaton. Pro mě, nic moc ..... jako pro ženskou. Je to taková pochodová muzika do války. Prostě mě to nebralo.

 

No ..... a nedávno jsem si poslechla jejich píseň „Daleko od slávy - Far From The Fame."

 

Vím, neobjevila jsem Ameriku. Klip je z Masters of Rock 2012.

 

Zpěvák Joakim Brodén je napůl Čech a složil píseň na počest Karla Janouška. Na počest chlapa, kterej byl oceněnej králem Jiřím VI. anglickým řádem. V r.1945 jako jedinej Čechoslovák získal hodnost Air Marshal!!! Prostě ….. takovej „obyčejnej“ chlap!!!

 

Je to údernej song, opěvující jeho statečnost i to, jak se mu „odměnili“ komouši. V padesátých letech byl uvězněn na dlouhých 12 let. Zemřel v ústraní r.1971.

 

Nikdy jsem neměla buňky na naši historii, nikdy jsem necítila jakýkoliv vlastenectví.

 

 

Až teď!!!

 

Ty kluci švédský mě uzemnili. Na fesťáku to rozbalili takovým způsobem, že jsem najednou cítila hrdost. Na nás, na Čechy!!!

 

Joakim lítá po pódiu s naší vlajkou, dává ze sebe všechno a my jen s úžasem civíme.

 

Tak jste nám to nandali, kluci. Ale krásně a já vám za to děkuju!!!

 

zdroj: 

http://www.mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/v-pozustalosti-generala-janouska-objeven-pusobivy-clanek-z-britskych-novin-1966-75378/

 

Autor: Ludmila Odarčenková | čtvrtek 10.4.2014 10:00 | karma článku: 20,50 | přečteno: 973x