Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vysoká škola korupce se sídlem v Praze 5

Drzost starosty Prahy 5 Milana Jančíka nezná mezí. Jméno místopředsedy oblastní ODS v Praze je v médiích skloňováno v souvislosti s prapodivnými politickými praktikami více než často. Starosta Prahy 5 však zatím každý skandál bez problémů ustál a v politické kariéře dokonce povýšil. Dnes připravil Milan Jančík všem, kteří volají po etice a morálce v politice, opravdovou lahůdku.

Kdyby v Praze 5 skutecne byla Vysoka skola korupce, Milan Jancik by byl vhodnym adeptem na rektoraRobert Rambousek, MF DNES

Praha 5, ovládaná Milanem Jančíkem z křesla starosty, se rozhodla poskytnout nájemníkům z obecních bytů slevu na nájemném ve výši 5 tisíc korun. Sleva má být pro obyvatele obecních bytů údajně určitou náplastí na bolestivou ránu způsobenou ekonomickou krizí.
Starosta Jančík a jeho kumpáni přirozeně nevyplatí nájemníkům slevu ze svého. Obyvatelům obecních bytů se uleví na úkor těch občanů Prahy 5, kteří bydlí ve svém. Ti totiž výmysl radnice zaplatí ze svých daní. Způsob, jakým bude Praha 5 slevu vyplácet, nezasluhuje jiné pojmenování než korupce. Počin Prahy 5 je bohužel korupcí zcela legální.
"Nájemníci obecních bytů dostanou pětitisícovou slevu ve dvou splátkách pomocí složenky. Pro peníze si budou na poštu chodit v dubnu a září," uvádí zpráva ČTK, kterou převzal i zpravodajský server iDnes.cz. To má zcela čitelné důvody. Nájemník si bude peníze přebírat, což má psychologicky mnohem větší efekt, než kdyby mu částka byla odečtena z nájmu.
Načasování splátek je dílem politické geniality a nestydaté nemravnosti zároveň. V dubnu bude krátce před volbami do poslanecké sněmovny, v září pak krátce před volbami komunálními. V obou případech to má Jančíkova ODS dost nahnuté. Volební výhra v Praze byla pro občanské demokraty vždy samozřejmostí. Jenže poté, co média začala propírat podivné politické praktiky na pražském magistrátu a na radnicích některých pražských části (kupříkladu právě v Praze 5), začali pravicoví voliči hledat alternativu k ODS nebo se rozhodli na volby zcela zanevřít.
Milan Jančík své jméno těžko očistí. Jeho poslední možností, jak si zajistit křeslo starosty i pro příští volební období, je uchýlil k tak nemorálním praktikám, jakou je právě vyplácení nesmyslné slevy na nájemném. Jeho krok by se měl zařadit do encyklopedie politické korupce vedle stejných počinů, jakým byla například sázka sociálních demokratů na téma zrušení poplatků u lékaře v předvolební kampani na podzim roku 2008.
PS: Více o Milanovi Jančíkovi se můžete dočíst na Wikipedii. Připomínám, že část obsahu hesla "Milan Jančík" byla nedávno smazána mluvčím Prahy 5 Radovanem Myslíkem. Došlo k tomu samozřejmě omylem.

Autor: Marek Numerato | středa 10.2.2010 18:49 | karma článku: 44,48 | přečteno: 14210x
  • Další články autora

Marek Numerato

Kdo chce, parazita si vždy najde. Zásluhou státu

Stačil jeden výrok stínového ministra financí Jana Mládka na stranickém sjezdu ČSSD a česká média i široká veřejnost se začaly seriózně zabývat tím, zda jsou živnostníci parazity. Byl jsem zcela udiven tím, kolik lidí na tuto hloupou hru přistoupilo. Zvláště mě pak překvapilo, jakou taktiku někteří živnostníci zvolili, aby se nařčení z parazitismu ubránili.

19.9.2013 v 16:55 | Karma: 23,14 | Přečteno: 1206x | Diskuse| Politika

Marek Numerato

ČSSD a KSČM. Minimální rozdíly nejen u daní

Kdykoliv ČSSD řeší vnitrostranické otázky, dojde i na otázky novinářů týkající se spolupráce sociálních demokratů s komunisty a na (ne)platnost Bohumínského usnesení. Tyto otázky jsou již zcela bezpředmětné. Na tom, zda bude ČSSD vládnout na celostátní úrovni s komunisty vůbec nesejde. ČSSD je již sama o sobě stranou komunistickou - s představiteli, kteří se nestydí za komunistickou minulost, za komunistickou rétoriku ani za prosazování komunistického programu.

16.3.2013 v 17:02 | Karma: 28,28 | Přečteno: 909x | Diskuse| Politika

Marek Numerato

Skandinávský model aneb dost už bylo bludů o ráji na zemi

Skandinávský model kladoucí důraz na zajištění širokého spektra služeb ze strany státu a založený na vysokém zdanění a progresivních přímých daních, nám mnozí politici, novináři, ekonomové a další předkládají za vzor hodný následování. Propagátorem švédského socialismu je i jeden z favoritů prezidentské volby Miloš Zeman.

2.12.2012 v 11:35 | Karma: 22,22 | Přečteno: 2803x | Diskuse| Ekonomika

Marek Numerato

Hospodářská komora chce kartu pracovníka. Zaplatíme ji všichni?

Hospodářská komora lobbuje u ministerstva práce za zavedení elektronické karty pracovníka, ve které by byl zaznamenán průběh zaměstnání, lékařské prohlídky pracovníka či jeho proškolení například v oblasti bezpečnosti práce. Karta má rovněž evidovat, od kdy je pracovník zaměstnán.

23.11.2012 v 21:40 | Karma: 22,91 | Přečteno: 1557x | Diskuse| Ekonomika

Marek Numerato

Londýn se chystá na svátek. Skutečně?

Miliardy liber musela vysát britská vláda z kapes daňových poplatníků, aby mohla být v příštím týdnu zahájena olympiáda v Londýně. Celkové náklady na ostře sledovanou sportovní akci se vyšplhají na 11 miliard liber, přestože původní odhady počítaly s nižšími částkami.

22.7.2012 v 12:35 | Karma: 19,08 | Přečteno: 1535x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Tuleja publikoval i v pochybných vědeckých časopisech, nyní žádá o stažení článků

2. května 2024  13:57

Kandidát TOP 09 na ministra pro vědu Pavel Tuleja požádal Slezskou univerzitu, aby stáhla z jeho...

Poslanci mají jednat o zákoníku práce, ANO chce zabránit výpovědi bez důvodu

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  13:49

Přímý přenos Poslanci mají začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela zákoníku práce předpokládá...

V Polsku zatkli šestnáctiletého mladíka kvůli útoku na varšavskou synagogu

2. května 2024  13:47

Polská policie zadržela šestnáctiletého mladíka, kterého podezírá z útoku na synagogu Nožykowých ve...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  13:45

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...