Vysoká škola korupce se sídlem v Praze 5

Drzost starosty Prahy 5 Milana Jančíka nezná mezí. Jméno místopředsedy oblastní ODS v Praze je v médiích skloňováno v souvislosti s prapodivnými politickými praktikami více než často. Starosta Prahy 5 však zatím každý skandál bez problémů ustál a v politické kariéře dokonce povýšil. Dnes připravil Milan Jančík všem, kteří volají po etice a morálce v politice, opravdovou lahůdku.

Kdyby v Praze 5 skutecne byla Vysoka skola korupce, Milan Jancik by byl vhodnym adeptem na rektoraRobert Rambousek, MF DNES

Praha 5, ovládaná Milanem Jančíkem z křesla starosty, se rozhodla poskytnout nájemníkům z obecních bytů slevu na nájemném ve výši 5 tisíc korun. Sleva má být pro obyvatele obecních bytů údajně určitou náplastí na bolestivou ránu způsobenou ekonomickou krizí.
Starosta Jančík a jeho kumpáni přirozeně nevyplatí nájemníkům slevu ze svého. Obyvatelům obecních bytů se uleví na úkor těch občanů Prahy 5, kteří bydlí ve svém. Ti totiž výmysl radnice zaplatí ze svých daní. Způsob, jakým bude Praha 5 slevu vyplácet, nezasluhuje jiné pojmenování než korupce. Počin Prahy 5 je bohužel korupcí zcela legální.
"Nájemníci obecních bytů dostanou pětitisícovou slevu ve dvou splátkách pomocí složenky. Pro peníze si budou na poštu chodit v dubnu a září," uvádí zpráva ČTK, kterou převzal i zpravodajský server iDnes.cz. To má zcela čitelné důvody. Nájemník si bude peníze přebírat, což má psychologicky mnohem větší efekt, než kdyby mu částka byla odečtena z nájmu.
Načasování splátek je dílem politické geniality a nestydaté nemravnosti zároveň. V dubnu bude krátce před volbami do poslanecké sněmovny, v září pak krátce před volbami komunálními. V obou případech to má Jančíkova ODS dost nahnuté. Volební výhra v Praze byla pro občanské demokraty vždy samozřejmostí. Jenže poté, co média začala propírat podivné politické praktiky na pražském magistrátu a na radnicích některých pražských části (kupříkladu právě v Praze 5), začali pravicoví voliči hledat alternativu k ODS nebo se rozhodli na volby zcela zanevřít.
Milan Jančík své jméno těžko očistí. Jeho poslední možností, jak si zajistit křeslo starosty i pro příští volební období, je uchýlil k tak nemorálním praktikám, jakou je právě vyplácení nesmyslné slevy na nájemném. Jeho krok by se měl zařadit do encyklopedie politické korupce vedle stejných počinů, jakým byla například sázka sociálních demokratů na téma zrušení poplatků u lékaře v předvolební kampani na podzim roku 2008.
PS: Více o Milanovi Jančíkovi se můžete dočíst na Wikipedii. Připomínám, že část obsahu hesla "Milan Jančík" byla nedávno smazána mluvčím Prahy 5 Radovanem Myslíkem. Došlo k tomu samozřejmě omylem.

Autor: Marek Numerato | středa 10.2.2010 18:49 | karma článku: 44,48 | přečteno: 14210x