Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tak to pochop, už je konec

Slova z titulku tohoto blogu nabrala poté, co zazněla v hitu Pribeh (v podání slovenského dua Rytmus a Tina), téměř kultovního významu. Pro nezasvěcené stačí zadat heslo "už je konec" na Facebooku. Slova z úst slovenského rapera Rytmuse by měl v každém případě vyslechnout český exposlanec Daniel Petruška, který nepochopil, co mu vzkázali voliči z Pardubického kraje.

Exposlanec Daniel Petruska se nechtel smirit s tim, ze je konec.Michal Klima, MF Dnes

Vítězem letošních voleb jsou jednoznačně voliči. Ne proto, že si vybrali ty správné zástupce, kteří je budou ve sněmovně reprezentovat. To v tuto chvíli posoudit nemůžeme. Ale proto, že se chytrým přístupem k úpravě volebních lístků s kandidátkami zbavili těch, kterými zastupováni být nechtějí. Preferenčními hlasy rozhodli o tom, že si nepřejí, aby za ně činil politická rozhodnutí například Ivan Langer, Pavel Severa, Michal Kraus nebo Petr Benda.
Příjemným překvapením těchto voleb je fakt, že hned několik politiků dokázalo rozhodnutí voličů respektovat natolik, že rezignovali na některou ze svých funkcí. U některých politických představitelů tento krok překvapil více (Jiří Paroubek, Pavel Bém, Cyril Svoboda), u jiných s ohledem na již v minulosti prokázaný smysl pro férovost méně (Miloš Zeman). Někteří z výše zmíněných politiků určitě ještě neřekli své poslední slovo a vynoří se z míst, kde bychom to nejméně čekali.
Květnové volby však nepřinesly jen vítězství a příjemná překvapení, ale také jedno velké zhnusení. Stále totiž existují politici, již si mandát přidělený od voličů pletou s korytem, na které by měli mít snad doživotní nárok. Ano, narážím na bývalého poslance Daniela Petrušku, který se podle informací médií měl nemístně dožadovat návratu do poslanecké lavice. Senátora Jiřího Stříteského, neformálního lídra ODS v Pardubickém kraji, Petruška podle MF Dnes přemlouval, aby přesvědčil nově zvolené poslance o potřebě jejich dobrovolného "odstoupení". Tím by se Danielovi Petruškovi cesta do sněmovny opět uvolnila. Zpravodajský server iHNed.cz zase přišel s informací, že exposlanec vyzval kolegy, kteří ho přeskočili ve volbách, aby finančně přispěli na předvolební kampaň. Marně hledám slovo, které by počínání pardubického exposlance nejlépe vystihovalo. Hnus? Drzost? Ignorance? Ztráta soudnosti? Nejspíš všechno dohromady. Jen doufám, že až se zase  Daniel Petruška objeví na některé z volebních kandidátek (ve světě politiky není nic nemožné), vytasí voliči své tužky a tak jako letos politika reprezentujícího ODS vykroužkují.
Na závěr si dovolím čtenáře odkázat na Vzkazy po volbách, které ekonom Pavel Kohout adresoval politikům a voličům. Autor vzkazu, jak ostatně bývá jeho zvykem, udeřil hřebíček na hlavičku.
Hit Pribeh od Tiny a Rytmuse, zmíněný v úvodu, naleznete například na YouTube.

Autor: Marek Numerato | pondělí 31.5.2010 23:05 | karma článku: 17,36 | přečteno: 1811x
  • Další články autora

Marek Numerato

Vize svobodné společnosti podle Boba Murphyho

Zajímá vás, co může mít společného utvaření jazykových pravidel s právem? Jak by se mohla ve svobodné společnosti řešit krádež televize? Kdo by ve svobodné společnosti zajistil naši obranu? A jak by to bylo s fungováním věznic?

24.3.2012 v 10:34 | Karma: 11,09 | Přečteno: 1002x | Diskuse| Politika

Marek Numerato

Ekonomická svoboda - Česko je nadále zemí třetí kategorie

Heritage Foundation zveřenila každoroční žebříček ekonomické svobody. Česká republika si v roce 2012 mírně pohoršila a zůstává tak ve skupině přiměřeně svobodných zemí. V čele žebříčku je stejně jako vloni Hong Kong před Singapurem. V žebříčku Heritage Foudation si nelze nevšimnout, že ve členských státech Evropské unie se podmínky související s ekonomickou svobodou zhoršují.Heritage Foundation zveřenila každoroční žebříček ekonomické svobody. Česká republika si v roce 2012 mírně pohoršila a zůstává tak ve skupině přiměřeně svobodných zemí. V čele žebříčku je stejně jako vloni Hong Kong před Singapurem. V žebříčku Heritage Foudation si nelze nevšimnout, že ve členských státech Evropské unie se podmínky související s ekonomickou svobodou zhoršují. Heritage Foundation zveřenila každoroční žebříček ekonomické svobody. Česká republika si v roce 2012 mírně pohoršila a zůstává tak ve skupině přiměřeně svobodných zemí. V čele žebříčku je stejně jako vloni Hong Kong před Singapurem. V žebříčku Heritage Foudation si nelze nevšimnout, že ve členských státech Evropské unie se podmínky související s ekonomickou svobodou zhoršují.

14.1.2012 v 9:40 | Karma: 17,11 | Přečteno: 1702x | Diskuse| Ekonomika

Marek Numerato

Ron Paul – médii ignorován, blogery podporován

Ron Paul, jeden z posledních politiků s odhodláním hájit kapitalismus a svobodu jednotlivce, nadějně zahájil maraton amerických prezidentských primárek republikánské strany. S počtem získaných hlasů ve státě Iowa skončil třetí za Mittem Romneym a Rickem Santorumem. Texaský kongresman Paul tak ukázal, že má reálnou šanci postavit se v boji o Bílý dům současnému prezidentovi Obamovi.

8.1.2012 v 17:39 | Karma: 15,67 | Přečteno: 918x | Diskuse| Politika

Marek Numerato

O co jde těm, kteří chrání chudáky a hlupáky před svobodou

Jako zastánce svobody se opakovaně setkávám s názorem, že svoboda je sice krásná věc, ale že by způsobila řadu nepříjemností chudším, hloupějším či méně vzdělanějším jedincům. Jinými slovy se kritici svobody pokoušejí naznačit, že určitá část jedinců potřebuje ochrannou ruku státu nebo jiného nadřazeného subjektu.

5.12.2011 v 19:27 | Karma: 22,20 | Přečteno: 1270x | Diskuse| Politika

Marek Numerato

Pekaři věří, že s většími koláči vyhrají všichni

Guy Kawasaki je rizikový investor, kterého mnozí považují za marketingového guru. Má za sebou například kariéru ve společnosti Apple. Kawasaki je zdrojem výjimečných myšlenek a inspirací. Za pozornost určitě stojí i jeho postřeh o světě rozděleném na jedlíky a pekaře. Kawasaki se jedlíkům a pekařům věnuje v následujícím videu.

25.11.2011 v 20:42 | Karma: 10,80 | Přečteno: 1132x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...