Tak to pochop, už je konec

Slova z titulku tohoto blogu nabrala poté, co zazněla v hitu Pribeh (v podání slovenského dua Rytmus a Tina), téměř kultovního významu. Pro nezasvěcené stačí zadat heslo "už je konec" na Facebooku. Slova z úst slovenského rapera Rytmuse by měl v každém případě vyslechnout český exposlanec Daniel Petruška, který nepochopil, co mu vzkázali voliči z Pardubického kraje.

Exposlanec Daniel Petruska se nechtel smirit s tim, ze je konec.Michal Klima, MF Dnes

Vítězem letošních voleb jsou jednoznačně voliči. Ne proto, že si vybrali ty správné zástupce, kteří je budou ve sněmovně reprezentovat. To v tuto chvíli posoudit nemůžeme. Ale proto, že se chytrým přístupem k úpravě volebních lístků s kandidátkami zbavili těch, kterými zastupováni být nechtějí. Preferenčními hlasy rozhodli o tom, že si nepřejí, aby za ně činil politická rozhodnutí například Ivan Langer, Pavel Severa, Michal Kraus nebo Petr Benda.
Příjemným překvapením těchto voleb je fakt, že hned několik politiků dokázalo rozhodnutí voličů respektovat natolik, že rezignovali na některou ze svých funkcí. U některých politických představitelů tento krok překvapil více (Jiří Paroubek, Pavel Bém, Cyril Svoboda), u jiných s ohledem na již v minulosti prokázaný smysl pro férovost méně (Miloš Zeman). Někteří z výše zmíněných politiků určitě ještě neřekli své poslední slovo a vynoří se z míst, kde bychom to nejméně čekali.
Květnové volby však nepřinesly jen vítězství a příjemná překvapení, ale také jedno velké zhnusení. Stále totiž existují politici, již si mandát přidělený od voličů pletou s korytem, na které by měli mít snad doživotní nárok. Ano, narážím na bývalého poslance Daniela Petrušku, který se podle informací médií měl nemístně dožadovat návratu do poslanecké lavice. Senátora Jiřího Stříteského, neformálního lídra ODS v Pardubickém kraji, Petruška podle MF Dnes přemlouval, aby přesvědčil nově zvolené poslance o potřebě jejich dobrovolného "odstoupení". Tím by se Danielovi Petruškovi cesta do sněmovny opět uvolnila. Zpravodajský server iHNed.cz zase přišel s informací, že exposlanec vyzval kolegy, kteří ho přeskočili ve volbách, aby finančně přispěli na předvolební kampaň. Marně hledám slovo, které by počínání pardubického exposlance nejlépe vystihovalo. Hnus? Drzost? Ignorance? Ztráta soudnosti? Nejspíš všechno dohromady. Jen doufám, že až se zase  Daniel Petruška objeví na některé z volebních kandidátek (ve světě politiky není nic nemožné), vytasí voliči své tužky a tak jako letos politika reprezentujícího ODS vykroužkují.
Na závěr si dovolím čtenáře odkázat na Vzkazy po volbách, které ekonom Pavel Kohout adresoval politikům a voličům. Autor vzkazu, jak ostatně bývá jeho zvykem, udeřil hřebíček na hlavičku.
Hit Pribeh od Tiny a Rytmuse, zmíněný v úvodu, naleznete například na YouTube.

Autor: Marek Numerato | pondělí 31.5.2010 23:05 | karma článku: 17,36 | přečteno: 1811x