Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O nezahojených ranách z privatizace a obhajobě škodlivých principů

Můj poslední blog s názvem "Proč je dobré privatizovat a proč se privatizovat nebude" vyprovokoval mnoho diskutujících ke kritické reakci na mnou prosazované názory. Na tomto místě bych rád obhajobu soukromého vlastnictví v oblasti školství a zdravotnictví dále rozvedl.

Zdravotni pece dle socialistu - nekvalitni, ale zadarmoRadek Cihla, MF DNES

Z diskusních příspěvků jsem vybral ty, které považuji za nejdůležitější, přičemž jsem je rozdělil a „zastřešil“ pod tři tematických okruhy:
Argument 1 - Těm, co chtějí nižší daně, jde jen o sebe
Argument 2 - Privatizace = podvod
Argument 3 - Školy a nemocnice nemají být už z principu ziskové
Jak napovídá už titulek tohoto blogu, z kritiky diskutujících bylo patrné, že někteří stále vnímají nezahojené rány z privatizace devadesátých let, další zase obhajují principy, které osobně považuji za velmi škodlivé a nebezpečné.
Argument 1 - Těm, co chtějí nižší daně, jde jen o sebe

Jedna z diskutujících vznesla vůči mnou zastávanému postoji závažné obvinění. "Je vidět , že autor je mladý a asi dopředu trpí představou, že díky daním /státu/bude muset holt šetřit na nějaký ten svuj sen/auto, Pc/ trochu déle..."
Ano, autorka tohoto příspěvku má v něčem pravdu. Přesto je zapotřebí její slova do značné míry korigovat. Svojí představou rozhodně netrpím, naopak jsem s ní spokojen. Jde mi o můj sen (vizi), uznávám. Není jím auto ani PC a v současné době na něj nikoliv díky, ale kvůli státu našetřit nemohu. Našetřit se na něj vlastně nedá, je to sen abstraktní. Ten sen či vize se jmenuje vysoká kvalita školství a zdravotnictví.
Nyní stát vybírá od občanů daně, aby jim za ně zdravotnické, vzdělávací a mnohé další služby poskytoval. Jenže tyto služby jsou občanům poskytovány mnohdy v neuspokojivé kvalitě. Je proto žádoucí, aby stát peníze, které vybírá na daních, ponechal v pomyslných peněženkách občanů. Oni sami by si mohli vybrat, zda tyto peníze investují do nákupu hmotného statku (automobilu) nebo do „nákupu vzdělání a zdravotní péče“ od soukromých škol a nemocnic. Ostatně i ono zmiňované PC pokládám za dobrou investici do vzdělání a věřím, že nákup PC v ceně 20 tisíc Kč může být v řadě případů lepší investicí do vzdělání než v případě, kdy tyto peníze ponecháme státu a on za ně uhradí měsíční mzdu špatnému učiteli.
Jistě, za uspořené peníze na daních se dá pořídit i auto. Pokud by ovšem došlo k privatizaci škol a občané by je již nemuseli nadále prostřednictvím státního přerozdělování dotovat, doporučoval bych tyto „uspořené“ peníze investovat do vzdělání.
Argument 2 - Privatizace = podvod
Hned několik diskutujících zavrhlo myšlenku privatizace škol a nemocnic proto, že dosud nejrozsáhlejší privatizace na našem území podle nich skončila katastrofou. Byť uznávám, že privatizace z devadesátých let v jednotlivých případech skončila politováníhodným výsledkem, nesdílím s diskutujícími názor o celkově negativním dopadu této privatizace. Obecné zavrhnout privatizaci kvůli podvodům, jichž se v jejím průběhu dopustil "pirát z Prahy" a jemu podobní, je zhruba stejně rozumným řešením, jako když se rozhodneme přestat létat na základě toho, že se k nám donese zpráva o leteckém neštěstí.
Souhlasím s tím, že případná privatizace školských a zdravotnických zařízení by si vyžádala důkladnou přípravu, jež by eliminovala veškerá možná rizika podvodů, korupce apod.
Argument 3 - Školy a nemocnice nemají být už z principu ziskové
Tento názor pokládám za vůbec nejnebezpečnější, nejškodlivější a nejhodnější zavržení. Budeme-li prosazovat myšlenku, že školy a nemocnice mají být z principu neziskové, bude boj za zvýšení kvality poskytovaných služeb ve školství a zdravotnictví bojem s větrnými mlýny. Stát jednoduše není motivován k tomu, aby své služby zlepšoval, protože má své příjmy předem jisté a navíc mu nikdo nekonkuruje. Majitelé soukromých škol a zdravotnických zařízení by v případě existence zcela volného trhu byli jednoznačně motivováni k poskytování služeb co nejvyšší kvality. Navíc jak známo u soukromých podniků dochází mnohem snadněji k vytlačení neefektivních podniků z trhu než v případě podniků státních. Kdo chce dopřát sobě i ostatním kvalitní zdravotní péči a vzdělání, musí si uvědomit, že bez toho, aby tyto služby poskytoval někdo, jehož motivací je zisk, to nejde.
Školství a zdravotnictví jsou službami. V sektoru služeb jde o to zajistit klientům (pacientům, žákům, jejich rodičům) nejlepší servis či péči. Školám a zdravotnickým zařízením, která nabízejí kvalitní péči a o jejichž služby je zájem, nemůžeme právo na zisk upírat. Učitele a lékaře bude mnohem lépe než stát motivovat soukromník, který se s nimi alespoň částečně podělí o zisk například prostřednictvím prémií.
Na závěr si dovolím zájemce o problematiku úlohy vlády v procesu vzdělávání odkázat na knihu Miltona a Rose Friedmanových: Svoboda volby, konkrétně na kapitolu 6 s názvem Co je špatného na našem školství?

Autor: Marek Numerato | neděle 7.2.2010 10:03 | karma článku: 12,09 | přečteno: 1131x
  • Další články autora

Marek Numerato

Vize svobodné společnosti podle Boba Murphyho

Zajímá vás, co může mít společného utvaření jazykových pravidel s právem? Jak by se mohla ve svobodné společnosti řešit krádež televize? Kdo by ve svobodné společnosti zajistil naši obranu? A jak by to bylo s fungováním věznic?

24.3.2012 v 10:34 | Karma: 11,09 | Přečteno: 1002x | Diskuse| Politika

Marek Numerato

Ekonomická svoboda - Česko je nadále zemí třetí kategorie

Heritage Foundation zveřenila každoroční žebříček ekonomické svobody. Česká republika si v roce 2012 mírně pohoršila a zůstává tak ve skupině přiměřeně svobodných zemí. V čele žebříčku je stejně jako vloni Hong Kong před Singapurem. V žebříčku Heritage Foudation si nelze nevšimnout, že ve členských státech Evropské unie se podmínky související s ekonomickou svobodou zhoršují.Heritage Foundation zveřenila každoroční žebříček ekonomické svobody. Česká republika si v roce 2012 mírně pohoršila a zůstává tak ve skupině přiměřeně svobodných zemí. V čele žebříčku je stejně jako vloni Hong Kong před Singapurem. V žebříčku Heritage Foudation si nelze nevšimnout, že ve členských státech Evropské unie se podmínky související s ekonomickou svobodou zhoršují. Heritage Foundation zveřenila každoroční žebříček ekonomické svobody. Česká republika si v roce 2012 mírně pohoršila a zůstává tak ve skupině přiměřeně svobodných zemí. V čele žebříčku je stejně jako vloni Hong Kong před Singapurem. V žebříčku Heritage Foudation si nelze nevšimnout, že ve členských státech Evropské unie se podmínky související s ekonomickou svobodou zhoršují.

14.1.2012 v 9:40 | Karma: 17,11 | Přečteno: 1702x | Diskuse| Ekonomika

Marek Numerato

Ron Paul – médii ignorován, blogery podporován

Ron Paul, jeden z posledních politiků s odhodláním hájit kapitalismus a svobodu jednotlivce, nadějně zahájil maraton amerických prezidentských primárek republikánské strany. S počtem získaných hlasů ve státě Iowa skončil třetí za Mittem Romneym a Rickem Santorumem. Texaský kongresman Paul tak ukázal, že má reálnou šanci postavit se v boji o Bílý dům současnému prezidentovi Obamovi.

8.1.2012 v 17:39 | Karma: 15,67 | Přečteno: 918x | Diskuse| Politika

Marek Numerato

O co jde těm, kteří chrání chudáky a hlupáky před svobodou

Jako zastánce svobody se opakovaně setkávám s názorem, že svoboda je sice krásná věc, ale že by způsobila řadu nepříjemností chudším, hloupějším či méně vzdělanějším jedincům. Jinými slovy se kritici svobody pokoušejí naznačit, že určitá část jedinců potřebuje ochrannou ruku státu nebo jiného nadřazeného subjektu.

5.12.2011 v 19:27 | Karma: 22,20 | Přečteno: 1270x | Diskuse| Politika

Marek Numerato

Pekaři věří, že s většími koláči vyhrají všichni

Guy Kawasaki je rizikový investor, kterého mnozí považují za marketingového guru. Má za sebou například kariéru ve společnosti Apple. Kawasaki je zdrojem výjimečných myšlenek a inspirací. Za pozornost určitě stojí i jeho postřeh o světě rozděleném na jedlíky a pekaře. Kawasaki se jedlíkům a pekařům věnuje v následujícím videu.

25.11.2011 v 20:42 | Karma: 10,80 | Přečteno: 1132x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

Žena zápasila s policisty o nůž, jednoho pořezala a sama se bodla do břicha

2. května 2024  11:44

Policisté pomáhali v Sušici na Klatovsku ženě, která byla rozrušená a chtěla si ublížit. Před...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...