Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nový spojenec Šojdrové: už i zpěvák Klus bojuje za sirotky z uprchlických táborů

Populární zpěvák Tomáš Klus se připojil k iniciativě Češi pomáhají, jejímž cílem je vzbudit u veřejnosti zájem o pomoc lidem, kteří utíkají před válkou.

Snahu o přijetí sirotků z řeckých uprchlických táborů má většina české veřejnosti spojenou především s europoslankyní Michaelou Šojdrovou. Tato politička z KDU-ČSL již před rokem a půl přišla s nápadem, že by Česká republika měla přijmout 50 sirotků, pocházejících ze Sýrie, aby zlepšila svůj obraz v Evropě a „vyžehlila“ si tak v Bruselu to, že od začátku migrační krize odmítala přijímat uprchlíky na základě povinných kvót.

Její aktivita se však u vládních politiků, zejména pak premiéra Babiše, s velkým nadšením nesetkala. Kroměřížská europoslankyně však svou snahu nevzdávala, osobně se například zajela do řeckých uprchlických táborů podívat a někdy v únoru loňského roku přivezla do České republiky seznam sirotků, kteří by mohli být do naší země adoptováni. Pravda, bylo jich oproti původně avizovanému počtu 50 jen 14 a ne všichni byli ze Sýrie… Ani to však Andreje Babiše neobměkčilo a nejenom on stále razil myšlenku, že by bylo rozumnější, kdyby Česká republika přispěla finanční částkou na výstavbu dětských domovů či center pro tyto děti, vybudovaných v některé zemi na Blízkém východě.

Poté, co paní Šojdrová v loňských květnových volbách obhájila post europoslankyně, mi přišlo, že její úsilí o získání sirotků z řeckých táborů malinko polevilo. Ovšem tato myšlenka znovu ožila poté, co vloni na podzim samotné Řecko vyzvalo ostatní členské země EU, aby si děti, pobývající v jejich uprchlických táborech, rozdělily. Český ministr vnitra Hamáček následně vyzval řeckou stranu, aby nám zaslala seznam dětí, které by naše země mohla přijmout. Po několika měsících přece jen dorazila z Řecka odpověď, ze které však vyplynulo, že by se většinově nejspíš nejednalo o menší děti do 15 let, ale o „adolescenty před dovršením plnoletosti“, přičemž většina z nich by pocházela z Afghánistánu či Pákistánu (viz odkaz zde).  

Vypadalo to, že prvotně proklamovaná snaha paní Šojdrové o adopci malých syrských sirotků vzala za své. Jenže chyba lávky… Hned poté, kdy trochu pominul strach z pandemie Covid-19 a pomalu začíná návrat k normálnímu životu, ožily i aktivity různých spolků pro „konání dobra“, jako například občanské iniciativy Češi pomáhají, která kvůli přijetí nejenom syrských sirotků na českou vládu již delší dobu tlačí. A jak jsem si dnes přečetl v jednom článku na Aktuálně, tato iniciativa nyní získala významného spojence v podobě populárního zpěváka Tomáše Kluse.

Jak jsem se ve zmíněném článku dočetl, někdejší držitel Českého slavíka se na ty Čechy, kteří správnost přijetí sirotků z uprchlických táborů zpochybňují, pořádně rozohnil: "Jak je možné, že řešíme to, jestli pomůžeme nějakým dětem? Mně je úplně jedno, jestli jsou z Íránu nebo třeba Afghánistánu. Mně to je úplně fuk, jsou to proboha děti. Nejvíc nechutné mi přijde to, že se tady z dětí a lidí, kteří utíkají před válkou, dělá politický náboj," prohlásil například.

S poslední citovanou větou pana Kluse bych určitě souhlasil. Otázkou ovšem je, kdo z této záležitosti zmíněný politický náboj především dělá. Nebyla to v první řadě paní europoslankyně Šojdrová? Pokud by šlo o nějakou iniciativu „zezdola“, kdy by se například některé české rodiny obrátily na naši vládu s žádostí, že by měly zájem nějaké děti z uprchlických táborů, u kterých by byly vyjasněné jejich rodinné vazby, adoptovat, proč ne. Ale jestliže prvně proklamovaným cílem jejího úsilí byla snaha, aby si naše země šplhla v Bruselu, tak se nelze divit tomu, že spousta lidí takovou iniciativu hodnotí negativně.

A když se navíc následně ukázalo, že v úvahu by přicházely především „děti“, kterým je víc než 15 let a tudíž by pro ně nebyla příliš vhodná adopce ani svěření do pěstounské péče, a jediným možným řešením by v jejich případě nejspíš bylo umístit je do speciálně vybudovaných ubytoven či center, má věc trochu jiný rozměr. A přece jen jsem přesvědčen, že i v zájmu těchto dětí či dospívajících by bylo nejvhodnějším řešením vybudovat taková centra v některé zemi Blízkého východu, neohrožené válkou, a na výstavbu těchto center finančně přispět. Jsem přesvědčen, že s něčím takovým by většina českých občanů neměla žádný problém.    

Autor: Josef Nožička | pondělí 25.5.2020 18:03 | karma článku: 47,65 | přečteno: 7888x
  • Další články autora

Josef Nožička

Kam až může vést, když se politika plete do sportu

Proč má být trestána mladá šestnáctiletá tenistka jen kvůli tomu, že po zápase podala své soupeřce ruku?

28.1.2024 v 20:02 | Karma: 37,73 | Přečteno: 1262x | Diskuse| Sport

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil na svém mimořádném zasedání svatořečil premiéra Fialu

Mimořádné, již třetí letošní zasedání uličního výboru iFčil, se tentokrát uskutečnilo v Rožnově. Svolal ho tam jeho aktivní člen Martin Iron.

26.1.2024 v 18:10 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1118x | Ostatní

Josef Nožička

"Chci se velmi omluvit" aneb z Dominika Haška bude velmi dobrý politik

V minulém týdnu Dominik Hašek zřejmě trpěl nevysvětlitelnou ztrátou paměti a na svůj nesmiřitelný postoj vůči NHL úplně zapomněl.

23.1.2024 v 17:32 | Karma: 38,88 | Přečteno: 1227x | Diskuse| Sport

Josef Nožička

Když už i Jaroslav Hutka říká vtipy o premiéru Fialovi

S ohledem na dřívější politické postoje Jaroslava Hutky bych opravdu nečekal, že se na adresu vlády premiéra Fiala vyjádří výrazně kriticky i on.

21.1.2024 v 8:15 | Karma: 37,85 | Přečteno: 1261x | Společnost

Josef Nožička

Mají si dámy Schillerová s Pekarovou navzájem co vyčítat?

Někteří vládní politici i známé osobnosti občas účelově označují za "hlásnou troubu Kremlu" toho, kdo nesouhlasí s jejich názory na to či ono.

18.1.2024 v 8:15 | Karma: 36,16 | Přečteno: 847x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

  • Počet článků 1585
  • Celková karma 40,14
  • Průměrná čtenost 3236x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik