Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Milion chvilek versus vánoční program pro děti. Maličkost, ovšem velmi symbolická…

Neúnavní organizátoři ze sdružení Milion chvilek pro demokracii nepolevili ani v předvánočním týdnu a na řadě míst naší země uspořádali protestní akce za odstoupení premiéra Babiše.

Jak asi většina čtenářů zaregistrovala, i v tomto týdnu se v naší zemi konaly protestní akce, pořádané spolkem Milion chvilek pro demokracii. Takřka již tradiční demonstraci v našem hlavním městě, konané v úterý, předcházely tentokrát i pondělní demonstrace v některých jiných městech České republiky. Dle informací sdělovacích prostředků bylo těchto měst asi 200, jedním z nich byl i Přerov.

A právě v tomto moravském městě došlo dle zprávy, publikované na zpravodajském serveru Denik.cz, ke kuriózní situaci: na jednom místě se totiž ve stejný čas konala jak protestní akce Milionu chvilek pro demokracii, tak i vánoční program pro děti. Generálním podporovatelem programu pro děti byl navíc holding Agrofert a dle informací v Deníku odcházela asi padesátka účastníků protestu proti Andreji Babišovi z přerovského náměstí rozladěna, neboť kvůli příliš hlasitě pouštěné hudbě od organizátorů dětského programu údajně nebyly dobře slyšet proslovy řečníků, pozvaných Milionem chvilek.  

Některé jistě napadne, že mohlo jít ze strany příznivců současného českého premiéra, proti němuž jsou protestní akce tohoto spolku namířeny, o cílenou „sabotáž“: nemůže být přece náhodou, že generálním podporovatelem druhé akce byl zrovna Babišem vlastněný Agrofert, a tak bylo místo pořádaného dětského programu zvoleno záměrně… Ovšem dle toho, co se píše v Deníku, získali prvně od magistrátu povolení pořádat svou akci na přerovském náměstí  pořadatelé předvánoční akce pro děti, a až zhruba měsíc poté i pořadatelé protestní demonstrace proti Babišovi (dle vyjádření přerovského magistrátu obě akce povolovali dva různí úředníci, což je mimochodem názornou ukázkou toho, jak „skvěle“ někdy naše státní správa funguje…)

I když budu v diskusi některými nejspíš obviněn z toho, že jsem „koblihář“ a straním Babišovi, tenhle malicherný spor bych rozřešil asi následovně: jestliže se protestní akce Milionu chvilek pro demokracii zúčastnila jen zhruba padesátka lidí (což na více než 40 tisícové město skutečně není moc…) a opravdu byli rušeni hlasitou hudbou, nebylo by z jejich strany rozumnější, kdyby svou akci provizorně přesunuli na jiné místo nebo ji s ohledem na danou situaci raději zrušili?

Bez ohledu na to, kdo pořádal na stejném místě akci pro děti nebo byl jejím podporovatelem, mně něco takového totiž přišlo jakožto symbolický vzkaz, že v předvánočním týdnu je přece jen smysluplnější jít s dětmi na předvánoční besídku, navštívit vánoční trhy nebo se jít veselit na předvánoční firemní večírek, než chodit demonstrovat proti premiérovi či některým jiným členům vlády, která se sice mnoha lidem z různých důvodů líbit nemusí, ovšem na druhou stranu si ani nemyslím, že by nám kvůli ní hrozil návrat k totalitě, státní bankrot, atd. Nejvíc jsem přitom při pročítání reportáží z akcí Milionu chvilek pro demokracii kroutil hlavou nad tím, když jsem na jednom snímku viděl  holčičku, jejíž věk bych odhadoval na 6-8 let, jak v rukách drží transparent s nápisem „Demisi!“ Nebylo by takové holčičce opravdu lépe na nějaké předvánoční besídce?    

Mimochodem, ani úterní demonstrace v Praze nepatřila tentokrát co do počtu účastníků k těm nejúdernějším, dle odhadů policie se jí zúčastnilo zhruba 15 tisíc osob. Jejím vyvrcholením přitom mělo být vystoupení některých opozičních politiků na Klárově. Když se ovšem člověk následně dočetl v médiích (viz zde), že se přítomní účastníci například dozvěděli od současných předsedů Pirátské strany i KDU-ČSL, že Babiše je možné porazit ve volbách, pokud se podaří změnit volební zákon, od předsedy STAN, že je třeba přesvědčit voliče ANO o tom, že se mohou mít lépe i bez Babiše, a od bývalé místopředsedkyně ODS Miroslavy Němcové třeba to, že její strana má i jiný program než kritiku Babiše (škoda jen, že téměř nikdo nezaregistroval jaký…), tak si nejspíš řekl, že ti, co předvánoční čas využili jinak, udělali lépe.  

Autor: Josef Nožička | středa 18.12.2019 18:10 | karma článku: 47,80 | přečteno: 10439x
  • Další články autora

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil na svém mimořádném zasedání svatořečil premiéra Fialu

Mimořádné, již třetí letošní zasedání uličního výboru iFčil, se tentokrát uskutečnilo v Rožnově. Svolal ho tam jeho aktivní člen Martin Iron.

26.1.2024 v 18:10 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1118x | Ostatní

Josef Nožička

"Chci se velmi omluvit" aneb z Dominika Haška bude velmi dobrý politik

V minulém týdnu Dominik Hašek zřejmě trpěl nevysvětlitelnou ztrátou paměti a na svůj nesmiřitelný postoj vůči NHL úplně zapomněl.

23.1.2024 v 17:32 | Karma: 38,88 | Přečteno: 1227x | Diskuse| Sport

Josef Nožička

Když už i Jaroslav Hutka říká vtipy o premiéru Fialovi

S ohledem na dřívější politické postoje Jaroslava Hutky bych opravdu nečekal, že se na adresu vlády premiéra Fiala vyjádří výrazně kriticky i on.

21.1.2024 v 8:15 | Karma: 37,85 | Přečteno: 1261x | Společnost

Josef Nožička

Mají si dámy Schillerová s Pekarovou navzájem co vyčítat?

Někteří vládní politici i známé osobnosti občas účelově označují za "hlásnou troubu Kremlu" toho, kdo nesouhlasí s jejich názory na to či ono.

18.1.2024 v 8:15 | Karma: 36,16 | Přečteno: 847x | Politika

Josef Nožička

Čauky, mňauky aneb pirátská nuda v Brně

S ohledem na to, že Piráti byli za vstup do vládní koalice štědře odměněni třemi ministerskými posty, se nějaká bouře na jejich brněnském sněmu očekávat nedala.

15.1.2024 v 6:10 | Karma: 41,05 | Přečteno: 4323x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Volby by s přehledem vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a lidovci

2. května 2024  8:17

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

  • Počet článků 1584
  • Celková karma 40,03
  • Průměrná čtenost 3238x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik