Virtuální facebook a virtuální peníze

Na scéně akciových trhů se objevila velká virtuální věc. Facebook se chystá vstoupit na burzu a v souvislosti s tím se objevují spekulace, jestli cena internetové sítě může být 100 000 000 000 $?

 

Překvapilo mě, do jaké míry jsou názory lidí v souvislosti s tím vyhrocené. Podle jedněch nemůže mít virtuální věc skutečnou hodnotu, podle druhých a kolikrát i těch samých nemají skutečnou hodnotu ani ty peníze.

 

Jenže to tak není, tato „virtuální služba“ skutečnou hodnotu mít může. Hodnota facebuku není jen v reklamně, která je na fb umístěna a kterou denně vidí miliony lidí. Reklama sama o sobě může být považována také za virtuální, ale co je skutečně reálné a proč tam ty miliony lidí denně lezou je zábava. Právě v zábavě spočívá skutečná hodnota fb. To je to co tam ty lidi táhne.

 

Někdo sleduje filmy doma, někdo chodí do kina, někdo do divadla, jiný do hospody a někdo na fejs. Je to druh „zabíjení času“ který mnohé lidi baví a ještě dlouho bavit bude. S tím je spojené hraní faceookových her, podvědomé či vědomé vnímání reklamy a utrácení peněz – tedy příjmy správců, potažmo majitelů akcií.

 

Věc (sofware), který někomu přináší byť z virtuálního světa, ale přece skutečný požitek, je reálný stejně jako je reálné divadlo, či bar. Jasně že ani jedno nepostaví krovy nebo neupeče chleba, ale je to tu, lze se na to podívat a bude to tu existovat, dokud o to budou mít lidé zájem a dokud o to bude zájem a bude to vydělávat peníze, bude to mít skutečnou, penězi vyčíslitelnou hodnotu, protože skutečná hodnota podniku není v tom, z kolika je postaven cihel, ale v tom, kolik svému majiteli vydělá.

 

Je klidně možné, že se za pár let tato zábava omrzí a že půjdou akcie dolů, ale to mohou jít stejně tak akcie cihelny, nebo betonárky.

 

Jestli budou reálné či virtuální ty miliardy dolarů na účtech lidí co akcie prodají? Dokud se tyto peníze budou dát směnit za jiný majetek, do té doby budou reálné, stejně jako je reálný pařez v lese.

 

Jasně, že to může být jednou všechno jinak, ale v současné době je realita taková, že ani cena facebooku, ani peníze na účtě, virtuální nejsou. Virtuální může být naopak myslet si, že tomu tak je. :-)

Autor: Petr Novotňák | pátek 3.2.2012 7:14 | karma článku: 5,54 | přečteno: 554x
  • Další články autora

Petr Novotňák

Proč NE nulové DPH na energie?

24.10.2021 v 23:03 | Karma: 9,20

Petr Novotňák

Teorie všeho? Proč ne!

20.10.2021 v 1:14 | Karma: 12,38

Petr Novotňák

Panamské papíry někoho nas.r.ó

7.10.2021 v 21:49 | Karma: 11,25