Proč NE nulové DPH na energie?

Pomineme že to je předvolební dělostřelecká příprava na příští prezidentské volby, které se mohou konat dříve než v termínu, ale přesto později, než už bylo na čase. 

Pomineme, že příští vláda úpravu shodí ze stolu, protože si plošné snížení DPH nemůžeme dovolit, proto že je to v době rekordního zadlužování našeho státu ekonomická sebevražda. 

 

Pojďme se podívat na hlavní problém nízkého DPH.

 

Hlavním důvodem je, že takováto pomoc je na jedné straně demotivační a na druhé straně nedostatečná. 

 

Jestli že se zvedne některým zákazníkům cena o 100%, znamenala by pro ně úspora 21% na DPH sice pěkných 42% snížení z navýšení, ale i tak bude nová cena na 158% té původní a to nemusí být s výhledem na další roky poslední zdražení. 

Toto snížení daně by stát realizoval na dluh, znamenalo by další obří výpadek ve výběru daní, který se bude muset vybrat jinde a bude to asi to nejčastější zvýšení daní z alkoholu a cigaret. Těžko říct, kde by na to vláda vzala, škrtnutí jednoho ministra nebo jednoho náměstka fakt nevyřeší díru do rozpočtu v desítkách, dlouhodobě možná stovkách miliard. 

A teď k té motivační stránce věci. Dávat slevy na energie je vždy demotivační a je jedno jestli se jedná o adresné slevy nebo plošné. Lidi to demotivuje od radikálních, ale současně jediných nutných a dlouhodobých řešení. 

Celá Evropa se dlouhodobě ponořuje do energetická krize, my jsme sice zatím v situaci, kdy vyrábíme víc než spotřebujeme, ale protože okolní státy, jako třeba Rakousko jsou na tom opačně, v Německu celý rok málo fouká a atd. cena silové energie roste a poroste i nadále. A to, že se energie obchoduje na burze má dvě strany mince. Na jedné straně na tom česká energetika vydělává obrovské peníze a možná i díky tomu si budeme moci dovolit postavit nové jaderné zdroje, rekultivovat staré díry po těžbě uhlí a pod. Na druhé straně všichni, kdo kupují a spotřebovávají elektřinu ji kupují za stejnou evropskou cenu a tedy, když je jí málo, všichni ji kupují draze. Cena pro domácnosti se pak liší jenom o různé náklady distribuční sítě, o různé marže obchodníků a o různé ekologické příplatky na obnovitelné zdroje. Ale základ máme stejný - cenu energie na burze - a ten zákal roste, tak jako roste třeba cena plynu, který se k výrobě elektřiny používá částečně i u nás. 

Jaké je řešení? 

Jediné správné řešení je zatnout zuby a máknout si. Zteplit maximum všech domů, vyměnit okna, využít tam kde je to možné, tepelná čerpadla. Využít maximum střech a fasád paneláků pro solární elektrárny nebo i pro obyčejný ohřev vody. 

Rozhlédněte se kolem sebe, jak málo využíváme tyto možnosti. 

Já vím, že je to drahé. Ale v dlouhodobém horizontu je mnohem dražší platit nehorázné peníze za energie. Peníze, které nám v plynu, ropě nebo v nakoupeném uranu odtečou někam na východ, západ nebo sever. 

Pokud chce vláda nějak pomoci, bude v maximální možné míře podporovat obnovitelnou energii, zásobníky na vodík, vyrobený z přebytků letní energie a uschovaný na zimu a jiná možná lepší úložiště. 

Když bude stát poskytovat lidem půjčky na zateplení, splácené z toho, co lidé ušetří na topení, bude to pro budoucnost mnohem lepší než poskytnout slevu na DPH.

Jak by se vám líbila možnost, když byste mohli za určitých podmínek státu pronajmou svoji střechu nebo fasádu bytového domu a stát by vám tam zbudoval státní fotovoltaiku. Platil by vám pronájem plochy tím, že byste polovinu energie měli zadarmo a polovina by šla do sítě. Je to obdoba současné 50% dotace, ale takto by se mohla střecha dostat i k lidem, kteří nemají peníze na těch druhých 50%.  Stát by se na konci zaručil za ekologickou likvidaci panelů nebo by vám je po dohodě, po 20 letech přenechal, podle vašeho přání... 

Je to jen takový výstřel do tmy, nejsem politik, abych vám to zařídil, ale chci tím říct, že když už má stát pomáhat, ať pomůže dlouhodobě a nikoliv krátkodobou slevou, která vůbec nic neřeší. 

 

Když už se má stát kvůli energetické budoucnosti zadlužit, ať to udělá tak, aby se nám tyto peníze v budoucnu vrátili. A čím bude dražší plyn, uhlí uran a ropa, dřevo tím rychleji se nám všem vrátí investice do obnovitelných zdrojů. Stejně nemáme na výběr, jenom později to bude víc bolet. 

 

 

 

Autor: Petr Novotňák | neděle 24.10.2021 23:03 | karma článku: 9,20 | přečteno: 415x
  • Další články autora

Petr Novotňák

Teorie všeho? Proč ne!

20.10.2021 v 1:14 | Karma: 12,38

Petr Novotňák

Panamské papíry někoho nas.r.ó

7.10.2021 v 21:49 | Karma: 11,25

Petr Novotňák

Světlá energie

1.12.2020 v 0:44 | Karma: 6,81