Dotace bez efektu

Plánuji si takto zabudovat k novostavbě nádrže na dešťovou vodu, nechci na to ani korunu od státu. Chci jen pružnou legislativu a rozum při sestavování zákonů. 

 

Plánuji si koupit čističku odpadních vod s certifikací na zavlažování nebo vsakování do spodních vod.

Plánuji vodu dešťovou používat na praní, záchody, atp. Vodu pitnou na sprchování, nádobí atp.

Plánuji vyčištěnou odpadní vodu a přebytek dešťové vody používat na zavlažování a co bude navíc, ať se vsakuje do spodních vod.

 

Plánuji veškerou vodu, která naprší nebo kterou odeberu z řádu v konečném důsledku vyčistit a vrátit zpět přírodě, aby neodtekla ani kapka do kanálu.

 

Jsem ochoten podstoupit i povinné kontroly stavu domácí čističky odpadních vod. Přesto že při správném udržování může bez problémů fungovat desítky let.

 

Jsem z Jižní Moravy, málo tady prší, studny vysychají. Dnes ve zprávách bylo o tom, jak je na Jiží Moravě katastrofální situace spodních vod a jak to chce ministerstvo řešit pomocí dotací na nádrže na dešťovou vodu.

 

Nechci vaše dotace na dešťovou vodu.

 

Chci povolení zabudovat čističku odpadních vod pro domácí použití. Taková malá domící čistička nestojí mnoho a má stejné nebo lepší výsledky čištění než velká obecní čistička, ze které voda teče do potoka a neuchovává se v krajině, protože odteče dál.

 

Krom toho zbytkový materiál se dá efektivně přihodit do hnoje a použít posléze na pole jako super hnojivo, po tom porostou dýně jako vozy a ušetří se za umělá hnojiva. :-)

 

Obrátil jsem se na odbor životního prostředí dotazem na povolení. Stanoviskem je, že podle zákona není možné povolit domácí čističku je-li v obci čistička obecní, což je moje situace. Čističku lze postavit a k tomuto účelu používat jen tam, kde kde není obecní a ta už je skoro všude. 

 

Obrátil jsem se na ministerstvo životního prostření o radu, poradili mi využít dotace na nádrže na dešťovou vodu.

 

Ale tyto dotace neřeší vůbec nic, když použitou vodu budu stejně muset vypouštět do kanálu...

 

Když dešťovou vodu použiji na zavlažování, místo na domácnost, tak o to víc vody z řádu (čerpané někde ze studní) použiji v domácnosti a pak vypustím do kanálu. To je začarovaný kruh.

 

Prostě bez čističky nakonec všechna voda použitá v domácnosti skončí přes obecní čističku někde v potoku a následně v moři, namísto aby doplňovala vody spodní, zavlažovala stromy, keře, trávu...

 

Nechci vaše dotace, chci šetřit vodu!

 

Ale nebudu, protože nesmím :-/

 

Sorry

Autor: Petr Novotňák | neděle 16.4.2017 20:54 | karma článku: 27,29 | přečteno: 676x
  • Další články autora

Petr Novotňák

Proč NE nulové DPH na energie?

24.10.2021 v 23:03 | Karma: 9,20

Petr Novotňák

Teorie všeho? Proč ne!

20.10.2021 v 1:14 | Karma: 12,38

Petr Novotňák

Panamské papíry někoho nas.r.ó

7.10.2021 v 21:49 | Karma: 11,25