V Karlovarském kraji se realizují projekty na mezinárodní úrovni

Každý kdo se účastnil nějaké akce, kde byla vlaječka Evropské unie, stal se součástí projektu za evropské peníze. Ať už šlo o přeshraniční spolupráci mezi českými a německými sousedy ze Sazka nebo Bavorska, projekty čerpající z regionálního operačního programu určeného cíleně pro jednotlivé kraje nebo tématicky zaměřené projekty financované z operačních programů v oblasti životního prostředí, infrastruktury, zaměstnanosti atd.

Málo známá je však oblast nadnárodní spolupráce, kde mohou české veřejné instituce spolupracovat s partnery ze zemí střední Evropy, jako jsou Rakousko, Polsko, Německo, Maďarsko, Slovinsko, Slovensko, Italie a Ukrajina. Když odmyslíme náročnou koordinaci všech plánovaných aktivit, předfinancování celého projektu a složitě nastavené mechanismy administrace, je to skvělá příležitost, jak sdílet a konzultovat své poznatky a zkušenosti např. z oblasti nových technologií a inovací a tím posunout svůj projekt na mezinárodní úroveň. Zároveň lze předejít zbytečnému opakování činností a objevování již objeveného.

Jedním z projektů, který je v současné době realizován v Karlovarském kraji je projekt FREE - From REsearch to Enterprise (Od výzkumu k podnikání), jehož cílem je propojení spolupráce mezi vědeckými pracovníky a podnikatelskou sférou a jehož výstupem bude např. průvodce v oblasti inovačních služeb a systémů, tréninková příručka ke školení specialistů a tématické webové stránky. Tyto poznatky by měly být využity v budoucím vědeckotechnickém parku - Technopark Klimentov ve Velké Hleďsebi, jehož stavba bude zahájena v říjnu tohoto roku.

Karlovarskému kraji citelně chybí inovačně zaměřené podnikání, nemá tu sídlo žádná státní univerzita, a tudíž podmínky pro vývoj a výzkum vědeckých kapacit jsou téměř nulové. Tato skutečnost brání ekonomickému rozvoji kraje a jeho konkurenceschopnost je velmi omezená. Projekt FREE je jednou z cest, jak tento negativní tred zlomit a nastartovat novou éru vědeckotechnické revoluce!

 

 

Autor: Markéta Novotná | pondělí 4.10.2010 8:11 | karma článku: 7,47 | přečteno: 1572x