Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

První Peltovo rozhodnutí a reprezentační klukovina

Ačkoli nový nejvyšší představitel českého a moravského a samořejmě i slezského fotbalu, pan Miroslav Pelta mně nejprve tak trochu  zaskočil slovy o jakési amnestii za vystoupení našich fotbalistů na letišti v Podgorici, tak nakonec učinil rozhodnutí nikoli o odměně za postup  ale  za tzv. nevhodné chování kompletně celého národního mužstva. Ano, přiznávám se , že jsem nejprve sice slova o amnestii vyslechl, ale cosi vevnitř mi říkalo, že tady není všechno v pořádku. Takže trest ani nepřekvapil.

Následně jsem se podíval na dnes již známé záběry z letiště. Video a youtube , to je skutečně dnes neuvěřitelná kombinace umožňující okamžitý záznam čehokoli, doslova, kde se co šustne. V tomto směru zaostává i známá televizní stanice CNN. Neposuzuji zde hodnotu, úroveň ani případný obsah či komentář někdy zachycených událostí. Jde jen a pouze o jakousi okamžitou reakci zaznamenat něco neopakovatelného. Jde většinou o tzv. senzaci.

Radost z vítězství a skutečně tvrdě vydřeného postupu na Euro je něčím neopakovatelným a pro mnoho našich reprezentantů to navíc byl i úspěch dosud nejvýznamnější. Na to by se nemělo zapomenout. Je zapotřebí také uvést , že zveřejněné záběry ukazují ještě mnohem více. Např. že kluci nejsou pod vlivem alkoholu, že oslava úspěchu je kolektivní a upřímná.  Rozhodně lepší pohled ,když kluci slaví a drží se kolem ramen a jsou prostě na první pohled parta než když vidíte posedávat fotbalové hvězdy s mobilem v ruce či přehrávačem na uších s unuděným výrazem resp. bezvýrazem na jejich tvářích. Prostě kluci se uvolnili a slavili, podotýkám, že na to rozhodně měli právo.

Pan předseda Pelta přehodnotil své prohlášení o amnestii a nakonec se rozhodl jinak a jsem přesvědčen , že správně. Domnívám se, že někteří z nás jeho rozhodnutí chápeme a někteří zcela nesouhlasí, ale měli bychom jej v daném okamžiku rozhodně respektovat. Je to nestandartní a netradiční první krok v tak významé funkci. A i když se na první pohled zdá sankce jeden milion vysoká, tak se domnívám, že její výše byla spočítána tak, aby nikomu výrazně ekonomicky neublížila. Dalo by se říct, že se jedná o sankci preventivní nikoli represivní.

Pevně věřím, že tato klukovina a jinak se to nazvat nehodí, je již za námi a že se v celé záležitosti nebudeme ani my fanoušci dále rýpat. A především vycházím dále z toho, že se jedná o věc, jak se říká mezi námi chlapi a mezi námi sportovci  a tímto je vše vyřízeno.

Pane Miroslave Pelto, vyčistěte náš fotbal alespoň od některých negativních jevů. Váš úvod byl viditelný a čitelný, ale přesto si dovolím tvrdit , že se nejednalo až o tak zásadní problém , ty větší jsou ještě před Vámi.  Uvedl jste se dle mého názoru dobře.

Kluci reprezentační, vy jste si snad uvědomili, že někdy na místě veřejnosti přístupném a to je i letiště či restaurační místnost apod., se prostě  některé věci nedělají. Projevy radosti lze tolerovat samozřejmě i na letišti, ale ne vždy v celém předvedeném repertoáru. V dnešní době jste prostě moc na očích. Většina těch osob, která si vás nahrávala, tak si událost nechala pro sebe. Většina přítomných osob zde přítomných nikdy neviděla tak blízko vedle sebe žádného fotbalového reprezentanta. A nemyslím si, že ti co se pochlubili  zveřejněním záběrů měli zájem vás poškodit a měli zlý úmysl. Byla to pro ně zkrátka senzace ! A tak se stalo, že jste se stali hvězdami i jinde než na trávníku a že na youtube vás dosud shlédlo více než stotisíc zájemců. Některé projevy emocí patří zkrátka do šatny a něco lze předvést i na veřejnosti, ale ne vždy totéž. Konec moralit, myslím,že všem je to jasné.

Plně chápu, že po konečném hvizdu celé kvalifikace a baráže , se  dostavila u hráčů, trenérů a realizačního týmu jednak radost a současně i úleva. Také rozumím tomu , že se dostavil i známý pocit zadostiučinění. Za všechnu tu kritiku a ruku na srdce, byla vždy neoprávněná ? Nakonec to odnesl kritik , dá se říct nejvulgárnější a to Radek Drulák. Ostatně v duchu jak ty na nás voláš, tak ti odpovídáme. Ne , vždy se to hodí.

Kluci  ( omlouvám se za to familierní oslovení ), určitě  jste tentokrát slavili více než většina  nás fanoušků. Je to v pořádku. Přiznávám se , že v okamžiku závěrečného hvizdu a vítězství v Černé hoře, když komentátor řekl, že se jedná o slavný okamžik a jeden z úspěchů české kopané, jsem to tak ani nějak nevnímal a prostě jsem to v tom okamžiku necítil. A víte , kdy mi  dojde jakého úspěchu jsme dosáhli ?  Trochu v okamžiku losování Mistrovství Evropy a úplně v okamžiku, až vyběhnete v reprezentačních dresech na trávník v Polsku či na Ukrajině letos v červnu.

Jaký z toho plyne závěr ? Bylo by moc fajn , aby v našem fotbalu nastala zase doba úspěchu a samozřejmě s tím spojený klid na práci jak na hřišti , tak v kancelářích fotbalového svazu.

Jedině v pozitivně naladěné atmosféře se dá dělat a tedy hrát i kvalitní fotbal!  Samozřejmě se již těším, jak budu s napětím sledovat vaše výkony na EURU. Sedneme si pěkně k obrazovkám, dáme si něco dobrého k jídlu a pití a budeme nervozní jako vždycky. A budeme se těšit na góly v soupeřově síti. A naše národní hrdost bude stoupat spolu s vaším úspěchem.

Hoši i předsedo, do toho !

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Novákrichard | úterý 22.11.2011 4:26 | karma článku: 6,16 | přečteno: 649x
  • Další články autora

Richard Novákrichard

Migrace do Evropy – každé řešení je dnes špatné

Úvodem se přihlašuji k názoru, že máme právo si rozhodovat kde a s kým budeme v tak krásné zemi žít, kterou bezesporu stále naše republika je.

6.3.2016 v 5:47 | Karma: 13,99 | Přečteno: 527x | Diskuse| Ostatní

Richard Novákrichard

Evropská unie – smutné časy

Minulý týden jasně ukázal , že Evropská unie je útvar,který si vybudoval svou pozici na politické scéně. Pár posledních týdnů vyvolává řadu otázek i poznatků. Je zde EU pro nás resp.pro koho vlastně ?

20.2.2016 v 8:05 | Karma: 30,90 | Přečteno: 896x | Diskuse| Ostatní

Richard Novákrichard

Stop blbosti a boj za zdravý selský rozum

Existuje-li dnes možnost zvolat do mediálního prostoru něco jako vlastní názor, tak toho využívám. Bojovat proti blbosti,je nekonečný boj, nic nového neobjevuji, jen jsem se pokusil připomenout, že mysleti je lidské a přirozené..

8.12.2015 v 6:00 | Karma: 11,90 | Přečteno: 491x | Diskuse| Ostatní

Richard Novákrichard

Fenomén Babiš - ANO či NE

Nelíbí se mi neustálé odvádění pozornosti od důležitých věcí a tzv. babrání se ve věcech, které nelze změnit hned teď, ale až ve volbách. Často slýchám otázku, jaký je vlastně Babiš doopravdy a jak to s námi zamýšlí, jsme firma ?

6.6.2015 v 0:00 | Karma: 9,15 | Přečteno: 262x | Diskuse| Ostatní

Richard Novákrichard

Mír, láska, svoboda

Nežil jsem rok před první světovou ani rok před druhou světovou válkou. Nechci žít ani rok před dalším vojenským konfliktem, který se může odehrávat u nás.

22.8.2014 v 7:22 | Karma: 5,44 | Přečteno: 201x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Pláničkova metoda v praxi. Turecký farmář pouští slepicím Mozarta, nesou víc vajec

15. května 2024  6:35

Po vzoru legendární české komedie Slunce, seno, jahody, v níž muzikou zvyšoval dojivost krav...

Bidenova administrativa má nový balík zbraní pro Izrael, vyjde na miliardu dolarů

15. května 2024  6:22

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro...

Vláda má jednat o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel

15. května 2024  5:10

Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 953x
Mám rád život a lidi. Nevážím si pouze těch,kteří se snaží být za každou cenu nej...ale nemají na to. Rodina a zdraví, rodná země, čest, svoboda a demokracie -klasické hodnoty, dnes znějící jako fráze,ale to mi nebrání,abych je uvedl. Jako myslivec mám rád přírodu, jako místopředseda Občanské konzervativní strany chci "kecat do politiky" i když to dnes není in.

Seznam rubrik