Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Cena letenky - člověk jako kufr

Zaujal mně názor vysoce postaveného odborníka letecké přepravy z Austrálie. Cena letenky by měla být poměřována i hmotností člověka, jednoduše řečeno. Na první pohled ekonomicky vážná informace váženého člověka ve vysoké funkci. Ten expert uvádí, že lidé,kteří váží více než je určitý průměr , by měli platit víc za svoji letenku. Odůvodnění je jednoduché, více váhy cestujících znamená vyšší spotřebu paliva. Na závěr článku se objevuje klasická anketa s jedinou otázkou : Souhlasili byste s tím, že by se lidé měli na letišti vážit stejně jako zavazadla ? Ani mě nepřekvapuje, že převažuje a to vysoce, kladná odpověď.

Na základě této informace jsem se najednou zarazil, je to jenom nějaká novinářská kachna či odborný názor fundovaného odborníka ? Je to asi jedno. Ale rozhodně začínám mít strach, že pomalu skončím při svých 130 kg hmotnosti s cestováním leteckou dopravou. Také musím jít poděkovat mým rodičům , že mi dali do vínku takové skvělé fyzické dispozice. Ale asi je to jedno, už tak jsem si při své vyšší postavě připadal v letadle utlačovaný,když si pravidelně koleny nadhazuji přinesené jídlo na sklápěcí podložce. A to se snažím sebevíc dělat se menším a menším. Ano, chápu i stesk těch utlačovaných menších pasažérů. My tlustší a větší se roztahujeme a zavazíme. Ale já si doposud bláhově myslel, že letečtí experti naopak budou uvažovat jinak, zvyšovat komfort cestování i s ohledem na vyšší růst mladší populace. My starší už to nějak dolétáme ! Navíc při vzpomínce na jeden konkrétní let , kdy v letadle byl na první pohled vyšší počet nadměrečných cestujících, si uvědomuji, že my jsme se vlastně ani nemuseli odlepit od dráhy ! Takže už nás nebudou jen prosvěcovat rentgeny až na kost, jak jsem se také kdesi dočetl, ale půjdeme na pás jako kufry, pardon na váhy jako lidé. Rád bych věděl, kolik tedy by měl vážit průměrný pasažér. A podezírám toho experta,který takový názor vyslovil, že má váhu jako žokej. Abych začal konečně s pořádnou dietou a cvičením. Nebo naopak musím vydělávat velké peníze , abych si mohl dovolit koupit zdraženou letenku. Jak já závidím osobám menšího vzrůstu. Konečně nás dostali. A dovedu si i představit, jak budou vypadat letiště. Budou přeplněná malými chuďoury. Celý turistický ruch dozná obrovských změn. A my, kteří máme důstojné postavy , tak nás budou na letištích znechucovat hesla typu : Nežer a leť !, Sportem k letectví ! anebo Za každé kilo dolů levnější letenka ! Obávám se i takových případů, kdy na místo nízkonákladových leteckých společností se objeví nízkotučné letecké společnosti, které do letadla pustí pouze osoby do určité hmotnosti. Jsem velice rád, že se takové informace v médiích objevují a jsem i rád, že takoví lidé a navíc experti se veřejně prezentují s tak úchvatnými názory. Ano, nyní zcela vážně, chápu i postoj některých leteckých společností, že některým skutečně přes a přes míru silným lidem prodají dvě letenky,protože i takový člověk musí sám uznat, že se nevejde na jedno sedadlo. Na druhé straně mě tato informace a představa její praktické realizace pobavila , ale zároveň pozor, nemá náhodou informace a názor australského experta nějaké „seriozní“ zastánce v ČSA ? Ničemu by se u nás člověk nedivil !

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Richard Novákrichard | sobota 14.1.2012 7:52 | karma článku: 28,95 | přečteno: 3989x
  • Další články autora

Richard Novákrichard

Migrace do Evropy – každé řešení je dnes špatné

Úvodem se přihlašuji k názoru, že máme právo si rozhodovat kde a s kým budeme v tak krásné zemi žít, kterou bezesporu stále naše republika je.

6.3.2016 v 5:47 | Karma: 13,99 | Přečteno: 527x | Diskuse| Ostatní

Richard Novákrichard

Evropská unie – smutné časy

Minulý týden jasně ukázal , že Evropská unie je útvar,který si vybudoval svou pozici na politické scéně. Pár posledních týdnů vyvolává řadu otázek i poznatků. Je zde EU pro nás resp.pro koho vlastně ?

20.2.2016 v 8:05 | Karma: 30,90 | Přečteno: 896x | Diskuse| Ostatní

Richard Novákrichard

Stop blbosti a boj za zdravý selský rozum

Existuje-li dnes možnost zvolat do mediálního prostoru něco jako vlastní názor, tak toho využívám. Bojovat proti blbosti,je nekonečný boj, nic nového neobjevuji, jen jsem se pokusil připomenout, že mysleti je lidské a přirozené..

8.12.2015 v 6:00 | Karma: 11,90 | Přečteno: 491x | Diskuse| Ostatní

Richard Novákrichard

Fenomén Babiš - ANO či NE

Nelíbí se mi neustálé odvádění pozornosti od důležitých věcí a tzv. babrání se ve věcech, které nelze změnit hned teď, ale až ve volbách. Často slýchám otázku, jaký je vlastně Babiš doopravdy a jak to s námi zamýšlí, jsme firma ?

6.6.2015 v 0:00 | Karma: 9,15 | Přečteno: 262x | Diskuse| Ostatní

Richard Novákrichard

Mír, láska, svoboda

Nežil jsem rok před první světovou ani rok před druhou světovou válkou. Nechci žít ani rok před dalším vojenským konfliktem, který se může odehrávat u nás.

22.8.2014 v 7:22 | Karma: 5,44 | Přečteno: 201x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Místo Česka Rwanda? Nejasný osud ilegálních migrantů do Evropské unie

7. května 2024

Migračním paktem jsme udělali důležitý krok k řešení ilegální migrace, ale je potřeba pokračovat....

„Žiju jen z humanitární pomoci.“ Válka vehnala do bídy miliony Ukrajinců

7. května 2024

Premium Kdo se měl před válkou špatně, ten se po dvou letech jejího trvání má ještě hůř. Důsledkem...

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

7. května 2024

Premium Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  22:48

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 953x
Mám rád život a lidi. Nevážím si pouze těch,kteří se snaží být za každou cenu nej...ale nemají na to. Rodina a zdraví, rodná země, čest, svoboda a demokracie -klasické hodnoty, dnes znějící jako fráze,ale to mi nebrání,abych je uvedl. Jako myslivec mám rád přírodu, jako místopředseda Občanské konzervativní strany chci "kecat do politiky" i když to dnes není in.

Seznam rubrik