Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Škola Kocourkovem

Poslední dobou nestačím žasnout, jaká kuriózní opatření se u nás ve škole zavádějí. Začíná to tam vypadat trochu jako v pověstném Kocourkově.

Hned prvního září nás přivítalo zcela nové nařízení - studenti vyššího gymnázia nesmí mít během pololetí více než 40 hodin omluvených rodiči (příp. jimi samými, pokud jsou plnoletí). Veškerý zbytek musí být omluven lékařem (či institucí; povahu slova instituce již nařízení neupravuje, ale sportovní svazy a podobné organizace prý institucemi nejsou).

To bych ještě chápala (někteří studenti se ze školy opravdu ulejvají), byť je to velmi nepraktické například pro lidi jako já, kteří stráví doma nemocní někdy i sedmdesát hodin za pololetí. Málokdy jsem si je ovšem nechávala omlouvat lékařem, nebylo to tak vážné - trochu zvýšená teplota, rýma, bolest v krku. Ale budiž.

Komplikuje to ovšem život i studentům, kteří by rádi jeli na dovolenou s rodiči déle než na týden - 40 hodin totiž vystačí právě na týden, plus minus několik hodin. Námitka školy zní: K dovoleným mají sloužit prázdniny. Na lyže se má jet o vánočním nebo jarním volnu! No nevím. Minulé dvoje jarní prázdniny jsem strávila v Beskydách. Den jsem se opalovala, další dny jsem z okna sledovala déšť. Ani o Vánocích v posledních letech moc sněhu nepamatuji. Dovolená v Česku na lyžích se dnes nedá plánovat dlouho dopředu. Někdo by zkrátka jel rád, když je na čem jezdit. Nemluvě o tom, že někteří rodiče si nemohou moc vybírat, kdy si vezmou dovolenou, ač zákony o pracovním poměru praví opak.

Jiní studenti jezdí pravidelně na sportovní zápasy neorganizované školou, za což se také započítávají zameškané hodiny. A jestliže sportovní svaz není vedením považován za instituci, lze očekávat, že se mají na co těšit.

Ale s tím vším bych se ještě smířila. Co se lajdáků týče, není to až tak nesmyslné nařízení.

Naprosto nesmyslná a bezpředmětná mi ovšem připadá vyhláška, podle níž budou studenti, kteří přijdou do školy později než v 7.55, zapsáni za pozdní příchod (a pokud si to ze školních let nepamatujete, za tři pozdní příchody je třídní důtka atd.). Zajímavé - vždy jsem si myslela, že vyučování začíná v 8.00! Vedení školy má zřejmě jiný názor. Zjevně si také neuvědomuje, že ze šatny do třídy se to dá stihnout za minutu až dvě, případně více, pokud student neumí dobře běhat. Ale do zvonění na hodinu je pět minut času dost. Bez ohledu na tuto skutečnost bude spousta studentů muset začít chodit dříve (mezi 7.50 a 7.55 se nás dovnitř trousí nejvíc). Sama jsem v pátek dorazila jen chvilku před prvním zvoněním v 7.55.

Někteří studenti už ale přišli na to, jak pravidlo obejít. Do listu na vrátnici jednoduše zapíšou falešné jméno. A tak, ač z naší třídy přišel „pozdě" pouze jediný člověk, se na papíře objevila třída hned několikrát - a vedle ní jména neexistujících studentů. O fantomech opery už jsem slyšela, ale toto je poprvé, co se setkávám s fantomy školy.

A co když přijdeme pozdě kvůli dopravním komplikacím? Máme si prý nechat dát do průkazu razítko od dopravce. Jedna kamarádka tuto situaci vtipně shrnula návrhem takové omluvenky: „Omlouvám se, že jsem přišla pozdě o dvě hodiny namísto patnácti minut, když jsem si jela do kanceláře Dopravního podniku pro razítko."

Co dodat? Člověk si zvykne i na tohle, naše škola stále patří mezi nejlepší - a v Kocourkově je pořád legrace!

Autor: Julie Nováková | středa 24.9.2008 12:26 | karma článku: 16,46 | přečteno: 2371x
  • Další články autora

Julie Nováková

Jonathan Howard se chystá znovu vyslat na lidstvo svého nekromanta

Letos na jaře v nakladatelství Albatros vyšel výborný černohumorný román J. L. Howarda "Nekromant Johannes Cabal". V angličtině už byla vydána dvě neméně skvělá pokračování, ale i tři Cabalové přeci jen nestačí, zvlášť když všechny tři knihy přečtete jedním dechem a zjistíte, že jste si na Howardově sarkastickém stylu vypěstovali závislost.

14.11.2012 v 23:40 | Karma: 8,19 | Přečteno: 209x | Kultura

Julie Nováková

Něco chytrého a něco stupidního

Koncem loňského roku deník Metro ohlásil, že vyšle člověka do vesmíru. Když jsem se o tomto rozhodnutí doslechla, zdálo se mi jako hezký nápad; čtenáři zřejmě vyplní sérii testů nebo zvládnou zadaný úkol a nějaký šťastlivec z jejich řad si na pár minut splní dětský sen. Mohlo by to být i edukativní, přimět lidi se více – a především do větší hloubky – zajímat o vesmír. A kdyby každý účastník měl prokázat své schopnosti, vzbudí to soutěživého ducha. Inu, dobrý nápad to určitě byl; ale jak už to často bývá, samotný nápad není všechno.

8.3.2012 v 18:11 | Karma: 11,42 | Přečteno: 1017x | Média

Julie Nováková

Hosté PragoFFestu 2012 a další žhavé novinky

Od 2. do 5. února se v Praze opět koná oblíbený festival deskových i počítačových her, sci-fi, fantasy a hororových knih, filmů i seriálů a populární vědy a techniky - PragoFFest. A na co se můžete těšit? Například na exkluzivní online show s autorem slavných military SF Davidem Weberem, unikátní arkádové hry zdarma, talkshow Silvie Šustrové z TV Prima Cool, hosty ze světa techniky (např. Petr Tomek a jeho pořady o raketoplánech či sexu na vesmírných stanicích) i vědy (např. Tomáš Petrásek o možnostech života ve vesmíru). K dispozici všem samozřejmě budou deskové hry (a možnost vyzkoušet si i ty, které dosud nejsou u nás v prodeji!), herní konzole, Wii či čajovna k posezení s přáteli. A z besed a přednášek si pak vzhledem k množství a zajímavosti témat vybere každý! Přihlášení do 5. ledna získávají slevu na vstupném, takže neváhejte dlouho... Více informací se dá najít na webu festivalu http://pragoffest.cz/.

2.1.2012 v 18:37 | Karma: 6,90 | Přečteno: 670x | Kultura

Julie Nováková

Jak jsem k Androidu přišla aneb jaké aplikace se hodí pro začátek

Jsou to teprve dva dny, co jsem dostala neočekávaný vánoční dar - Sony Ericsson Xperia Mini Pro. Operační systém Android mi sice nebyl neznámý, neboť jsem několikrát pracovala na tabletu Asus Eee Pad Transformer, ale přesto jsem se s ním teprve nyní začala hlouběji seznamovat a zjišťovat, jaké aplikace je užitečné nainstalovat - a už teď mám s mnohými dobré i, méně často, špatné zkušenosti. Jaké se dají doporučit a jaké naopak moc užitečné nejsou?

27.12.2011 v 20:18 | Karma: 12,93 | Přečteno: 2616x | Média

Julie Nováková

FanCity slibuje spoustu zábavy i známých tváří

Na nový podzimní festival FanCity se sjede mnoho zajímavých hostů - režisér Juraj Herz, herečka z Harryho Pottera Goergina Leonidas, představitel bojovníka ze Stargate Tony Amendola, spisovatelka Františka Vrbenská a bezpočet dalších... Kromě hostů čeká návštěvníky i bohatý program složený z her, besed, přednášek, autogramiád i workshopů. Festival se koná již za týden a půl!

18.10.2011 v 11:00 | Karma: 8,18 | Přečteno: 830x | Diskuse| Pozvánky, akce
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  18:36

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Rozhodnutí o přijetí či nepřijetí eura v Česku udělá příští vláda, říká Fiala

2. května 2024  14:35,  aktualizováno  18:25

Dvacet let od vstupu do Evropské unie Česká republika stále nepřijala společnou evropskou měnu...

Na Plzeňsku hoří střecha sklárny. Zásah je komplikovaný, říkají hasiči

2. května 2024  18:22

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hoří v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2039x
Původně: Studentka víceletého pražského gymnázia se zajmem o psaní, fotografování, film, vědu... Čajomilec-začátečník, hrozně zvědavý člověk a příležitostná korektorka.
Moje životní motto zní: Někteří lidé berou sami sebe tak vážně, až je to směšné. Berme život takový, jaký je - a nikdy není tak špatný, aby bylo nejhůř!
Dnes: PřF UK, aktuální medailonek na mých osobních stránkách julienovakova.ic.cz (na blog nemám více než rok téměř žádný čas).