Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proměny vesmíru. Aneb pouť jednoho osamělého atomu…

Bylo jednou jedněch šestnáct částic zvaných protony a neutrony. Ty se později, po velmi dlouhé a vzrušující pouti, společně s elektrony spojily v jeden atom kyslíku. A ten teprve zažil věci! Na fascinující procházku vesmírem od jeho nejranějších počátků přes vznik a vývoj života až k možnému konci vás vezmou Proměny vesmíru, kniha, která vypráví tak úžasný pravdivý příběh, že vás přinutí tajit dech.

Proměny vesmíru (Lawrence M. Krauss, Paseka 2006)

Výstižněji než český překlad zní titul v anglickém originále: Atom - An Odyssey from Big Bang to life on Earth... and beyond. Autor, kosmolog Lawrence M. Krauss, vás provede miliardy let dlouhou poutí vesmírem, který známe - a ještě dál.

Nečekejte žádné vzorečky ani výpočty. Vše je napsáno srozumitelně a především v rovině středoškolské fyziky, chemie a biologie. A kdo už toho dost zapomněl, nemusí se obávat - autor mu všechno připomene a vysvětlí.

Proč ve vesmíru převládla hmota a ne antihmota? Je jejich označení pouze věcí konvence, nebo by vesmír složený z antihmoty vypadal úplně jinak? Je život spíše vzácností, nebo běžným jevem? A jak vlastně vznikl? Co asi čeká náš vesmír - a život - v budoucnosti? Na všechny tyto otázky dostanete odpověď.

Lawrence Krauss jen nepopisuje jevy, ale vypráví příběh. Spletitý osud jednoho atomu kyslíku - možná toho, který právě vdechujete - začíná Velkým třeskem a končí až o mnoho trilionů let později... Atom se stane součástí mnoha hvězd, zažije obrovské exploze i poklidná vyhasínání, načas zakotví na planetě, je zase odvržen pryč - a na zázračném světě zvaném Země se stane součástí úžasného procesu zvaného život. Mimochodem, víte, že denně váš organismus zrecykluje skoro 190 kilogramů ATP?

Že nevíte, co to je ATP? Nevadí! Zjistíte to, když si knihu přečtete. (Nebo, v případě, že vás recenze ještě nepřesvědčila, když se jednoduše podíváte na internet.)

A jak na vás působí zjištění, že se stoprocentní jistotou teď vdechujete mnoho atomů kyslíku, které dýchal Gaius Julius Caesar? A s pravděpodobností blízkou stům procent nejméně jeden z nich patří Caesarovu poslednímu výdechu a slovům „I ty, Brute"?

Zpočátku, když jsou popisovány první mikrosekundy, minuty, hodiny a roky života vesmíru, můžete narazit na složitější pasáže přeměn jednotlivých elementárních částic, které možná nepochopíte hned napoprvé. Musela jsem si tam některé odstavce přečíst podruhé a pomaleji - a když jsem se nad nimi zamyslela, pochopila jsem je (nebo jsem alespoň měla ten dojem). Kdo není příliš kovaný v částicové fyzice, možná v této části znejistí a zaklapne knihu. To bych mu ale neradila - připravil by se tak o fantastický příběh, který se vlastně mohl přihodit malé části kteréhokoli z nás.

Autor vyniká schopností popsat fyzikální a biochemické procesy tak, aby je každý pochopil, smyslem pro dramatičnost i realističnost, jistou poetikou příběhu a také skvělým smyslem pro humor. Zavede vás do jiných galaxií a až na samý počátek času, ale i k drsným Novofundlanďanům, kteří žijí na nejstarších horninách světa, k Rodinovým sochám nebo na dno oceánu překypující fantastickým životem.

Proměny vesmíru vám dokáží přiblížit historii i budoucnost kosmu tak, až máte pocit, že se jich dokážete dotknout. A to je vlastně pravda. Každý atom vašeho těla má za sebou tolik dramatických událostí, kolik nezažili všichni lidé dohromady. Máte v sobě něco z úžasných osobností i zákeřných padouchů, z červených obrů i supernov, z oceánů i hlubin Země, z počátků života na této planetě. A až vydechnete, další atomy se vrátí do svého koloběhu a stanou se součástí jiných příběhů, osudů vesmíru i jednotlivých lidí.

Chcete-li se ponořit do zcela pravdivého a napínavého příběhu a zároveň se dozvědět nové zajímavé věci, jsou Proměny vesmíru tou pravou volbou.

Vydalo nakladatelství Paseka v roce 2006.

Autor: Julie Nováková | pondělí 10.9.2007 15:04 | karma článku: 14,56 | přečteno: 1648x
  • Další články autora

Julie Nováková

Festival Fantazie 2011 – postřehy a střípky z dění

Výjimečné množství navštívených přednášek, biologické kroužky v čajovně a Velkém sále a příliš málo času na příliš mnoho věcí – i tak by se dala popsat má letošní návštěva Festivalu Fantazie. A stála za to.

3.8.2011 v 16:40 | Karma: 10,82 | Přečteno: 1175x | Kultura

Julie Nováková

Parcon 2011: Cena Karla Čapka, křty knih a více

Letošní Parcon, který se tentokrát koná v Chotěboři 18. - 21. srpna, nabídne mnoho přednášek o literatuře, filmu, vědě a technice i jiných tématech, vyhlášení prestižní Ceny Karla Čapka a křty nejméně dvou knih - povídkového sborníku Kočas 2011 a prvního dílu military SF Tristanská občanská válka. Více na www.parcon2011.cz

1.8.2011 v 0:32 | Karma: 8,34 | Přečteno: 564x | Diskuse| Kultura

Julie Nováková

Festival Fantazie za dveřmi

Už jen necelý týden do začátku letošního FF! Programy linií i všeobecné slibují i letos spoustu zábavy pro každého. 30. června v Chotěboři vypukne největší český festival fantastiky, her, historie, novinek ze světa vědy a techniky i jednoduše setkávání lidí s podobnými zájmy. Mezi hosty budou například skladatel Varhan Orchestrovič Bauer a spisovatel Vlastislav Toman. Celý program a seznam hostů na http://www.festivalfantazie.cz/.

25.6.2011 v 17:35 | Karma: 7,80 | Přečteno: 831x | Pozvánky, akce

Julie Nováková

Smartphone, nebo tablet?

Pokud potřebujete být co nejvíce času online, hodně píšete maily či SMS nebo editujete dokumenty za pochodu, je prakticky nezbytné mobilní, ale výkonné zařízení. Co je ale lepší - výkonný smartphone s QWERTY klávesnicí, nebo kvalitní lehký tablet? Jaké špičkové, ale zároveň cenově dostupné výrobky jsou právě na trhu?

14.6.2011 v 21:52 | Karma: 9,94 | Přečteno: 2045x | Věda

Julie Nováková

Svět knihy se blíží - a s ním křest nové původní městské fantasy!

Tajná kniha Šerosvitu je magický artefakt na vyvolání mocných přízraků - ale také původní městská fantasy, kterou kolektiv autorek pokřtí již tuto sobotu ve 14.30 u stánku nakladatelství Albatros na pražském Světě knihy. Na místě můžete hned tři podepsané výtisky vyhrát... a třeba přijde i Magistr Lang, mocný vymítač lidí ze Šerosvitu! Čekání vám může ukrátit knižní trailer na Tajnou knihu Šerosvitu: http://www.youtube.com/watch?v=Dm2WpqXKINE

11.5.2011 v 22:24 | Karma: 7,97 | Přečteno: 1295x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

Vzteklý křeček spadl do bazénu, nechtěl se nechat chytit. Pomohli až strážníci

3. května 2024

Vzácný křeček polní se začátkem týdne zatoulal až na jednu zahradu v brněnské části Komín. Jenže...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Zkouška z češtiny? Proti dřívějšku to byla dávačka, hodnotí maturanti

3. května 2024  8:24,  aktualizováno  10:46

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2039x
Původně: Studentka víceletého pražského gymnázia se zajmem o psaní, fotografování, film, vědu... Čajomilec-začátečník, hrozně zvědavý člověk a příležitostná korektorka.
Moje životní motto zní: Někteří lidé berou sami sebe tak vážně, až je to směšné. Berme život takový, jaký je - a nikdy není tak špatný, aby bylo nejhůř!
Dnes: PřF UK, aktuální medailonek na mých osobních stránkách julienovakova.ic.cz (na blog nemám více než rok téměř žádný čas).