Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proměny vesmíru. Aneb pouť jednoho osamělého atomu…

Bylo jednou jedněch šestnáct částic zvaných protony a neutrony. Ty se později, po velmi dlouhé a vzrušující pouti, společně s elektrony spojily v jeden atom kyslíku. A ten teprve zažil věci! Na fascinující procházku vesmírem od jeho nejranějších počátků přes vznik a vývoj života až k možnému konci vás vezmou Proměny vesmíru, kniha, která vypráví tak úžasný pravdivý příběh, že vás přinutí tajit dech.

Proměny vesmíru (Lawrence M. Krauss, Paseka 2006)

Výstižněji než český překlad zní titul v anglickém originále: Atom - An Odyssey from Big Bang to life on Earth... and beyond. Autor, kosmolog Lawrence M. Krauss, vás provede miliardy let dlouhou poutí vesmírem, který známe - a ještě dál.

Nečekejte žádné vzorečky ani výpočty. Vše je napsáno srozumitelně a především v rovině středoškolské fyziky, chemie a biologie. A kdo už toho dost zapomněl, nemusí se obávat - autor mu všechno připomene a vysvětlí.

Proč ve vesmíru převládla hmota a ne antihmota? Je jejich označení pouze věcí konvence, nebo by vesmír složený z antihmoty vypadal úplně jinak? Je život spíše vzácností, nebo běžným jevem? A jak vlastně vznikl? Co asi čeká náš vesmír - a život - v budoucnosti? Na všechny tyto otázky dostanete odpověď.

Lawrence Krauss jen nepopisuje jevy, ale vypráví příběh. Spletitý osud jednoho atomu kyslíku - možná toho, který právě vdechujete - začíná Velkým třeskem a končí až o mnoho trilionů let později... Atom se stane součástí mnoha hvězd, zažije obrovské exploze i poklidná vyhasínání, načas zakotví na planetě, je zase odvržen pryč - a na zázračném světě zvaném Země se stane součástí úžasného procesu zvaného život. Mimochodem, víte, že denně váš organismus zrecykluje skoro 190 kilogramů ATP?

Že nevíte, co to je ATP? Nevadí! Zjistíte to, když si knihu přečtete. (Nebo, v případě, že vás recenze ještě nepřesvědčila, když se jednoduše podíváte na internet.)

A jak na vás působí zjištění, že se stoprocentní jistotou teď vdechujete mnoho atomů kyslíku, které dýchal Gaius Julius Caesar? A s pravděpodobností blízkou stům procent nejméně jeden z nich patří Caesarovu poslednímu výdechu a slovům „I ty, Brute"?

Zpočátku, když jsou popisovány první mikrosekundy, minuty, hodiny a roky života vesmíru, můžete narazit na složitější pasáže přeměn jednotlivých elementárních částic, které možná nepochopíte hned napoprvé. Musela jsem si tam některé odstavce přečíst podruhé a pomaleji - a když jsem se nad nimi zamyslela, pochopila jsem je (nebo jsem alespoň měla ten dojem). Kdo není příliš kovaný v částicové fyzice, možná v této části znejistí a zaklapne knihu. To bych mu ale neradila - připravil by se tak o fantastický příběh, který se vlastně mohl přihodit malé části kteréhokoli z nás.

Autor vyniká schopností popsat fyzikální a biochemické procesy tak, aby je každý pochopil, smyslem pro dramatičnost i realističnost, jistou poetikou příběhu a také skvělým smyslem pro humor. Zavede vás do jiných galaxií a až na samý počátek času, ale i k drsným Novofundlanďanům, kteří žijí na nejstarších horninách světa, k Rodinovým sochám nebo na dno oceánu překypující fantastickým životem.

Proměny vesmíru vám dokáží přiblížit historii i budoucnost kosmu tak, až máte pocit, že se jich dokážete dotknout. A to je vlastně pravda. Každý atom vašeho těla má za sebou tolik dramatických událostí, kolik nezažili všichni lidé dohromady. Máte v sobě něco z úžasných osobností i zákeřných padouchů, z červených obrů i supernov, z oceánů i hlubin Země, z počátků života na této planetě. A až vydechnete, další atomy se vrátí do svého koloběhu a stanou se součástí jiných příběhů, osudů vesmíru i jednotlivých lidí.

Chcete-li se ponořit do zcela pravdivého a napínavého příběhu a zároveň se dozvědět nové zajímavé věci, jsou Proměny vesmíru tou pravou volbou.

Vydalo nakladatelství Paseka v roce 2006.

Autor: Julie Nováková | pondělí 10.9.2007 15:04 | karma článku: 14,56 | přečteno: 1648x
  • Další články autora

Julie Nováková

Jonathan Howard se chystá znovu vyslat na lidstvo svého nekromanta

Letos na jaře v nakladatelství Albatros vyšel výborný černohumorný román J. L. Howarda "Nekromant Johannes Cabal". V angličtině už byla vydána dvě neméně skvělá pokračování, ale i tři Cabalové přeci jen nestačí, zvlášť když všechny tři knihy přečtete jedním dechem a zjistíte, že jste si na Howardově sarkastickém stylu vypěstovali závislost.

14.11.2012 v 23:40 | Karma: 8,19 | Přečteno: 209x | Kultura

Julie Nováková

Něco chytrého a něco stupidního

Koncem loňského roku deník Metro ohlásil, že vyšle člověka do vesmíru. Když jsem se o tomto rozhodnutí doslechla, zdálo se mi jako hezký nápad; čtenáři zřejmě vyplní sérii testů nebo zvládnou zadaný úkol a nějaký šťastlivec z jejich řad si na pár minut splní dětský sen. Mohlo by to být i edukativní, přimět lidi se více – a především do větší hloubky – zajímat o vesmír. A kdyby každý účastník měl prokázat své schopnosti, vzbudí to soutěživého ducha. Inu, dobrý nápad to určitě byl; ale jak už to často bývá, samotný nápad není všechno.

8.3.2012 v 18:11 | Karma: 11,42 | Přečteno: 1017x | Média

Julie Nováková

Hosté PragoFFestu 2012 a další žhavé novinky

Od 2. do 5. února se v Praze opět koná oblíbený festival deskových i počítačových her, sci-fi, fantasy a hororových knih, filmů i seriálů a populární vědy a techniky - PragoFFest. A na co se můžete těšit? Například na exkluzivní online show s autorem slavných military SF Davidem Weberem, unikátní arkádové hry zdarma, talkshow Silvie Šustrové z TV Prima Cool, hosty ze světa techniky (např. Petr Tomek a jeho pořady o raketoplánech či sexu na vesmírných stanicích) i vědy (např. Tomáš Petrásek o možnostech života ve vesmíru). K dispozici všem samozřejmě budou deskové hry (a možnost vyzkoušet si i ty, které dosud nejsou u nás v prodeji!), herní konzole, Wii či čajovna k posezení s přáteli. A z besed a přednášek si pak vzhledem k množství a zajímavosti témat vybere každý! Přihlášení do 5. ledna získávají slevu na vstupném, takže neváhejte dlouho... Více informací se dá najít na webu festivalu http://pragoffest.cz/.

2.1.2012 v 18:37 | Karma: 6,90 | Přečteno: 670x | Kultura

Julie Nováková

Jak jsem k Androidu přišla aneb jaké aplikace se hodí pro začátek

Jsou to teprve dva dny, co jsem dostala neočekávaný vánoční dar - Sony Ericsson Xperia Mini Pro. Operační systém Android mi sice nebyl neznámý, neboť jsem několikrát pracovala na tabletu Asus Eee Pad Transformer, ale přesto jsem se s ním teprve nyní začala hlouběji seznamovat a zjišťovat, jaké aplikace je užitečné nainstalovat - a už teď mám s mnohými dobré i, méně často, špatné zkušenosti. Jaké se dají doporučit a jaké naopak moc užitečné nejsou?

27.12.2011 v 20:18 | Karma: 12,93 | Přečteno: 2616x | Média

Julie Nováková

FanCity slibuje spoustu zábavy i známých tváří

Na nový podzimní festival FanCity se sjede mnoho zajímavých hostů - režisér Juraj Herz, herečka z Harryho Pottera Goergina Leonidas, představitel bojovníka ze Stargate Tony Amendola, spisovatelka Františka Vrbenská a bezpočet dalších... Kromě hostů čeká návštěvníky i bohatý program složený z her, besed, přednášek, autogramiád i workshopů. Festival se koná již za týden a půl!

18.10.2011 v 11:00 | Karma: 8,18 | Přečteno: 830x | Diskuse| Pozvánky, akce
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Na Česko loni útočili ruští hackeři. Nechte toho, vyzval je Černínský palác

3. května 2024  13:42,  aktualizováno  14:07

Za loňskými útoky na českou internetovou infrastrukturu stáli ruští hackeři, uvedlo ministerstvo...

GLOSA: Trestání bezdětků? Má-li něco logiku, vytáhněte na to kanon

3. května 2024

Premium Na živořící lidovce se sesypala hora kritiky za jejich návrh, aby bezdětní lidé odváděli vyšší...

Poslanci se rozhodli umožnit prodej některých lehčích drog dospělým

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  13:54

Dospělí si v Česku budou moci koupit lehké drogy jako HHC, kratom nebo konopí s nízkým obsahem THC,...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2039x
Původně: Studentka víceletého pražského gymnázia se zajmem o psaní, fotografování, film, vědu... Čajomilec-začátečník, hrozně zvědavý člověk a příležitostná korektorka.
Moje životní motto zní: Někteří lidé berou sami sebe tak vážně, až je to směšné. Berme život takový, jaký je - a nikdy není tak špatný, aby bylo nejhůř!
Dnes: PřF UK, aktuální medailonek na mých osobních stránkách julienovakova.ic.cz (na blog nemám více než rok téměř žádný čas).