Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zaslouží si studenti jedovatou slinu?

Byl rok 2010 a Česko se připravovalo na volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Předcházela je asi nejmasivnější mediální kampaň a lidé byli v dosti případech spíše otráveni. Jedna skupina ale vynikala. Byla to skupina, jež volby rozhodla. Mluvím o mladé generaci a studentech. Ač sám student, zůstával jsem se svými názory v menšině.

Sociální sítě zaplavilo nadšení z voleb a každý najednou cítil, že musí být při tom. Musí nějakým způsobem poradit nebo něco alespoň hlasitě vykřiknout. Diskuze a debaty neměly příliš smysl, neboť když politiku sledujete každý den po dobu několika let nemůžete přeci obstát s argumenty proti těm, co si týden čtou nadpisy článků. To zkrátka není možné. Jak se volby blížily, stoupala touha ukázat se a podpořit nějakou stranu, případně pohanit tu druhou. Nevím, jak kolem Vás, ale mí známí a přátelé zůstávali většinou u tria, které nyní vede naši zem - Občanská demokratická strana, Tradice Odpovědnost Prosperita 09 a Věci Veřejné. Vznikla protikorupční vláda druhé, třetí a páté vítězné strany.

A hned se pustili do svých reforem. Probírat se jednotlivými reformami by bylo na další blogy, já se zaměřím jen na reformu školství. Nyní se totiž chystají velké protesty. Studenti se dávají opět dohromady ve svém společném postupu proti reformě, kterou připravil se svým týmem ministr Dobeš(VV).  Reforma podle mého (a nejen mého) názoru zcela vážně ohrožuje autonomii univerzit a navíc plánuje revoluci - zavedení školného. Není nezajímavé, že ve většině evropských zem školné není a tam, kde ho zavedli, ho nyní ruší nebo rušit budou. Jako vzor nám mělo posloužit Rakousko. Podle našeho jižního souseda byla reforma plánována. Ke smůle ministra Dobeše Rakousko školné ruší ještě dříve, než mohla být naše nová reforma schválena. Abychom ale byli spravedliví, také kandidát na ministra ze strany TOP09 Jan Vitula byl velkým propagátorem školného. V pořadu Hyde Park dne 16.6.2010 (stále je možné dohledat) dokonce obhajuje školné na příkladu Finska. Studenti z Finska sice trvale prokazují výborné výsledky v celosvětových srovnáních, ale školné tam není a nikdy nebylo.

V nadcházejícím týdnu mi přišlo několik pozvánek na studentské protesty. Dost z nich dorazily od těch samých přátel a známých, již mi dříve posílali hesla typu: "Volte Radka", "Pojďme s Karlem na pivo" případně "Přemluv bábu". Nedalo mi to a musel jsem se zamyslet. Proč nyní? Proč nakladatel podporuje škrty ve státní správě a poté protestuje proti zvyšování DPH? Proč státní úředník podporuje školné a bouří se, jakmile mu někdo sáhne na peníze? A konečně proč student mlčí při DPH, škrtech a ozve se až když se někdo projde po jeho právech? Mně už se nové školné týkat nebude, proč Vás tedy mám podporovat zrovna já?

Nabízí se otázka, zda si to studenti vlastně nezaslouží. Zda opravdu nemají současní středoškoláci zaplatit za silnou angažovanost jejich předchůdců. Zaslouží si jedovatou slinu: "Já jsem Vám to říkal!" ???

NIKOLIV! Výzvu univerzit a studentů je nutné podpořit, neboť je to výzva správná! Vzdělání není zboží! Vysoké školy nejsou výcviková centra! Vysoké školy musí zůstat svobodné! Ve středu se uvidíme v Praze. A co vy? Půjdete s námi? Pojďte...

Autor: Jan Novak | neděle 26.2.2012 1:36 | karma článku: 20,26 | přečteno: 1430x
  • Další články autora

Jan Novak

O politickém projevu. Chybí nám kvalita?

Churchill si připravoval celé dny na projev, který posléze použil jednou před svými kolegy v Dolní sněmovně. Jindy si zkoušel jednotlivé pasáže na lidech ve svém okolí a zkoumal jejich reakce.

7.5.2018 v 14:30 | Karma: 11,78 | Přečteno: 340x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Nenávist je největším zlem dneška

Žijeme ve světě, který není jednoduchý a lidé nemají stejné šance. Je třeba za ně bojovat! Je rozdíl narodit se do rodiny, která vás posunuje, motivuje, kde vás mají rádi. A do rodiny, kde toto všechno nedostanete.

24.4.2017 v 13:53 | Karma: 13,82 | Přečteno: 626x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Jsou (mladí) lidé v Česku jiní?

Před lety jsem v autě poslouchal radio BBC. Reportér v Paříži popisoval situaci, kdy vláda zvyšovala věk odchodu do důchodu, Francouzi vyšli do ulic. Ve školách byly tou dobou prázdniny. Studenti se masivně připojili k protestům.

17.3.2016 v 2:00 | Karma: 16,69 | Přečteno: 986x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Obrana politika. Pracoval jste někdy?

Není to zdaleka poprvé, kdy jsem zaznamenal otázku na politika, která zněla ve smyslu: "A pracoval jste někdy?" Podobné otázky většinou nemají za cíl něco o člověku zjistit. Pokládány jsou většinou těm, kdo mají dlouhou politickou kariéru. Mají ukázat, že politik nepracuje. Ale copak politika není práce? Samozřejmě, že ano.

5.2.2015 v 1:00 | Karma: 12,14 | Přečteno: 1288x | Diskuse| Politika

Jan Novak

Prague pride a ochrana dětí

Předloni jsem na průvodu byl, dokonce jsem šel dost vepředu, loni nebyl. Ač sám heterosexuál letos asi zase vyrazím. Akce má smysl. Pokusím se vysvětlit, v čem hlavní smysl vidím a proč ji podporuji.

28.7.2014 v 23:59 | Karma: 15,46 | Přečteno: 1127x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 46
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2078x
Je mi 30 let. Jsem bakalář Technické fakulty, České zemědělské univerzity, obor Obchod a podnikání s technikou. Jsem jedním ze zakladatelů spolku Idealiste.cz. Mám rád fotbal a hokej, v poslední době spíše pasivně. Ve volném čase se věnuji politice, chodím plavat, běhám nebo hraji florbal.

Seznam rubrik