Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ústav nebo rodina? Ústav! Klaus a jeho veto...

Znám několik rodin, které si po náležité přípravě vzaly děti z ústavů do náhradní rodinné péče. Musím říci jediné – smekám před nimi. Tyto rodiny šly prudce dolů se svým standardem a to „jen“ proto, aby několika dětem umožnili kvalitní start do života. 

Děti vzaté do náhradní výchovy mohli prožívat domov. Sám mám jen dvě děti, kterým vzhledem k tomu, že jsou naše, alespoň trochu rozumím a i tak toho někdy máme s manželkou plné zuby. O to více obdivuji ty rodiny, které si dobrovolně vzaly děti další. Když jsem se náhradních rodičů ptal, proč si děti vzali, odpověď byla něco ve smyslu, prostě jsme jim chtěli udělat život lepší. Pro mnohé se toto zdá tvrzení nepochopitelné, ale věřte – tito lidé mezi námi skutečně žijí! A dokonce si děti k sobě berou bez špatných úmyslů. Prostě chtějí pomoci. Jen se jimi neplní první strany časopisů… (více doporučuji např. http://www.rozumacit.cz/ Jakkoli nepochybuji o snaze vychovatelů v dětských domovech, ústavní péče rodinu – byť rodinu náhradní, prostě nenahradí.  Navíc život v dětských domovech není často vůbec nic jednoduchého (Sám jsem tam naštěstí nebyl, ale znám ty, které dětským domovem prošli). Jsem si vědom, že náhradní rodinná péče se dá zneužít, ale zneužít se dá naprosto všechno a dost dobře z tohoto důvodu nemohu cokoli odepsat. 

O to nepochopitelnější je Klausovo veto několik let tvořícího se zákona o sociálně právní ochraně dětí, která měla podle záměru vlády dostat děti z dětských domovů do náhradních rodin. Zákon měl přispět k tomu, aby děti nemusely vyrůstat v ústavech, ale v rodinném prostředí. Klaus zdůvodňuje svoje rozhodnutí mj. tím, zákonodárci zákon přijali pod tlakem mezinárodních institucí - konkrétně Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva, Dětský fond OSN (UNICEF) a Evropskou komisi. Ty Česko kritizovaly za velký počet dětí v ústavech a nutno dodat, měly pravdu. Jenže podle vedení organizací, které se zaměřují na podporu náhradní rodinné péče, norma vznikla ne po nátlaku mezinárodních institucí, ale domácích expertů. Vím, že český prezident je odborníkem skoro na vše, vím, že je obklopen poradci, nicméně v tomto bych přece jen věřil odborníkům, kteří se problematikou dlouhodobě zabývají… Navíc není nic ponižujícího naslouchat i kritickým hlasům zvenčí.

Prezidentovi vadí i odměna za pěstounství. Klaus předbíhá do budoucnosti a tvrdí, že kvůli této odměně se děti začnou přesouvat do pěstounských rodin ze zištných důvodů. Stejně tak ale můžeme říci, že se někdo stává vychovatelem ze zištných důvodů (omlouvám se všem vychovatelům, toto se kvůli penězům skutečně dělat nedá). Ptám se, proč by pěstouni za svoji službu neměli dostat odměnu? Buďme si jisti, že ona nebude zas tak vysoká, navíc ani pěstouni, ani děti zřejmě nejsou živi ze vzduchu a neoblíkají se lopuchy. Pokud má být pěstounství pouhá „služba zadarmo z přesvědčení“, potom bychom něco podobného mohli chtít i po politicích, kteří se více než kdo jiný dušují službou lidu…  Ano, vše se dá zneužít (a nejlepším příkladem jsou právě politici), to ale neznamená, že s vaničkou vylijeme i dítě. Jen proto, že je něco zneužitelné, to či ono zavrhneme, v tomto případě nárok na odměnu.

Klaus se bojí vágně stanovené povinnosti radnic pravidelně posuzovat, zda děti nepotřebují nějakou sociálně právní ochranu. To by podle Klause vedlo ke stále většímu zasahování veřejných institucí do soukromí rodin a do výchovy. Jenže právě neschválením tohoto zákona se děti nechávají v moci státních institucí – tedy v ústavech. Právě zde vidím jedno z úskalí Klausovy argumentace a myšlení. Co nemá pod kontrolou stát a jeho instituce, je podezřelé…

Určitě úředník může situaci posoudit špatně, ale zrovna tak může situaci posoudit špatně vychovatel, který je sám na několik dětí. Navíc ona „vágní kritéria“ až tak vágní nejsou. Pěstounem se člověk může stát až po delší a důkladné přípravě (tzv. odborná příprava fyzických osob vhodných stát se osvojiteli nebo pěstouny k přijetí dítěte do rodiny), tedy nejedná se o jakési neználky vedené pouhým naivními city.

A tak nakonec se obávám jediného – nejhůře z toho vyjdou… děti. 

Autor: David Novák | čtvrtek 13.9.2012 1:02 | karma článku: 36,08 | přečteno: 4299x
  • Další články autora

David Novák

Komunismus, nacismus a volba soudruha Ondráčka

Představme si, že v Německu po posledních volbách se jednou z parlamentních stran stává NSDAP. Na otázku, jak je to možné, je odpovědí, že se jedná o „demokraticky zvolenou stranu“

5.12.2017 v 21:54 | Karma: 42,18 | Přečteno: 3096x | Diskuse| Politika

David Novák

Volby 2017 a co je "standard"?

Když pročítáme titulky toho, co nás v naší zemi v příštím roce čeká, pak zřejmě jednou z nejdůležitějších událostí politické scény budou volby do parlamentu. Favorit je jasný...

2.1.2017 v 9:21 | Karma: 19,08 | Přečteno: 597x | Diskuse| Politika

David Novák

Elity vs. zbytek národa nebo urážka proti urážce

Když píšu blog, pak jednou se zajímavých sond je čtení reakcí pod článkem. Zajímala mě reakce na článek, který se týkal nebezpečí třídní nenávisti. (http://novakdavid.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=567983)

19.11.2016 v 12:06 | Karma: 29,22 | Přečteno: 1442x | Diskuse| Politika

David Novák

Orwell, pražská kavárna a třídní nenávist

V posledních dnech, snad i vlivem toho, co se děje ve společnosti, jsem sáhl po „osvědčené klasice“ a četl Orwelovu Farmu zvířat a 1984. Asi není třeba psát, že se jedná o alegorii na totalitní režimy...

18.11.2016 v 9:19 | Karma: 29,36 | Přečteno: 1727x | Diskuse| Společnost

David Novák

O uprchlících jinak

Dříve toho dne zaútočili maskovaní ozbrojenci IS na jeho vesnici a nařídili stovkám lidí, aby se shromáždily v jediné škole. Khidirův bratranec mu řekl, ať si nedělá starosti.

30.11.2015 v 14:43 | Karma: 35,26 | Přečteno: 6079x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:28

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Škodlivé ruské aktivity mimo jiné v Česku nás znepokojují, uvedlo NATO

2. května 2024  19:12

Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku,...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2569x
Jsem kazatelem v Církvi bratrské, učitelem filozofie a etiky na dvou školách a především otcem dvou dětí.

Seznam rubrik