Za všechno může čas...nebo Nečas?

Opoziční smlouvy se staly synonymem letošního povolebního období. Převratný vynález pánů Klause a Zemana nachází uplatnění i v jednadvacátém století. Vše za spokojeného přihlížení minulých i současných znepřátelených partajních šéfů.

Obě české státostrany, demokraté občanští i sociální, si dlouhodobě nemohou přijít na jméno. Je to pochopitelné, jedna se tituluje pravicová, druhá naopak, levicová. První má v programu věci, jež zní jako z pera železné Maggie, druhá boj za práva dělnické třídy. To je však pouze kosmetická nedokonalost a jediná malá odlišnost, jinak jsou úplně stejné. Z principu se musí nenávidět, i když obě partaje jsou plné všelijakých pokřivených vyžírek a zrůd, jejich vůdcové, minulí i současní, toto plní vrchovatě. Jdou si po krku, pomlouvají se, nadávají jeden druhému a navzájem se posílají do pekel.

Ale pouze do času. Před pár týdny nepřátelé až za hrob, ale jen voliči splní svoji občanskou povinnost, vše je náhle úplně jinak. Hrozí totiž, že by mohli přijít o prebendy a výhody, jež léta v různých tajných koalicích na radnicích budovali a spojí se s kýmkoliv. Ruku v ruce všichni všiváci, lháři a zloději, navenek však demokraté a bojovníci proti všem špatnostem světa.

Před volbami na nás vykřikovali všichni stejné lži o zlodějinách těch druhých a své touze ona svinstva z chlévů vymést. Lid obecný dal najevo, že si už nepřeje nikoho z nich, nikde. Chce změnu, ale od podlahy. Vyškrtávání leváků v parlamentních volbách pokračovalo i na podzim. Ani v komunále nechceme profláknuté ksichty, znělo unisono po krajích. Leč člověk míní, touha po moci a po penězích mění. Pánové, dámy v tom ani moc nejedou, si i přes varování a doporučení z centrál prosadili svou a přes všechnu předvolební jedovatost převládla prostá racionalita, čili křivárna.

Jsou pánové Nečas a Sobotka tak slabými vůdci, že jejich hlas nemá žádnou cenu, či si to nechtějí rozházet s vlivnými místními bossy? Nebo s výslednými pakty souhlasí? Tak nebo tak, ani jedno nesvědčí v jejich prospěch. Nemoci mocných jsou totiž velmi špatně léčitelné.

Autor: Jiří Nohava | sobota 27.11.2010 15:11 | karma článku: 13,07 | přečteno: 916x