O tom, jak hloupý a líný k moci a penězům přišel.

Jak už to v pohádkách bývá, v zemi tak blízké, že ji všichni jistě znáte, mají problém. Lidé tam nejsou nějak zvlášť chytří, pracovití a bohatí, jsou skoro stejní, jako všude kolem. Jen se neumějí rozhodnout, co vlastně chtějí.

Tak se to nějak podivně semlelo, že jeden už ani neví, kdo je kdo. Zlé a kruté pány se rozhodli lidé vyhnat ze země, ale nakonec dali na dobrou radu a zavřeli oči, aby si každý mohl dělat, co chtěl. Byli to většinou lidé bez charakteru, lháři a zloději a tak se banda brzy napakovala a pak se začali hádat, kdo je větší hajzl. Jeden knížepán se nepohodl se zemanem, jiný hrabě se rozkmotřil s baronem a nakonec se hádali všichni se všema, pomlouvali se, dál nerušeně lhali a kradli, sem tam někdo někoho zamordoval a v zemi nastal takový guláš, že i sousedé z toho byli magoři a nechápali, jak vůbec může země ještě fungovat.

Před lety se za vládce prohlásili a dosud vládnou dva podivní týpci. Jeden se jmenuje Sociální Demokrat, druhý Občanský Demokrat. Jsou to vlastně skoro bratři, oba pocházejí z jednoho hnízda, ale čert aby se v nich vyznal. Chvíli se objímali a plácali po ramenou, druhý den si nadávali a svolávali na sebe kata Mydláře a tak to šlo pořád dokola. Navzájem si kryli lumpárny a postupem času zemi úplně zdevastovali. A nastal čas, kdy měli lidé, vyždímaní nekřesťanskými daněmi a zhnuseni veškerým tím svinstvem kolem, říci, kdo z oněch papalášů je lepší. Jeden zpočátku mluvící rozumně o práci a penězích, druhý o pomoci nemocným, ale postupem času oba odhalili svou pravou tvář a jasně ukázali, o co jim jde. Oba dva hloupí, líní, tlustí a přežraní, vida, že lidé se nedohodnou a tak jim nic nehrozí, ztratili všechny své možné dobré vlastnosti a přirozené pudy a stali se tím, čím jsou. Neschopnými, zbytnělými a odulými pahýli, jež jsou na obtíž.

Lidé se poradili, zda není lepší pahýly už nezalévat, uříznout a naroubovat nový zdravý proutek, protože horší už to snad nebude. Zatím ale bratři zdárně škodí, tloustnou a chechtají se. Ale ke hradu už míří nový zahradník, a je to pašák, mladík, slušný a s elánem.

Autor: Jiří Nohava | středa 17.2.2010 12:57 | karma článku: 17,28 | přečteno: 1344x