Ježíšek je sociální demokrat.

Už mnoho let se Vánoce mění a postupem času se z nich stala ubohá přetvářka a žranice. Lidi jsou na sebe jako psi, tři dny v roce si pokrytecky přejou vše nejlepší, aby si na Štěpána opět uřezávali hlavy.  

Původní duchovní myšlenka tohoto křesťanského svátku je chvályhodná, ale po letech všežravosti je zanesená vrstvou hnoje a není šance, že bude tento chlév vykydán. Svatí nestíhají, mají toho všude po světě nad hlavu a na naší kotlinu jim nezbývá čas ani síly. Místo toho, aby se člověk choval ke svému bližnímu alespoň slušně, oddává se obžerství a dalším hříchům a v následné kocovině při toporné snaze po nápravě napáchá ještě více škod. Z této hrůzy profitují jen ambulance a záchytky, neboť rybí kosti, alkohol a emoce spolehlivě konají své. Národ se z kostelů a kapliček potichu přesunul do Tesca a Lidlu, aniž si toho někdo všiml. Najednou ale se zděšením zjišťujeme, že za oltář tu vzhlížíme k pokladně a místo hostie dostáváme fidorku v akci. Postupem času se pro mnoho lidí Vánoce staly strašákem, jejich čas je utrpením a skutečně se těší na Nový rok a konec všech těch hrůz.

Nejjednodušší to má Ježíšek. Na první pohled by se mohlo zdát, že toho má moc, že nestíhá a není mu co závidět, ale ono je to úplně jinak. On je absolutně nad věcí, nehoní a nestresuje se a  v klidu slíbí komukoliv cokoliv, jen když nemá problémy a všichni mají všechno. Podezírám jej, že je členem sociální demokracie, poněvadž se chová stejně jako výše zmínění levostraníci, kteří velmi dobře ví, že slibem neurazíš a že ono to vždycky nějak dopadne. Naslibuje a nanosí každému vše, co si kdo umane a placení nechá na nebohých zemských červech. Ti, když to lépe dopadne, plundrují peněženky a konta a když to dopadne hůře, podepisují lichvářské smlouvy s ďáblem a následně za poslední pětku kupují motouz a odcházejí do lesa. Následky jsou pro všechny strany devastující, pouze v nebi se nic neděje a sledují to zemské hemžení s přezíravým úsměvem.

A tak si v centrále evropských socialistů a potažmo i v  Lidovém domě radostně mnou ruce, protože tato situace jim vyhovuje. Jen dokazuje, že jejich politika je světová a přesahuje  hranice vesmíru, používají ji totiž i v nebi. Prostředky vždycky jsou, jak pravil jden z jejich osvícenců. Ale nebe na rozdíl od podnebí umí poručit větru i dešti a nemá problémy s krizí, deficitním rozpočtem, Paroubkem, Topolánkem, korupcí a jinými přízemními starostmi, takže se to musí brát fakt s rezervou.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Nohava | pátek 25.12.2009 8:09 | karma článku: 41,71 | přečteno: 7598x