Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fotbal je nemocný

Fotbal je fenomén a leží mu u nohou skoro celý svět. Ovlivňuje životy milionů lidí, točí se v něm obrovské peníze a fotbalisté bývají často až nekriticky zbožňováni a tabuizováni. A v tom je ten problém.

Fotbal je krásná a podmanivá hra, to jistě mohou potvrdit spousty fandů, ale má i své stinné stránky. Ani ne tak sport samotný, jako okolnosti a lidé s ním spojeni a dění v něm a kolem ovlivňující. Největší škody ve fotbale napáchala jeho komercionalizace a následný příliv peněz a s tím spojených nekvalitních lidí. Ať již hráčů, bafuňářů, sponzorů či majitelů, mnohdy velmi podezřelých individuí, jež hnutí prokazují medvědí službu a vedou jej na scestí. Mnozí namítnou, že jde o přirozený vývoj, je trysková doba a ta si žádá své, ale přesto je to směr velmi pochybný. Množství podivných sponzorů a majitelů a s nimi spojený příliv obrovských sum do klubů a asociací, všudypřítomná otravná reklama, televizní práva, neprůhledné struktury a hospodaření, přeplácení hráčů, mnohdy lidsky i profesně velmi pochybných, výsledky v červených číslech, zadlužování a vytloukání klínu klínem, je běžné a mnozí to považují za jakýsi standart, kolorit doby. Některé slavné a naoko bohaté kluby jsou toho důkazem a že ještě fungují je spíše zázrak. Ale to je bohužel největší omyl a neštěstí fotbalu.

Sportovci, a fotbalisti zvlášť, si postupně vybudovali kolem sebe jakousi gloriolu, nedotknutelnost, stali se z nich modly a ikony, jež se nekritizují, pouze se k nim nábožně vzhlíží a všechny jejich případné excesy se bezmezně tolerují. Velmi rychle si na tento stav zvykli a podle míry inteligence se  chovají. A jelikož inteligence se mezi fotbalisty moc nenosí, čest výjimkám, vypadá to tak, jak to vypadá. Nagelovaní, naparfémovaní a pomačkaní panáci, jakoby čerstvě vyndaní z krabic a postaveni do výkladu, tupě hledí do kamer a papouškují naučené fráze o tom, jak mu to tam Fanda hodil, on do toho plácnul a ono to tam spadlo. Jupí, panáček to zvládl, ještě podpis, umí li to, nasednout do nějakého bouráku, čím dražšího, tím lépe a zmizet, ať ti otravní pobudové dají pokoj. Tito jsou totálně odtrženi od reality, žijí ve zlaté nevědomosti a jakýkoliv problém za ně vyřeší agent, klub či se prostě vyřeší sám, protože já jsem celebrita a na ty se nesahá.

Poslední dobou se velmi diskutuje o kause repre a někteří se zastávjí vyhozených českých hráčů  po zápase se Slovenskem. Že prý si svou práci odvedli, i když nekvalitně, a co dělají potom, je pouze jejich věc a nikomu do toho nic není. A to je kardinální omyl. Oni reprezentují dobrovolně a všude vykládají, jaká to je pro ně čest a že jsou na to hrdí. Ale nestačí o tom jen žvanit, oni se podle toho hlavně musí chovat. To znamené nejen před zápasem, během hry, ale i po boji a po celou dobu repre akce. Jestliže se tomuto nechtějí přizpůsobit, ať to zřetelně a nahlas oznámí a budou místo nich povoláni jiní, pokornější. Poněvadž toto se neděje v žádné reprezentaci civilizované země, a když to v minulosti v několika případech někdo zkusil, byl nemilosrdně potrestán, ač třeba hvězda. Kvarteto českých výtečníků, Ujfaluši, Baroš, Kováč a Fenin nebyla však vyhozena jen za ten exces po zápase, jenž se mimochodem nestal poprvé a s vědomím vedení, ale hlavně pro svůj negativní vliv v kabině a pro vytváření špatné atmosféry v týmu a následné nekvalitní výkony. A tito čtyři manekýni nejsou lidsky moc kvalitní, to je všeobecně známo. Všichni dobře vědí, že v klubech by si to nedovolili, tak proč jim to tolerovat zde? Když ještě ke všemu nejsou ani výkony, ani výsledky a v týmu jsou lidé, kteří s těmito praktikami zásadně nesouhlasí. To aby bylo jasno.

Doufejme, že toto období v dějinách fotbalu je přechodné, fotbal jako takový se bude vyvíjet pozitivním směrem a tato nadvláda peněz jej nezničí. Spoustě lidí, kteří se takto živí to vyhovuje, ale fanouškům ne, ti chtějí něco jiného. Fotbal by se měl vrátit ke kořenům, jeho sebezničení by byla velká škoda.

Autor: Jiří Nohava | neděle 3.5.2009 7:07 | karma článku: 30,66 | přečteno: 4414x
  • Další články autora

Jiří Nohava

Prý útok na zboží, to je ale vůl!

Ten kdo sledoval pondělní pohovory s Babišem na téma Rusko, má jasno. Větší tragéd v premiérském křesle nikdy neseděl. A to už tam byli kapacity. Zbývá přetrpět tu hrůzu do podzimu a pak ho nabrat na vidle.

20.4.2021 v 5:16 | Karma: 23,26 | Přečteno: 587x | Diskuse| Politika

Jiří Nohava

Prvním vyhoštěným agentem musí být Zeman!

A současně musí být rozprášena ruská diverzantská buňka, která v Praze na hradě zakořenila s příchodem šmatlavého a uslintaného zrádce.

19.4.2021 v 0:03 | Karma: 24,28 | Přečteno: 485x | Diskuse| Politika

Jiří Nohava

Tvrdíku, jseš ubožák!

Padesát let fandím Slavii, v časech dobrých i zlých, ale ještě nikdy jsem nezažil takový hnus, jako teď. Tvrdík odhalil svou křivou hubu zrádce a všem fandúm plivl do tváře. Jde sice "jen o fotbal", ale...

15.4.2021 v 19:11 | Karma: 33,81 | Přečteno: 1134x | Diskuse| Politika

Jiří Nohava

I (po)slušnost má své hranice.

Moje trpělivost je u konce. Nepochopitelná, zmatečná a škodlivá nařízení lidí kolem Babiše nás dostihly. Jsou to zločinci a historie to jistě potvrdí.

28.2.2021 v 10:19 | Karma: 22,69 | Přečteno: 647x | Diskuse| Politika

Jiří Nohava

Novoroční výprodej vakcíny za skvělé ceny, do vyprodání zásob!

Tak jako třeba, klobouky, náušnice nebo zubní pasty jsou po Vánocích podivně zlevňovány, dle posledních důvěrných informací Ústavu pro výzkum neviditelné ruky trhu přijde první pondělí roku 2021 na řadu i zatím neznámá vakcína.

30.12.2020 v 17:45 | Karma: 7,16 | Přečteno: 325x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

V JAR se bude poprvé skládat koalice, skončí dosavadní jednobarevná vláda

1. června 2024  10:45

Africký národní kongres (ANC) ve volbách v Jihoafrické republice po třech desetiletích u moci...

Nový masívní útok na ukrajinské domy a elektrárny. Střely letěly až ke Slovensku

1. června 2024  9:31,  aktualizováno  10:28

Sledujeme online Rusko v noci provedlo rozsáhlý útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Škody hlásí v pěti...

„Ráno to bývá šílenství.“ VELKÝ PŘEHLED samosběrů jahod v Česku

1. června 2024

Jahody mražený zatím není třeba vytahovat. Pěstitelé jahod napříč Českem hlásí, že spustili...

Česko zasáhly silné deště. Voda zaplavovala ulice, ničila stromy

1. června 2024  9:03,  aktualizováno  9:23

Česko v noci z pátku na sobotu zasáhl silný déšť. Středočeští hasiči kvůli tomu zasahovali u třech...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1479x
Nesnáším hloupost, nespravedlnost a bezpráví, mám rád lidi veselé, slušné a spolehlivé.

Seznam rubrik