Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rezidence Park Kavčí Hory: „O výškové budovy v Praze 4 nestojíme,“ říká starosta Štěpánek

Občané podepsaní pod peticí proti výstavbě považují aktuální projekt za výškový a právě v tom spatřují jeden z hlavních problémů.

Dne 20. května vyšel na serveru Parlamentní listy rozhovor se starostou Městské části Praha 4 Petrem Štěpánkem. Jedna z otázek zněla následovně: „Praha 4 zaslala nesouhlas s navrhovanými úpravami Územního plánu hlavního města Prahy, které by v městské části přinesly výstavbu nových výškových budov pro administrativu i bydlení. S jakou zpětnou vazbou jste se setkali?“ Starosta Štěpánek odpověděl: Rada hlavního města Prahy naše nesouhlasné stanovisko podpořila. Nyní čekáme na jeho potvrzení zastupitelstvem hlavního města Prahy. O výškové budovy v Praze 4 nestojíme a podporujeme, pokud jde o fixní výškovou hladinu budov, doporučení UNESCO.“

 

Cimbuří (zatím) bez Bílé paní

Zde je třeba zbystřit. Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) stanovuje pro Pankrác výškový limit staveb ve výši šedesát až sedmdesát metrů. Navrhovaných pět věžových domů podle developerského projektu Rezidence Park Kavčí Hory, který Rada městské části Praze 4 s investorem od loňska projednává, má mít výšku 68 metrů, čímž podmínku UNESCO splňuje. O těchto domech ovšem rozhodně nejde říct, že by nemohly být považovány za výškové. Neměří sice tolik jako nejvyšší stavba v lokalitě, jíž je City Tower (tato budova, původně zamýšlená pro Československý rozhlas dosahuje 109 metrů), ale při pohledu z Pražského hradu jasně dotváří nové pražské cimbuří, jak se lze ostatně přesvědčit zde: http://www.iprpraha.cz/kavcihory. Na vizualizaci je vpravo vidět pět navrhovaných štíhlých věžáků. Mají vyrůst na pozemku, který koupila společnost Central Group od Hochtiefu. Pikantní je, že sice developer pracuje s „pěti prsty“ od architekta Josefa Pleskota, ale současný pozemek umožňuje ve smyslu platného územního plánu postavení pouze tří uvažovaných budov. Pozemky, kde mají vyrůst zbylé dva „prsty“, Central Group teprve hodlá získat.

 

Žádáme o dodržení výšky, objemu a kapacity

Vrátíme-li se k výroku starosty Petra Štěpánka (Strana zelených) o nepřípustnosti výškových staveb a dbaní výzev UNESCO, lze ho označit za zavádějící. Petice proti realizaci projektu Obytný soubor Rezidence Park Kavčí Hory, se kterou se na mnoho adresátů včetně městské části Prahy 4 obrátili zainteresovaní občané, totiž argumentuje ve své preambuli jasně: Žádáme o dodržení výšky, objemu a kapacity již schváleného projektu Obytný park Kavčí Hory MČ Praha 4-Nusle. Tento starší projekt výstavby domů, které měly být přibližně stejně vysoké jako okolní sídliště, pochází z doby, kdy pozemek patřil společnosti Hochtief. Záměr, zvaný lidově Housenky, má na rozdíl od nyní zvažovaného projektu Rezidence Park Kavčí Hory stavební povolení. Petici, kterou dosud podepsalo více než tři tisíce lidí, vzalo zastupitelstvo městské části Praha 4 na svém zasedání dne 8. dubna 2016 na vědomí a uložilo Radě MČ Praha 4 se příslušnými připomínkami zabývat. Viz blíže zde: http://www.praha4.cz/k-Petici-proti-realizaci-projektu-Obytny-soubor-Rezidence-Park-Kavci-hory.html

Shrneme-li vše, občané podepsaní pod peticí považují aktuální projekt za výškový a právě v tom spatřují problém. Kdo tedy nezná všechny souvislosti, může se ve válce slov, co je a co není výšková stavba lehce ztratit. Úkolem politiků není problém zamlžovat, ale naopak složité problémy, jakými nepochybně developerské projekty jsou, pojmenovávat jasně a tím vytvořit podmínky pro transparentní rozhodování.

 

Tiché varování z Drážďan

Jak také zaznělo na komisi územního rozvoje rady městské části Praha 4 dne 2. května tohoto roku, kde se zastupitelé prioritně zabývali výše uvedenou peticí, kostky jsou už vrženy u další výškové stavby, jejíž výstavba je již v plném proudu. Jde o tzv. „Véčko“ čili V Tower. City Epoque, jak se budova také ještě nazývá, má měřit 104 metry, což tedy doporučení UNESCO pro pláň rozhodně nesplňuje. Varovný hlas zní z Drážďan. Před třemi lety tam byl otevřen kontroverzní most přes Labe. Právě ten připravil slavné německé město o prestižní místo na seznamu světového dědictví UNESCO se všemi důsledky pro rating mezinárodního cestovního ruchu. Po zveřejnění plánů na výstavbu mostu zástupci památkářů marně Drážďany varovali, že by mohly o ceněný statut přijít. Ale stalo se. UNESCO o Véčku samozřejmě ví a svou nespokojenost již několikrát vyjádřilo…

Autor: Jana Niklová | pondělí 30.5.2016 14:43 | karma článku: 10,31 | přečteno: 457x
  • Další články autora

Jana Niklová

Uslyšíte-li sborové mňoukání, volejte radnici. Jak kočky pomáhají omezit stavy potkanů

Potkal potkan kočku, pod kamenem... Než-li ji ovšem stačil potkan pozdravit, bylo po něm. Prokousla mu krk micinka chovaná v polštářích? Také by to bylo možné, ale pravděpodobněji šlo volně žijící městskou číču.

27.2.2018 v 12:10 | Karma: 20,70 | Přečteno: 685x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Jana Niklová

Dušičkové zamyšlení: Nebudeme-li pečovat o hroby významných rodáků, propadnou….

Hledají se lokální patrioté, kteří by zevrubně prozkoumali všechny tři naše hřbitovy a našli náhrobky dalších významných lidí.

31.10.2017 v 13:17 | Karma: 11,01 | Přečteno: 324x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Jana Niklová

Otevřený dopis členům Poslanecké sněmovny: Stop brutálnímu týrání kožešinových zvířat!

Místní organizace KDU-ČSL Praha 4 - Nusle, Podolí přijala na své schůzi dne 16. 2. 2017 následující prohlášení proti chovu zvířat, jehož primárním účelem je získání kožešiny:

28.3.2017 v 14:29 | Karma: 13,29 | Přečteno: 400x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Jana Niklová

V útulku pro kočky Kocour Felix v Klecanech u Prahy potřebují každou ochotnou ruku

„Chce-li člověk pomáhat zvířatům, nemá se určitě nechat vydírat. S těmi, kdo němým tvářím ubližují, je však nutné se nemazlit,“ říká Hana Janišová, předsedkyně Pražského spolku ochránců zvířat.

31.10.2016 v 14:44 | Karma: 23,19 | Přečteno: 1447x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Jana Niklová

Vybrané okamžiky ze ságy rodu Luků z Michle

Letos uplynulo přesně 150 let, co se v této pražské čtvrti trvale usídlili. Jejich kroniku uvádí následující motto: "Rodina, která nezná svoji minulost, nezná i budoucnost."

12.10.2016 v 12:00 | Karma: 16,57 | Přečteno: 585x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Město duchů Kirjat Šmona. Ostřelovaný sever Izraele, o němž se nemluví

23. června 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Domy zničené raketami a dělostřeleckými granáty, žáci, kteří nemohou složit maturitu, požáry...

Rajchl má sponzory, kteří o darech nic nevědí. Pokud jdou vůbec dohledat

23. června 2024

Premium Strany a koalice musely tři dny před evropskými volbami zveřejnit na svých webových stránkách...

Prach bitvy opláchl v Suezu, jeho fotka stvrdila bleskový triumf Izraele

23. června 2024

Seriál Izraelský voják s tmavýma očima a zářivým úsměvem se stal ze dne na den hrdinou svého národa....

Egypt odebral licence 16 firmám kvůli pouti do Mekky, klienti měli běžná víza

22. června 2024  21:50

Egyptský premiér Mustafá Madbúlí v sobotu nařídil, aby bylo zbaveno licence šestnáct cestovních...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 558x
„Až ti bude v životě nejhůř, otoč se ke slunci a všechny stíny padnou za tebe.“ John Lennon

Od roku 2014 uvolněná členka zastupitelstva a předsedkyně finančního výboru, MČ Praha 4. Členka KDU-ČSL.

Uvítám vaše připomínky a podněty.

Seznam rubrik