Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzpomínka na Václava Havla

Václava Havla jsem osobně potkal pouze párkrát, ale nejvíce mně v hlavě zůstala vzpomínka na to setkání vůbec první. Možná to bylo tím, jaké to setkání provázely okolnosti a také asi tím, že jsem si teprve o mnohem později uvědomil význam té chvíle, ve které jsem se tehdy ocitnul.

Byl pochmurný studený listopad, pátek 24 roku 1989. Celý týden jsem se jako mladičký „revolucionář“ účastnil protestních akcí, výjezdů se studenty, mimo jiné i na velice zajímavé setkání se šéfem Slušovic Čubou (který nám překvapeným studentíkům sice řekl, že nás veřejně nepodpoří, ale v soukromém rozhovoru otevřeně sdělil svůj zájem převést Slušovice do USA jako jedinou možnost rozvoje) a různého věšení prostěradel s nápisy „svobodné volby“ všude tam, kde se to jen dalo. V pátek jsem byl již revolucí celkem zmožen a tak jsem si naplánoval podvečerní návštěvu pravidelné demonstrace „u koně“ spojenou s pozváním spolužačky, o kterou jsem již delší dobu usiloval, někam na čaj či vínko. Pamatuji si, že účast byla v podvečerních hodinách poměrně nízká a těch pár hovořících řečníků z povzdálí natáčených chlápky v tesilových kalhotech s betamaxem v ruce, nijak nezaujalo. Objal jsem opatrně dívku a vyrazil zamlženým náměstím směr Staré město s úmyslem vyhledat nám nějakou příjemnou vinárničku.

Úplně ve spodní části Václavského náměstí, domnívám se, že to byl stejný dům, jako je dnes prodejna firmy Baťa, bylo kolem výkladu s nedostatkovými televizory Tesla sroceno pár lidí a o něčem živě diskutovali. Po přiblížení jsme zjistili, že ve zprávách právě oznámili odstoupení předsednictva ÚV KSČ včetně (ne)chvalně proslulého komika Milouš Jakeše. Než nám došla zásadnost této komunistickou publicistikou sdělené informace (kde se muselo číst mezi řádky) byl Václavák téměř plný lidí, kteří se objímali či jinak slavili. Snad jen mnohem později a v menším něco podobného dokázala udělat zpráva o výhře našich hokejistů.

Další vzpomínky jsou slité jakoby dohromady. Držím se za ruku s dívkou, kterou miluji, občas ji objímám, v Havelské ulici někdo ze střešního okna hraje velmi dobře na saxofon valčík na rozloučenou, bloudíme starým městem bez cíle, je chladno a padá mlha (či smog). Vzpomínky se vracejí konkrétně, až když bez jakéhokoliv předchozího úmyslu, sedáme do rybárny v Gorazdově ulici. Vůbec nevím, jak jsme se tam tehdy ocitli, kdo nám nasměroval kroky, párkrát jsem tam dříve již byl, ale nijak jsem tuto restauraci nevyhledával. Tehdy jsem také o Václavovi Havlovi věděl jen, že existuje, že je to nějaký disident, kterého pořád někde honí policie ale absolutně nic více (a stejně na tom byla naprostá většina studentů). Vůbec mně nenapadlo, že tento podnik je jeho oblíbený (i proto, že bydlel za rohem).

Tak jen tak sedíme, dali jsme si k večeři obligátní hranolky s tatarkou, nějaké to pivo a víno. U velkého stolu naproti seděla skupinka vypadající na učitele či vědecké pracovníky, většina v manšestrákových sakách. Nijak jsme jim nevěnovali pozornost. Najednou se všichni u tohoto stolu postavili a začali tleskat nově příchozímu a volali bravo či super. Ten koho zdravili, byl malý nesměle vypadající človíček, který se usmíval a každému z nich podával ruku. Zvědavě jsem se koukal, co se děje. V jednu chvíli se moje oči střetly na okamžik s nově  příchozím, byla v nich jakási veselost až klukovina, jakoby chvilku zvažoval, zda k nim patříme či ne. Pak se posadil ke své společnosti a řekl něco jako „no tak se to konečně podařilo“ či něco takového – již nevím. Skupinka ho poplácávala po rameni a živě se bavili a všichni spíše vypadali, jako kdyby se někomu narodil syn. Někteří se dokonce omlouvali, že byli pryč a samotný „oslavenec“ evidentně odněkud také zrovna přijel a byl ostatními různě informován o nastalých událostech. Později dorazili i někteří známí herci a část společnosti se pak někam vytratila.

Teprve později mně došlo, že to bylo centrum "reakcionářů" a onen „oslavenec“ byl Václav Havel. Vůbec jsem nevěděl, že to byl on – to mně došlo až mnohem později. Dost často se mně pak kdekdo ptal, co se tam probíralo, jak se Havel tvářil a podobně. Já bych si i rád něco vymyslel ale prostě nic jiného, než ta klukovská veselost a šibalství v těch očích, mně v hlavě nezůstalo. Snad proto, že jsem tehdy nikoho z nich neznal, snad proto, že jsem měl v myšlenkách oči své tehdejší kamarádky – nevím.

To byla má první vzpomínka na Václava Havla. Později jsem se s ním ještě párkrát setkal pracovně, ale to už byl celebrita a mimo potřesení ruky tam žádný větší kontakt nebyl (většinou u těchto příležitostí mluvil s někým jiným). V podstatě vlastně na tom zážitku nic není, jen je to taková malá vzpomínka na významnou osobu, které bych tímto chtěl vzdát hold.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Neuman | neděle 18.12.2011 16:55 | karma článku: 14,19 | přečteno: 1237x
  • Další články autora

Jan Neuman

Jak Západ ovládl svět a proč je nyní v krizi

Mnoho současných politiků, a především filozofů se domnívá, že Západ – tedy země tzv. euroatlantického kulturního okruhu (což můžeme zhruba upřesnit na státy Evropské Unie, Velkou Británii a státy USA a Kanady) jsou v krizi.

14.3.2023 v 19:32 | Karma: 18,90 | Přečteno: 627x | Diskuse| Ekonomika

Jan Neuman

Jak netradiční spiknutí megakorporací a levice zmanipulovalo US prezidentské volby

Historie je plná zajímavých příběhů kdy často pachatelé v naivitě prozradí, jak zločin plánovali a připravovali. Podobný ale bohužel aktuální a autentický příběh přinesl americký časopis Time.

12.2.2021 v 18:42 | Karma: 38,46 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Politika

Jan Neuman

Jak mainstreamová média podléhají stejným dezinformacím jako amatéři aneb proč jim nevěřit

Již jsme slyšeli mnoho o filtrovaných bublinách na sociálních sítích, o místech, kde se setkávají lidé stejných názorů a kde se šíří dezinformace, omezuje se opoziční či jiný názor a kde se jinak spořádaní občané radikalizují.

17.12.2018 v 11:13 | Karma: 26,34 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Média

Jan Neuman

Cenzura sociálních sítí – ochrana demokracie či cesta k totalitě?

Mnozí z vás se setkali v poslední době s mizejícími účty lidí na sociálních sítí, některým byl účet zablokován či zrušen bez vysvětlení či za marginální prohřešky.

30.7.2018 v 14:38 | Karma: 28,45 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost

Jan Neuman

Nastal počátek konce NATO?

Člen NATO vyzbrojen nejmodernější výzbrojí za pomoci islámských milicí které jsou známé použitím bojových plynů proti civilistům útočí na spojence NATO v boji proti islámskému státu v agresi proti suverénnímu státu ...

21.1.2018 v 14:23 | Karma: 34,95 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Rusko chce zabrat větší část Baltu. Hranice neodpovídají situaci, tvrdí

22. května 2024  10:53,  aktualizováno  11:13

Ruské ministerstvo obrany navrhlo revizi hranic ruských teritoriálních vod v Baltském moři. Vyplývá...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  11:09

Aktualizujeme Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

V Tatrách zemřel turista. Nebyl to Čech, ale Slovák, upřesnila horská služba

21. května 2024  22:37,  aktualizováno  22.5 11:01

Při úterním pádu ve Vysokých Tatrách na Slovensku nezemřel český turista, ale Slovák. Svou původní...

Feri obdrží od soudu výzvu k nástupu do vězení, rozsudek je vykonatelný

22. května 2024  10:59

Rozsudek, který poslal bývalého poslance Dominika Feriho na tři roky do vězení za znásilnění dívek,...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2463x
Rád hledím do dáli ale někdy kvůli tomu nevidím krásu blízko sebe. Mám rád volnost za kormidlem či na lyžích, ale zároveň se cítím být silně vázán na rodnou půdu. A hlavně naivně a marně doufám, že rozum vyhraje nad hloupostí (alespoň tedy někdy).

hit counter

Seznam rubrik