Vládne nám levice, proč nevolit tu opravdovou..

Většině národa je to jedno ale komentátoři doma i v zahraničí vyjadřují zděšení nad faktickým vítězstvím komunistů v krajských volbách. Ale nestalo se nic neočekávaného, lidé totiž volili stejně jako dříve socialisticko-komunistickou levici, tentokrát ale jen tu nemaskovanou.

Tzv. pravicoví komentátoři tvrdí, že voliči potrestali vládnoucí garnituru za nepopulární kroky. To je pravda. Je ovšem nutno říci, že nepopulární kroky byly silně levicového zaměření. Zvedání daní je všude na světě symbol levicové politiky, stejně tak omezování svobody podnikání (např. stíháním tzv. švarz systému) či prostě jenom frenetickou snahou kontrolovat i ten zbytek svobodného prostoru v politice i veřejném životě (dosazováním kamarádíčků na místa od police po kulturu). Nejhorším přečinem současné vládnoucí skupiny ale je úporná snaho udržet současný ekonomický model oligarchicko-mafiánského korporativního socialismu. Tento systém, ne náhodou podobný modelu reálného socialismu pozdních 80. let, kdy v zásadě prosperují pouze firmy napojené na politické struktury, kompletně zdeformoval ekonomický prostor země a učinil ji nekonkurenceschopnou v širším měřítku.

Došlo k naprostému odtržení politického programu od reálných kroků. Ne omylem toto vidí jako hlavní problém prezident Klaus, ať už si o něm myslíme cokoliv, má bohužel pravdu. Strany, které deklarují sami sebe jako pravicové, tedy zejména ODS a TOP09, mají pravicovou pouze rétoriku, praktické kroky odpovídají někde levé straně sociální demokracie až komunistickému programu. Je to způsobeno nejen tím, že tyto strany jsou zcela v moci korporátních struktur ale i tím, že se samy zbavily jakéhokoliv alespoň trochu ekonomicky uvažujícího představitele. U ODS byl poslední schopný ekonom Tlustý, TOP09 nikdy nikoho takového ani neměla, většina jejich představitelů žila ze státního rozpočtu a jediný mentální výtvor TOP09 je Kalouskova verze korporátního socialismu. Navíc současná vláda přesunula veškeré náklady finanční krize na bedra střední třídy, což je ale právě voličská základna pravice.  

Proč by tedy někdo volil v současnosti vládnoucí levicové seskupení, když může volit levici autentickou (tedy dle názvu)?  To je dle mne hlavní důsledek současného stavu. Tento proces je možná nevratný, současné struktury stran ODS a TOP09 jednak nedovolí příchod ekonomicko-manažersky schopných osobností do vedení a jednak tam není již kde brát. To je vidět i na faktu, že obě tzv. pravicové strany čelí i ztrátě podpory hlavních podnikatelských skupin v ČR, neboť totální diletantismus ohrožuje už i podnikání těchto osob. Velké osobnosti českého businessu operující signifikantními prostředky se již dokonce přímo staví proti současné škodící vládě, viz seskupení podnikatelů kolem Janečka či aktivita miliardáře Babiše.

Můžeme čekat na postupný rozpad pravicové politické sféry a totální vítězství levice v příštích parlamentních volbách. Nic jiného zřejmě pravicovou část spektra k sebereflexi nedonutí. Bohužel to postihne všechny. Paradoxně možná poslední záchranu pro ČR zůstane dnes proklínaná EU. Bez členství v EU by tady totiž byly dveře pro nástup komunismu starého typu zcela otevřeny.

Naděje by ale byla vytvoření nového koaličního subjektu na bázi zkušeností opravdových podnikatelů (tedy ne těch, kteří podnikali díky politickým kamarádům), který by prosazoval liberální ekonomickou politiku s prvky přímé demokracie.

Autor: Jan Neuman | pondělí 15.10.2012 14:16 | karma článku: 42,73 | přečteno: 7123x