Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Souboj nový proti starému

V poslední době mám chuť se smát – snad to na někoho nebude působit pejorativně v této době. Ale opravdu, poslední události politické a humbuk kolem toho se musí transformovat v šaškovské veselí, neboť jinak by člověk musel pouze hořce bědovat. Na druhé straně, pomineme li hrůzný fakt, že zde de facto došlo poprvé od roku 1948 k pokusu o plánovanou a promyšlenou likvidaci jedné z parlamentních stran, nestalo se a neděje se nic jiného než to co se v minulosti stalo již tisíckrát. Tedy boj starých mocenských struktur se strukturami nově vzniklými.

Podstata současných vládních problémů je nepochybně zcela jinde než plánovaně a zcela promyšleně dávkovaná indoktrinace strachu z jednoho podnikatele. Nebo si snad někdo opravdu myslí, že firemní školení pro styk se státní správou, tak jak probíhá v každé větší firmě, je důvodem ke shození vládní koalice? Opravdu někdo uvěří, že jeden ministr, který dle jednoho tvrzení prý píše seminární práce svým podřízeným je dle tvrzení druhého zároveň prohnaným realizátorem ďábelského plánu na ovládnutí politické moci s cílem získat kšeft pro jistou firmu v ostraze už dnes řídkých státních objektů? Opravdu někdo při smyslech si myslí, že pro jakoukoliv firmu není jednoduší si v zákulisí zaplatit příslušné politiky u moci a nikoliv vyslat svého majitele a šéfa přímo do bitevního pole aby ho každý ihned viděl a kontroloval?

Jistě že pozadí problémů bude s největší pravděpodobností zřejmě jiné. Politicko-ekonomické rozložení moci je v ČR, jak je všeobecně známo, rozděleno již od dob opoziční smlouvy, kdy „staří ošlehaní hrdinové velké transformační války“ museli přepustit část vlivu „spokojeným a obtloustlým smluvně opozičním kabrňákům“ a to i z (do té doby) konkurenční strany. Následné období vlády levice se vyznačovalo relativně spokojenou spoluprací mezi oběma tábory a dělbou moci. Na venek to sice občas zajiskřilo, ale v pozadí vše klapalo jak má a finance proudily oběma směry dle dohodnutého klíče. Je obrovské množství indicií, že podnikatelský sektor, který chtěl získat nějakou státní zakázku si zavazoval obě hlavní velké politické strany. Toto relativně dlouhé období bylo narušeno až nástupem dvou nových dravých skupin zevnitř obou velkých stran, kterým nestačilo domluvené status quo a které chtěly postupně tvrdým a nekompromisním způsobem ovládnout celý politicko-ekonomický komplex.

Obě tyto skupiny se navenek prezentovaly jednoduchými, ale agresivně-primitivními vůdci. S nimi přišly do relativně pokojného businessu i agresivní podnikatelské skupiny především z regiónů. Stará garda, která se do té doby cítila nedotknutelná, byla postupně nucena přepouštět vliv těmto skupinám. Stabilita do té doby zajištěná se začala hroutit a nenasytnost obou skupin způsobila i venkovní nestabilitu systému, neboť obě skupiny začali proti sobě používat mocenské prostředky státní moci, což vedlo k provalení nejrůznějších skandálů a ke zvyšování znechucenosti občanů z politiky. Naštěstí se staré gardě podařilo částečně obnovit rovnováhu likvidací nejnažranějších skupin a zapojením ostatních do systému, byť si staří museli zřejmě lecos odepřít. Zdálo se, že se systém podaří stabilizovat.

Bohužel oslabení obou mocenských center, jejich neschopnost zajistit stabilitu a především totální omezení podnikatelských příležitostí mimo okruh zasvěcených, vyvolal dvě základní reakce. První byl vznik třetího ekonomicko-politického bloku, který nyní aspiruje na vedoucí pozici na pravém politickém spektru. Tím druhým bylo spojení nespokojených podnikatelů se skupinou mladých lidí a komunálních politiků.

U prvního nového objektu jde v podstatě jen o přeorganizaci již existujících entit nespokojených či odříznutých od zdrojů do nového centra s cílem převzít politicko-ekonomickou moc. U druhého subjektu je situace složitější, ponechme výmysly novinářům a soustřeďme se na fakta. Proč by se měl nějaký podnikatel přímo účastnit politiky a podporovat projekt přímé demokracie? Určitě to nebude dělat pro to, aby takto průhledným způsobem získal nějaké zakázky, to se dnes dělá zcela jinak. Není možné, že by nějaký podnikatel chtěl obnovit fungující systém rovné soutěže a pravidel? Je to jistě možné, mimo mé osoby si dovedu představit, že by to mohli chtít úspěšní lidé, kteří vědí, že jejich firma může vyhrát bez jakékoliv korupce a to především proto, že jsou dobří. Bohužel spousta lidí je dnes omezena vnímáním podnikání jako špinavosti znovu potvrzované dalšími a dalšími korupčními skandály, které ani vykonstruovaně promyšlené, ale v podstatě banální kauzy jedné bezpečnostní agentury nemohou na delší dobu utlumit. Na druhé straně tu ale máme řadu malých, středních i velkých firem, které uspěly nejen doma ale i v zahraničí, dodávají například pro kosmický program NASA, pracují pro americkou armádu či letectvo ale světe div se, nikdy nedostaly byť i jednu státní zakázku v ČR. Není toto dostatečný důvod pro vstup do politiky?

Tedy vznikla vláda, kde koexistují dvě politicko-ekonomická centra plus řekněme skupina schopných idealistů. První starší centrum se sice cítí ohroženo nově vzniklým subjektem, ale nic jiné mu nezbývá než spolupracovat. Plán byl v podstatě nově vzniklé subjekty zapojit do funkčního systému a tím je upsat ke spolupráci. Nicméně ani jeden z nich neměl na takovéto spolupráci zájem, jeden snad proto, že mu nabídli málo a druhý možná z idealismu. Navíc na rozdávání je čím dál méně a to samo o sobě vyvolává konflikty.

Od samého počátku bylo zřejmé, že tato vláda nemůže fungovat. Staré mocenské centrum se otřásá v základech a nově vzniklý vyzyvatel cítí svoji šanci. Do toho vstupuje nový menší subjekt a z něho začíná cítit staré centrum též ohrožení. Ohrožené je i centrum opoziční, které je stále významně napojeno na finanční zdroje státu a za to poskytuje prvnímu centru určitou podporu v regionech. Nově vzniklý malý subjekt je pro ně neřízená střela, která ohrožuje významné finanční zdroje a taktéž hrozí poškození dlouho budovaného krycího systému v Policii. Nicméně první konflikty vznikly na základě detektivní práce rozvědky – ovšem ne ABL jak je naivním ovečkám indoktrinováno. Ty skutečné kauzy vznikly prací státní výzvědné služby v žoldu vyzyvatele neboli Finanční a analytický útvar (FAÚ) ministerstva financí. Tam probíhá ten skrytý mocenský boj. Nikoliv tedy relativně malá soukromá firma jak prezentují zmanipulovaní novináři, ale mnohem mocnější složky jsou zde používány k boji. FAÚ není jediná státní složka, která se zapojuje. Na diskreditaci menšího protivníka jsou použity zdroje z NBU a BIS, nicméně toto v záplavě banalit nikoho neznervózňuje. Starší mocenské centrum se odhodlalo o zoufalý pokus jak si udržet vedoucí roli. Ale plán o „nepřátelské“ převzetí malého protivníka nevyšel díky neschopnosti jednotlivých aktérů a naopak výrazně oslabil iniciátora. Ihned započal další pokus o jeho doražení a rozvědka dodala nové informace – tentokrát z Prahy.

Sledujeme v přímém přenosu, jak probíhá boj mezi starým mocenským centrem, oslabeným vnitřními spory a nově vzniklým ambiciózním politicko-ekonomickým uskupením, který má navíc k dispozici i některá média. Do toho se připletla skupina idealistů, kteří ovšem nevyhovují nikomu snad mimo voličů, neboť ohrožují samotnou podstatu, o kterou se bojuje – tedy o finanční zdroje státu.

Jak tato fikce může dopadnout?

Autor: Jan Neuman | středa 27.4.2011 19:02 | karma článku: 11,48 | přečteno: 1213x
  • Další články autora

Jan Neuman

Jak Západ ovládl svět a proč je nyní v krizi

Mnoho současných politiků, a především filozofů se domnívá, že Západ – tedy země tzv. euroatlantického kulturního okruhu (což můžeme zhruba upřesnit na státy Evropské Unie, Velkou Británii a státy USA a Kanady) jsou v krizi.

14.3.2023 v 19:32 | Karma: 18,90 | Přečteno: 627x | Diskuse| Ekonomika

Jan Neuman

Jak netradiční spiknutí megakorporací a levice zmanipulovalo US prezidentské volby

Historie je plná zajímavých příběhů kdy často pachatelé v naivitě prozradí, jak zločin plánovali a připravovali. Podobný ale bohužel aktuální a autentický příběh přinesl americký časopis Time.

12.2.2021 v 18:42 | Karma: 38,46 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Politika

Jan Neuman

Jak mainstreamová média podléhají stejným dezinformacím jako amatéři aneb proč jim nevěřit

Již jsme slyšeli mnoho o filtrovaných bublinách na sociálních sítích, o místech, kde se setkávají lidé stejných názorů a kde se šíří dezinformace, omezuje se opoziční či jiný názor a kde se jinak spořádaní občané radikalizují.

17.12.2018 v 11:13 | Karma: 26,34 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Média

Jan Neuman

Cenzura sociálních sítí – ochrana demokracie či cesta k totalitě?

Mnozí z vás se setkali v poslední době s mizejícími účty lidí na sociálních sítí, některým byl účet zablokován či zrušen bez vysvětlení či za marginální prohřešky.

30.7.2018 v 14:38 | Karma: 28,45 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost

Jan Neuman

Nastal počátek konce NATO?

Člen NATO vyzbrojen nejmodernější výzbrojí za pomoci islámských milicí které jsou známé použitím bojových plynů proti civilistům útočí na spojence NATO v boji proti islámskému státu v agresi proti suverénnímu státu ...

21.1.2018 v 14:23 | Karma: 34,95 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3023x
Rád hledím do dáli ale někdy kvůli tomu nevidím krásu blízko sebe. Mám rád volnost za kormidlem či na lyžích, ale zároveň se cítím být silně vázán na rodnou půdu. A hlavně naivně a marně doufám, že rozum vyhraje nad hloupostí (alespoň tedy někdy).

hit counter

Seznam rubrik