Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přestup Karolíny Peake je dlouhodobě plánovaná akce

Dnes odpoledne jsem byl zaskočen sdělením místopředsedkyně VV a místopředsedkyně vlády Karolíny Peake o tom, že vystupuje z této strany avšak nikoliv překvapen. Něco podobného jsem již očekával, ačkoliv ne takovým to způsobem.

Kdo sledoval poslední dění kolem VV, může si dát věci do souvislostí a je jednoznačné, že to pravděpodobně není samostatný krok Karoliny Peake ale dlouhodobě koordinovaná akce. Tento krok je vlastně dovršením snahy Kristýny Kočí o kompletní převzetí části poslanců VV aby za prebendy a pravděpodobně ve smyslu odůvodnění soudce Šotta i za úplatky, podpořily současnou zcela neschopnou a škodlivou vládu pochybné koalice.

Připravená akce byla naplánovaná tak, aby křídlo VV podporující ODS a TOP09 po odsouzení Víta Bárty převzalo moc a bezvýhradně podpořilo vládnoucí koalici. Přípravný útok byl proveden na celopražské schůzce klubů VV, kdy byla navržena rezoluce na odstoupení předsedy VV Johna ale též  paradoxně nelogicky vyzývající pod záminkou nepuštění komunistů k moci, ministry nepodávat demisi. Souvislosti jsou zcela zřejmé, když ty kluby, které rezoluci veřejně podpořily, dnes též hromadně opouštěly VV a přidávaly se na stranu platformy (nové strany, na jejíž provoz je dle Kristýny Kočí někde složeno 200 miliónů?) Karoliny Peake.

Taktéž odmítnutí ministrů za VV poslechnout rozhodnutí grémia této strany je zřejmé potvrzení náznaku, že tito ministři mají své pozice zajištěny i bez VV a toto muselo být koalicí TOP09 a ODS předem potvrzeno a zaručeno.  Premiér taktéž ani veřejně nevyvrátil, že o akci Peake, která s ním bezpochyby musela být konzultována, nevěděl, když potvrdil, že měl „tuchy“. Taktéž předseda TOP09 byl dle všeho zpraven dříve než veřejnost a samotná strana VV.

Načasování tohoto kroku v zásadě zapadá do „sarajevského“ schématu, který důvěrně zná prezident Václav Klaus. Předseda VV a další klíčoví lidé VV jsou v zahraničí, nemůžou rychle reagovat a mezitím platforma Peake získává další přeběhlíky a pravděpodobně jich bude více než oněch osm, což dostačuje na podporu současné vlády a to je jediný cíl, o který jde. Teorii o nové straně podporuje i kompletní přechod několika pražských klubů VV.

Z hlediska strategického plánování ovšem jde zřejmě zase o náhradní akci, sice lépe připravenou než reakce na Škárkovo opilecké blekotání, které před rokem znemožnilo kompletní likvidaci Bárty. Představa zřejmě byla, že po odsouzení hlavního hybatele VV Víta Bárty bude tento donucen zcela se stáhnout z politiky a přenechat Peake místo v čele strany včetně možností si vybrat celé své vedení (což je nemile nedemokratická vlastnost VV). Šance na zvolení Peake předsedkyní VV byly téměř neotřesitelné. Fakt, že soud sice Bártu odsoudil ale zároveň potvrdil jeho plánovanou likvidaci a de-fakto tak potvrdil jeho verzi, čímž se onen rozhodl neopustit politiku tak kompletně, znamenal, že je třeba plány upravit. Došlo tedy k rozštěpení strany VV na provládní platformu Peake (novou stranu) a zatím nejasný zbytek strany s nejasným postojem k nové situaci.

Snaha Peake je průzračně jasná, zabránit konci vlády a tím konci své kariéry jako místopředsedkyně této vlády. Máto však jednu chybu, která může tyto plány zhatit. Pokud se nepodaří získat výrazný počet přeběhlíků umožňující větší počet provládních hlasů než je 101, je možné, že nakonec tato vláda padne. S pouze 101 by premiér Nečas těžko obhájil porušení svého tvrzení z počátku Dubna, že nebude vládnout s přeběhlíky. Porušení svého slova by mohl zdůvodnit, pouze pokud by tam bylo alespoň 110 a více hlasů. Druhý problém je dnes jasně avizovaná zpráva prezidenta Klause, že nepodpoří žádnou 101 vládu a bude požadovat předčasné volby. Proti vůli prezidenta by vládní koalice nemohla odolávat volání opozice po předčasných volbách po delší dobu. Fakt, že přeběhlíci přeběhnou opět pominu, stejně jako ten, že všem zrádcům se asi nepodaří naplnit jejich představy po funkcích a prebendách.

Suma sumárum, slova vicepremiérky o tom, že svůj krok odůvodňuje stabilitou vlády je buďto naivní a hloupý anebo jen chladně bezobsažný.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Neuman | úterý 17.4.2012 21:36 | karma článku: 29,89 | přečteno: 1616x
  • Další články autora

Jan Neuman

Jak Západ ovládl svět a proč je nyní v krizi

Mnoho současných politiků, a především filozofů se domnívá, že Západ – tedy země tzv. euroatlantického kulturního okruhu (což můžeme zhruba upřesnit na státy Evropské Unie, Velkou Británii a státy USA a Kanady) jsou v krizi.

14.3.2023 v 19:32 | Karma: 18,90 | Přečteno: 627x | Diskuse| Ekonomika

Jan Neuman

Jak netradiční spiknutí megakorporací a levice zmanipulovalo US prezidentské volby

Historie je plná zajímavých příběhů kdy často pachatelé v naivitě prozradí, jak zločin plánovali a připravovali. Podobný ale bohužel aktuální a autentický příběh přinesl americký časopis Time.

12.2.2021 v 18:42 | Karma: 38,46 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Politika

Jan Neuman

Jak mainstreamová média podléhají stejným dezinformacím jako amatéři aneb proč jim nevěřit

Již jsme slyšeli mnoho o filtrovaných bublinách na sociálních sítích, o místech, kde se setkávají lidé stejných názorů a kde se šíří dezinformace, omezuje se opoziční či jiný názor a kde se jinak spořádaní občané radikalizují.

17.12.2018 v 11:13 | Karma: 26,34 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Média

Jan Neuman

Cenzura sociálních sítí – ochrana demokracie či cesta k totalitě?

Mnozí z vás se setkali v poslední době s mizejícími účty lidí na sociálních sítí, některým byl účet zablokován či zrušen bez vysvětlení či za marginální prohřešky.

30.7.2018 v 14:38 | Karma: 28,45 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost

Jan Neuman

Nastal počátek konce NATO?

Člen NATO vyzbrojen nejmodernější výzbrojí za pomoci islámských milicí které jsou známé použitím bojových plynů proti civilistům útočí na spojence NATO v boji proti islámskému státu v agresi proti suverénnímu státu ...

21.1.2018 v 14:23 | Karma: 34,95 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  12:15

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Proč klesá kondice žáků? Malotřídkám chybí tělocvičny, Praze a Ústí učitelé

22. května 2024  12:13

Po alarmujících výsledcích testování kondice žáků se Česká školní inspekce zaměřila na analýzu...

Rozkol nacionalistů. S AfD nechce být ve frakci Le Penová ani česká SPD

22. května 2024  11:59

Zástupci francouzské strany Národní sdružení (RN) prohlásili, že v příštím europarlamentu nebudou...

Rusko chce zabrat větší část Baltu, znervózňuje Finy a Litevce. A popírá to

22. května 2024  10:53,  aktualizováno  11:57

Ruské ministerstvo obrany navrhlo revizi hranic ruských teritoriálních vod v Baltském moři,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2463x
Rád hledím do dáli ale někdy kvůli tomu nevidím krásu blízko sebe. Mám rád volnost za kormidlem či na lyžích, ale zároveň se cítím být silně vázán na rodnou půdu. A hlavně naivně a marně doufám, že rozum vyhraje nad hloupostí (alespoň tedy někdy).

hit counter

Seznam rubrik