Odposlech mobilního telefonu je jednoduchý a může ho provést každý

Ve světle posledních událostí se zveřejněním odposlechů primátora a lobbisty média spekulují o tom, kdo mohl odposlechy provést. Tvrdí se, že pouze BIS či někdo, kdo má prý velice drahý přístroj zvaný v ČR Agáta. Jelikož se zabývám profesně počítačovou bezpečností, mohu tyto tvrzení uvést na pravou míru – odposlouchávat GSM telefon může dnes naprosto každý, kdo má k dispozici pár set tisíc či kdo má odborné znalosti zařízení amatérsky postavit.

Zařízení zvané Agáta je v odborných kruzích známo pod názvem IMSI catcher a běžně se prodává. V ČR toto zařízení používá Policie ČR a tajná služba (oficiálně). Neoficiálně prý zařízením disponuje skupina kolem bývalého agenta Karla Randáka. Nebudu zabíhat do podrobností, ale zařízení funguje tak, že v podstatě simuluje BTS, což je základnový vysílač GSM signálu, které vidíte všude kolem sebe. Dále umožňuje dle typu připojeného mobilu stahovat SMS zprávy, adresáře s čísly či celý obsah zařízení typu iPhone včetně souborů tam nahraných. Základní výhoda je, že nepotřebujete žádné povolení, odposlech je neviditelný i pro operátora, stačí dojet do okruhu operace odposlouchaného telefonu.

Oficiálně v západním civilizačním okruhu lze IMSI catcher prodávat pouze ozbrojeným složkám, ceny oficiálně začínají kolem 50 tisíc dolarů, díky americké demokracii můžeme dokonce vidět i ceník pro prodej v USA (ceny jsou z roku 2008 a dnes budou již mnohem níže):

STINGRAY ...       $ 75,100   $ 71,300

GSM intercept      $ 22,000   $ 20,900

Nicméně, jak je známo, v Číně Vám dnes vyrobí téměř vše a tak lze velice jednoduše pololegálně takovéto zařízení plně provozuschopné zakoupit a dovézt za mnohem nižší cenu a dovolit si ho může téměř každý.

To ale není vše, existuje i jiná cesta, kterou používají amatéři. Vzhledem k tomu, že šifrovací algoritmus GSM (zvaný A5/1) byl minimálně již v roce 2009 oficiálně prolomen, je již jen otázka technická, jak komunikaci mobilního telefonu zachytávat pomocí rádia a dešifrovat v reálném čase. Na Internetu existuje několik komunitních projektů, kde bylo představeno zařízení, které je plně funkční.

S technickým pokrokem a s poklesem ceny elektroniky se blíží doba, kdy odposlouchávat mobilní telefon bude moci opravdu každý, pokud provozovatelé nepřijdou s nějakou nápravou. Opakuje se tak situace z minulosti, kdy například v USA bylo velice oblíbené odposlouchávat komunikaci úřadů či mobilní telefony první generace pomocí levných radiových scannerů. Takový scanner měl na přelomu 80/90 let téměř každý kluk, který se zajímal o radiotechniku, o zločincích, kteří při loupeži poslouchali policejní frekvence, zdali pro ně již nejedou, nemluvě. Šifrování odposlech komunikace znemožnilo ale s rozvojem dešifrovacích technik a zanedbáváním provozovatelů zvyšovat zabezpečení se mnoho odposlechů vrátilo i pro amatéry.

Tedy závěr je, že mobilní telefon může odposlouchávat v zásadě každý, jednoduchost je jen otázka peněz a to nikoliv v řádech miliónů ale statisíců. Jedná se o podobnou situaci jako na internetu, každý mail, každá komunikace může být odposlouchávána a zaznamenána. Ochránci soukromí nemají radost, ale dostáváme se do věku, kdy jakákoliv aktivita bude zaznamenána a uschována – obrana neexistuje, na každé opatření existuje protiopatření, je to jen věc ceny.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Neuman | středa 28.3.2012 12:59 | karma článku: 31,71 | přečteno: 6962x