Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Karel mohl být prezidentem, měl to na dosah, stačila jediná věc.

Jako malý jsem měl moc rád knížku plnou starých přísloví, kde ke každému přísloví byl jeden pohádkový příběh, který dokumentoval v něm uložené moudro. Nejvíce se mně jako malému klukovi líbil příběh o pirátovi, který se zamiloval do krásné španělské šlechtičny plující na plachetnici, kterou onen pirát přepadl. Pirát se zamiloval tak moc, že kvůli krásné hraběnce chtěl opustit dobrodružný život piráta a své kamarády námořníky. Španělské galeoně dal proto milost a propustil ji i s celým pokladem. Krásná Španělka piráta následně vyzvala, aby odplul s ní a následoval jí na její zámek jako její manžel. Hrdina příběhu neodolal a přes stěžně obou lodí začal přelézat na španělský koráb.

parlamentnilisty.cz

Když byl pirát uprostřed a držel se jen lanoví obou lodí, jeho soudruzi piráti na něj zakřičeli, „kapitáne, kvůli ženě opustíte dobrodružný život a své přátele námořníky?“  Pirát zaváhal a zastavil nerozhodně mezi stěžni obou lodí, volnost pirátského života ho také lákala. Ze španělské galeony na něj volala krásná šlechtična „popluj se mnou můj milý“ a z pirátského korábu jeho oddaná posádka „kapitáne, to chcete opustit cestu za slávou a bohatstvím?“.  Pirát se nemohl rozhodnout, kterou loď si zvolí, nechtěl opustit obě možnosti. V tom se obě lodě začaly od sebe vzdalovat, lanoví se rozpojilo a náš hrdina se neudržel a spadl do vody. A jak bylo tehdy zvykem, že žádný pravý námořník neuměl plavat, tak i nerozhodný pirátský kapitán se utopil. Příběh se jmenoval: „Kdo chce plout na dvou lodích, ten se utopí“.

Karel Schwarzenberg měl prezidentský úřad nadosah. Stačilo naprosto málo a byl prezidentem ČR. Karla propagovaly bez zakrývání téměř naprosto všechny média v ČR včetně těch veřejnoprávních. Zejména v uměleckých kruzích měl Karel podporu až fanatickou, příznivci Zemana byli vystaveni obrovskému tlaku, často se i báli přiznat podporu někomu jinému než Karlovi, byly zaznamenány i případy vyhrožování vyhazovem z práce pokud dotyčný veřejně podpoří Karlova oponenta. Takovou podporu médií a populárních osob už těžko někdy nějaký politik bude mít.

Ta naprostá mediální masáž spolu s vynikající a profesionální práci Schwarzenbergova volebního týmu, který zjevně netrpěl nedostatkem financí, vynesla Karla na pozici téměř favorita. Síly byly před druhým kolem volby vyrovnané a bylo zřejmé, že výsledek určí nerozhodnutí voliči. Mlčící většině totiž evidentně nevyhovoval ani jeden kandidát, a pokud by volili, volili by menší zlo.

Zde knížeti stačilo k získání prezidentského úřadu udělat jedinou věc. A to se jasně distancovat od současné vlády, od TOP09 a od Miroslava Kalouska. To Karel neudělal a to mu prohrálo jeho podobiznu v každé škole v ČR. Jakési mumlání o tom, že po vítězství se vzdá stranické politiky, bylo sice hezké ale asi mu to někdo poradil, protože to přišlo nejen pozdě, ale bylo naprosto nevýrazné a neurčité, jakoby to nebylo myšleno vážně. Pokud Karel opravdu chtěl být prezidentem České republiky, měl veřejně vystoupit, vzdát se členství v TOP09, vzdát se funkce ministra zahraničních věcí v Nečasově vládě a veřejně se distancovat od Miroslava Kalouska. Toto kníže neudělal a jeho slovní se distancování od současné vlády v prezidentských debatách působilo tak neupřímně a nečestně. Vrchol trapnosti  pak bylo, když se Schwarzenberg snažil distancovat od řady neschopných ministrů kultury s tím, že byli nominování stranou „starostové“ se kterou on nemá nic společného.

Prezidentský úřad tedy Schwarzenbergovi prohrály nikoliv údajné lži Zemanových podporovatelů ale jeho snaha plout na dvou lodích. Byla to snaha pojistit si funkcičku v současné vládě a vládní straně pro případ prohry a zároveň lživá tvrzení jak je nezávislým kandidátem. To přesvědčilo nerozhodnuté voliče o tom, že není ochoten nasadit do boje o prezidentský úřad vše a naznačilo, že by i v případě svého zvolení lavíroval mezi nejrůznějšími zájmy. Tím prohrál.

Přitom je s podivem, proč to neudělal, proč se viditelně neodtrhl od současné vlády a stranických zájmů. Je zajištěný a i v případě neúspěchu by o nic nepřišel. Dokonce i švýcarského občanství se mohl vzdát, v dnešní Evropě to už moc neznamená a dal by tak jasně najevo, že to myslí s prezidenstvím vážně. Neudělal to, protože se domníval, že na dvou lodích se plout dá.

Autor: Jan Neuman | pondělí 28.1.2013 12:12 | karma článku: 36,81 | přečteno: 3311x
  • Další články autora

Jan Neuman

Jak Západ ovládl svět a proč je nyní v krizi

Mnoho současných politiků, a především filozofů se domnívá, že Západ – tedy země tzv. euroatlantického kulturního okruhu (což můžeme zhruba upřesnit na státy Evropské Unie, Velkou Británii a státy USA a Kanady) jsou v krizi.

14.3.2023 v 19:32 | Karma: 18,90 | Přečteno: 627x | Diskuse| Ekonomika

Jan Neuman

Jak netradiční spiknutí megakorporací a levice zmanipulovalo US prezidentské volby

Historie je plná zajímavých příběhů kdy často pachatelé v naivitě prozradí, jak zločin plánovali a připravovali. Podobný ale bohužel aktuální a autentický příběh přinesl americký časopis Time.

12.2.2021 v 18:42 | Karma: 38,46 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Politika

Jan Neuman

Jak mainstreamová média podléhají stejným dezinformacím jako amatéři aneb proč jim nevěřit

Již jsme slyšeli mnoho o filtrovaných bublinách na sociálních sítích, o místech, kde se setkávají lidé stejných názorů a kde se šíří dezinformace, omezuje se opoziční či jiný názor a kde se jinak spořádaní občané radikalizují.

17.12.2018 v 11:13 | Karma: 26,34 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Média

Jan Neuman

Cenzura sociálních sítí – ochrana demokracie či cesta k totalitě?

Mnozí z vás se setkali v poslední době s mizejícími účty lidí na sociálních sítí, některým byl účet zablokován či zrušen bez vysvětlení či za marginální prohřešky.

30.7.2018 v 14:38 | Karma: 28,45 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost

Jan Neuman

Nastal počátek konce NATO?

Člen NATO vyzbrojen nejmodernější výzbrojí za pomoci islámských milicí které jsou známé použitím bojových plynů proti civilistům útočí na spojence NATO v boji proti islámskému státu v agresi proti suverénnímu státu ...

21.1.2018 v 14:23 | Karma: 34,95 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3023x
Rád hledím do dáli ale někdy kvůli tomu nevidím krásu blízko sebe. Mám rád volnost za kormidlem či na lyžích, ale zároveň se cítím být silně vázán na rodnou půdu. A hlavně naivně a marně doufám, že rozum vyhraje nad hloupostí (alespoň tedy někdy).

hit counter

Seznam rubrik