Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je tu konec světa tak jak ho známe?

Před pár dny obletěla svět zpráva, že vědci z italské laboratoře Gran Sasso experimentálně naměřili rychlost vyšší než rychlost světla. Celkem o nic nejde až na to, že nic rychlejšího než světlo nemůže v našem světě existovat – ani ty mrchy neutrina.  Tedy ve světě tak jak ho známe a jak je moderní fyzikou popsán.

Zatím není až tak úplně jasno, jestli nejde o omyl či o špatnou interpretaci dat ale, kdyby to pravda byla, tak se sice pro běžného člověka nic nezmění, slunce zase ráno vyjde a večer zapadne, ale svět už nebude takový, jako byl dříve. Jednalo by se o naprosto zásadní průlom do našeho poznání světa a zejména vesmíru,  že by se to snad rovnalo objevům typu „ a přece se točí“ či to, že země je kulatá. Proč tomu tak je? Celé naše současné poznání a teorie o tom, kdo jsme a kam kráčíme (doslova) vychází z Einsteinovy obecné teorie relativity a zejména z absolutní hranice rychlosti světla ve vakuu.

Jako by to bylo dnes si pamatuji, jak mně můj táta jednou – bylo mně asi deset let, přinesl útlou knihu od akademika L.D.Landaua „Co to je teorie relativity“. Knížka byla určena pro děti a opatřena veselými kresbičkami J. Maláka. Naprosto jasně si vybavuji, jak jsem tu knihu četl pořád dokola a prohlížel obrázky ve snaze pochopit některé zákonitosti teorie relativity. Zejména obrázky, kde jde čas někdy rychleji či pomaleji jsem nechápal a také obrázek vlaku, který jede rychlostí blízkou světla a vypadá mnohem kratší než ve skutečnosti je. Ty věci jsem pak pochopil až mnohem později, kdy na mně ta knížka při nějakém úklidu odněkud vypadla a obrázky byly tehdy naprosto jasné. Základ všeho byla absolutní konstanta a to právě rychlost světla a skutečnost, že ostatní veličiny jako je například čas, jsou proměnné (relativně) právě vůči světlu.

Oblasti mého zájmu o fyziku během časů rozšířila kvantová teorie relativity a příběhy Schrödingerovy kočky doplnily náhled na svět včetně objevení nových částic během těch časů. Vždy byla ale rychlost světla brána jako absolutno, které nelze překročit. Zprvu jsem byl dokonce trochu smutný, že cestování časem či do dalekých galaxií je tímto značně omezeno či dokonce úplně znemožněno ale určitá nesourodost obou teorií (obecné i kvantové) dávala naději na nějaké triky, kdy by to třeba šlo zkratkou přes jinou dimenzi (mimochodem to je i jedno z možných vysvětlení toho experimentu s neutriny).

Na druhé straně jsem si díky studiu historie uvědomoval, že nemusíme být až tak úplně na vrcholku vědění, ba naopak. Každá éra lidstva se prezentovala tím, že už téměř všechno ví a pak se objevil někdo, kdo tvrdil, že tam, kam nevidíme, za horizontem, není propast, ale země tam pokračuje pořád dokola. Bylo jen otázkou času, kdy se některé námi považované neměnné teorie zhroutí. Už jenom určitý slepenec v podobě duální povahy světla – vlnové a kvantové, ve mně budil určité podezření.

A tak bych byl vlastně docela rád, kdyby se měření v Gran Sasso potvrdilo. V zásadě by se nic nestalo, všichni bychom žili svými problémy a starostmi ale objevila by se nová doba a nové možnosti hledání a otevřely by se nové dimenze lidského poznání. Obecná teorie relativity by přestala platit ale ta teorie relativity absolutní, by platila dál. Totiž poznání, že vše je relativní a že záleží odkud a z jakého úhlu a s jakými zkušenostmi se věci posuzují a to určuje výslednou podobu.

Autor: Jan Neuman | středa 28.9.2011 14:31 | karma článku: 16,81 | přečteno: 1346x
  • Další články autora

Jan Neuman

Jak Západ ovládl svět a proč je nyní v krizi

Mnoho současných politiků, a především filozofů se domnívá, že Západ – tedy země tzv. euroatlantického kulturního okruhu (což můžeme zhruba upřesnit na státy Evropské Unie, Velkou Británii a státy USA a Kanady) jsou v krizi.

14.3.2023 v 19:32 | Karma: 18,90 | Přečteno: 627x | Diskuse| Ekonomika

Jan Neuman

Jak netradiční spiknutí megakorporací a levice zmanipulovalo US prezidentské volby

Historie je plná zajímavých příběhů kdy často pachatelé v naivitě prozradí, jak zločin plánovali a připravovali. Podobný ale bohužel aktuální a autentický příběh přinesl americký časopis Time.

12.2.2021 v 18:42 | Karma: 38,46 | Přečteno: 1231x | Diskuse| Politika

Jan Neuman

Jak mainstreamová média podléhají stejným dezinformacím jako amatéři aneb proč jim nevěřit

Již jsme slyšeli mnoho o filtrovaných bublinách na sociálních sítích, o místech, kde se setkávají lidé stejných názorů a kde se šíří dezinformace, omezuje se opoziční či jiný názor a kde se jinak spořádaní občané radikalizují.

17.12.2018 v 11:13 | Karma: 26,34 | Přečteno: 1356x | Diskuse| Média

Jan Neuman

Cenzura sociálních sítí – ochrana demokracie či cesta k totalitě?

Mnozí z vás se setkali v poslední době s mizejícími účty lidí na sociálních sítí, některým byl účet zablokován či zrušen bez vysvětlení či za marginální prohřešky.

30.7.2018 v 14:38 | Karma: 28,45 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost

Jan Neuman

Nastal počátek konce NATO?

Člen NATO vyzbrojen nejmodernější výzbrojí za pomoci islámských milicí které jsou známé použitím bojových plynů proti civilistům útočí na spojence NATO v boji proti islámskému státu v agresi proti suverénnímu státu ...

21.1.2018 v 14:23 | Karma: 34,95 | Přečteno: 1348x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Francouzi demonstrují proti krajní pravici, která může vyhrát předčasné volby

15. června 2024  18:17,  aktualizováno  20:17

Statisíce Francouzů v sobotu vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po...

Televize zdraží, shodla se vládní koalice. Naopak opozice chce poplatky zrušit

15. června 2024

Premium Vláda chce od ledna zdražit koncesionářské poplatky. Za Českou televizi by lidé nově platili 150...

Zabalila příruční zavazadlo a odjela do Dubaje. Dnes tam prodává reality

15. června 2024

Premium Pořídit si byt v Dubaji? Tak to je lehčí, než si možná myslíte. Veronika Plichtová studovala v...

„Útěk před woke epidemií“. Do Ruska se vracejí lidé ze Západu, někteří zůstávají

15. června 2024

Premium Navzdory pokračující agresi vůči Ukrajině do Ruska stále cestují občané západních zemí. Někdy jsou...

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

  • Počet článků 68
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2463x
Rád hledím do dáli ale někdy kvůli tomu nevidím krásu blízko sebe. Mám rád volnost za kormidlem či na lyžích, ale zároveň se cítím být silně vázán na rodnou půdu. A hlavně naivně a marně doufám, že rozum vyhraje nad hloupostí (alespoň tedy někdy).

hit counter

Seznam rubrik