Soutěž o vinařství roku konečně dorazila i do Čech

Do prestižní soutěže Vinařství roku se letos probojovalo historicky poprvé i vinařství z Čech, konkrétně Žernosecké vinařství. Ve středu 25. února se sedmičlenná odborná porota vydala do jednotlivých vinařství, aby je posoudila a vybrala vítěze jednotlivých kategorií.

Vinařství Velké Žernoseky

Žernosecké vinařství založili údajně mniši Cisterciáckého řádu, pravděpodobně to byli spíše premonstráti někdy během 12. století. První zmínka o vinicích pochází roku 1237, kdy panství vlastnil Jindřich z Lípy. V současné době vinařství patří rodině pana Kupsy.

„V této soutěži se hodnotí spousta kritérií a kupodivu samotné víno není to nejhlavnější,“ říká naší redakci předseda hodnotící komise pan František Mádl.

Podle jeho slov se hodnotí nejen filozofie, ale i koncepce celého vinařského podniku, stav vinic, týmová práce a hlavně, jak se ten či onen podnik chce profilovat na českém trhu.

Do soutěže se přihlásilo osm vinařství z Moravy a jedno z Čech. Vinařství se buď to hlásí sama, nebo je někdo nominuje.

„Naše komise je složená z odborníků, kteří již něco znamenají. Zastupují odvětví jako je ochrana rostlin, vinohradnictví, enologie, marketink a ekonomie. Celá soutěž je složitější, několika vrstevná. Jsou zastoupeny tři malé podniky, střední a velké. V každé kategorii bude vítěz a pak se vše nechává na veřejnosti, aby vybrala svého favorita. Letos jsme vybírali z třiceti osmi vinařství.“

Nejprve hodnotící komise navštívila samotné vinice podniku, kde majitel ukazoval způsob sadby, odrůdy a vůbec stav vinic. Po obhlídce pozemků se všichni vrátili do zámečku, kde sídlí samotné Žernosecké vinařství a celá procedura pokračovala prohlídkou rozsáhlých sklepů, kde bylo k vidění mnoho zajímavého, včetně starých vinných sudů, samotné procedury výroby vína a nakonec představením a degustací různých odrůd. Tato část hodnocení byla asi všem nejpříjemnější. Komisi byly panem Kupsou představovány různé odrůdy vypěstované v Žernosekách a to jak bílé, tak červené. Aby degustátoři neměli mezi jednotlivými odrůdami zkreslenou chuť, bylo připravené pohoštění v podobě sýra a krajíců chleba.

V odpoledních hodinách, celá akce skončila a komise odjela na hodnocení dalšího vinařství.

 

Foto, text: Siegfried Neumaier

Odkaz na fotoreportáž: http://siegfried-neumaier.simplesite.com/414829833

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Neumaier | čtvrtek 26.2.2015 13:20 | karma článku: 4,73 | přečteno: 336x