Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsou novináři opravdu hyeny?

Na různých internetových debatách čtu, jak novinářské hyeny zamlčely  to, či ono, jak překroutily tohle a tamto. Ano máte pravdu, stalo se to. A ne jednou, ale bude se to stávat dál a dál, ačkoliv novinářský kodex říká něco jiného. Tak se na tím krátce zamysleme.  Opravdu je řadový novinář ta hyena, která například v Ukrajinském konfliktu, straní USA a jejich nohsledu EU?

 Už slyším ty bojovné výkřiky, že novinář má psát pravdu a nic než pravdu. Jistě, s tím souhlasím. Ale, je tu jedno velké ale. I ten novinář musí platit složenky, pokud nechce, aby ho navštívilo novodobé gestapo našich vládnoucích kruhů – Exekutoři. Nebo Ty, milý čtenáři, nemusiš dělat v zaměstnání to, co ti tvůj šéf nařídí? Ty, živnostníku nemusíš udělat zakázku tak, jak si zákazník přeje? Já myslím že ano, jelikož za něco si poukázky na život vydělat musíme.  Pokud to tak někdo nemá, má vlastně šťastný život. Ale novináři to tak v drtivé většině nemají a často mají mají pravděpodobně manželku, děti, které musí živit a za které mají odpovědnost. I ten novinář musí jíst. Tak aby ho nevyhodili na dlažbu, musí psát to, co si přeje vydavatel novin. A ten si přeje to, na čem má sám zájem, v případě vládních médií to, co si přeje politická reprezentace. Novinář je jen  zaměstnanec, který musí dělat to, co jeho pán a vlastník chce. Samozřejmě můžete namítnout, ať se tedy na to vykašle a jde k lopatě, že tam bude společnosti užitečnější a tak dále. A co se tím změní? Majitel, či politici se chytnou za nos, omluví se veřejnosti a teď se bude říkat jen pravda? Ani omylem. Každý je nahraditelný, tak na místo neohroženého novináře nastoupí jiný a ten, který odešel, či byl vyhozen poslouží jako odstrašující příklad a jede se dál. A onen hrdý novinář, co odešel je na pracáku a v problémech. A jako žurnalista si už nikde neškrtne. Tak možná v nějakém amatérském internetovém plátku, který nikdo nebere vážně a který ho hlavně nezaplatí.
Co třeba nezávislí novináři a ti přece nejsou zaměstnanci žádné redakce. Tak proč oni nepíšou pravdu? Jednoduše. Protože by jim ji nikde neotiskli a příště by si také od nich  žádná solventnější redakce také nemusela nic vzít. A tam kde by jim tu pravdu otiskli, tak tam jim ji opět nikdo nezaplatí. A jsem znovu u toho. I ten nezávislý novinář musí platit složenky a tak dále. Už jsem to psal o pár řádek nahoře. Tak nezbývá nic jiného než mlžit se skřípěním zubů, nebo psát tendenčně, či pravdu dávat po kapkách a kamuflovat ji mezi řádky a to hodně opatrně jelikož ani vydavatel není hlupák a každá redakce má svého cenzora – editora. Nikdy nevíte, co vám s článkem udělá tento element. Co vám vyškrtá, co vám změní. Tak leckdy novinář napíše do článku zprávu, že někdo důležitý třeba informace zamlčuje, nebo je z nějakých (často osobních důvodu) odmítá poskytnout, či že ten, kdo hlásal údajnou pravdu lže jak když tiskne a tak dále. Jenže editor, pokud redakce nemá zájem o odhalení špíny, vám takovou větu (která je ale leckdy důležitá) vyškrtne, či vám vezme celý odstavec. A hle, pan „Čistý“ zůstává čistým, přestože nějaký pisálek upozorňuje, že okolo pana „Čistého“ je nějaký kal. Práce novináře je zmařena a on dostal pomyslný pohlavek, aby si příště rozmyslel, co bude psát a hlavně jak to bude psát.
Tak až budete zase někdo nadávat na nás, novináře, že mlžíme, píšeme tendenčně a tak dále, tak věřte, že většina z nás to tak nechce, ale že nic jiného nám leckdy nezbývá. Opravdu nezávislý novinář neexistuje. Záleží sice na tom, jak velký je profesionál, ale HLAVNĚ, koho má za sebou. Kdo ho platí a nakolik je mu dovoleno býti objektivním. Aby mohl být novinář opravdu nezávislý, musí vydávat své vlastní noviny a mít zajištěný  příjem na který mu nikdo nemůže sáhnout. Nutno si uvědomit, že již dávno nežijeme v demokracii, kde jsou ústavní práva zajištěna, ale žijeme v totalitě, kde ústavní práva existují již jen teoreticky. Můžeme o nich polemizovat, ale už se jich nemůžeme dovolat.
(Text: Siegfried Neumaier)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Neumaier | čtvrtek 21.8.2014 12:19 | karma článku: 14,58 | přečteno: 832x
  • Další články autora

Miroslav Neumaier

Facka presidentovi, aneb konec demokracie v Čechách

To, že v České Republice není demokracie, to všichni vědí již dávno. Ostatně to naznačil i svého času tehdejší ministr financí Kalousek, když řekl otevřeně do médií: „Kdo nesouhlasí s naší politikou je extrémista a jako s takovým

26.11.2015 v 11:48 | Karma: 33,62 | Přečteno: 1106x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Neumaier

Krajský policejní ředitel a hejtman Ústeckého kraje vyznamenávali policisty

Teplice – Čtvrteční odpoledne v rokokové sále teplického zámku patřilo policistům Ústeckého kraje. Tohoto dne byli ohodnocení ti nejlepší z nich, kteří se drželi nejen motta Pomáhat a chránit, ale leckdy šli i nad rámec svých povinností a prokázali nejen osobní statečnost, ale i to že jsou skutečně ženami a muži na svém místě.

4.4.2015 v 11:06 | Karma: 7,42 | Přečteno: 927x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Neumaier

Co je okupace

Fascinuje mne ta hysterie okolo průjezdu kolony vojáků USA naším územím. Republikou projížděly už větší vojenská uskupení spojeneckých armád a nikomu to nevadilo.

2.4.2015 v 9:22 | Karma: 13,21 | Přečteno: 534x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Neumaier

Jsme ochotni pro vás zemřít

Praha Ruzyně – Včerejší den byl slavnostní pro tisíce lidí z celé naší vlasti. Ve vojenských kasárnách na Ruzyni se konal den otevřených dveří kde lidé ze všech koutů naší země mohli navštívit zde ubytované americké vojáky a prohlédnout si jejich vybavení, techniku, nebo prostě jen si popovídat. A také toho náležitě využili. Američtí vojáci byli velmi srdeční a přátelští.

1.4.2015 v 11:58 | Karma: 26,00 | Přečteno: 1477x | Diskuse| Ostatní

Miroslav Neumaier

Odpůrci Islamizace rokovali v Ústí nad Labem

„Toto nebezpečí si uvědomují lidé ve Švédsku, Francii, Nizozemsku, kde je tenhle problém už ale tak rozrostlý, že už možná nejde zastavit. Tady si to lidé ještě tak neuvědomují, jelikož tu ty problémy zatím nemáme. Nebojuji proti Arabům, proti obyčejným lidem, ale proti islamistům.“

22.3.2015 v 11:27 | Karma: 33,90 | Přečteno: 1535x | Diskuse| Ústí nad Labem
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Jeden za šest, dva za deset. Překupníci ošidili na hokejovém MS už stovky lidí

13. května 2024

Premium Jeden za šestku, dva za desítku, říká u vstupu do metra Českomoravská v Praze u areny zhruba...

Nábor do ochranky pro olympiádu v Paříži selhává. Chybí osm tisíc lidí

13. května 2024

Premium Nedostatek bezpečnostních pracovníků na nadcházející letní olympiádě v Paříži vyvolává vážné obavy...

Ženské hlídky střeží ekvádorský amazonský prales. Chrání řeky i rodnou půdu

13. května 2024

Říkají si Yuturi Warmi a rozhodly se, že svůj domov, ekvádorský amazonský prales, budou chránit...

Po zřícení obytné budovy v Belgorodu zemřelo 12 lidí, úřady obviňují Ukrajinu

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  23:04

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1033x
Miroslav Siegfried Neumaier, fotoreportér a publicista, nezávislý novinář. Dřive se věnoval psaní povídek, ze kterého přešel k psaní novinových článků. Věnuje se reportážní fotografii a regionálnímu zpravodajství. Je autorem fotografické publikace Svět očima Siegfrieda Neumaiera, Kašny a fontány lázeňského města Teplice několika výstav fotografií.Je též držitelem ceny Křesadlo 2012 za přednášení na Severočeské hvězdárně a planetáriu, žurnalistiku a ekologické aktivity. Je členem Mezinárodní organizace novinářů

Seznam rubrik