Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

To video nám snad seslalo samo nebe

Mám na mysli video ve fotbale, které přináší zcela nečekané možnosti a zvláště v českém podání představuje zpestření, o jakém se nám dříve ani nesnilo. Potvrdilo to i poslední derby pražských "S".

Kdyby to náhodou někdo nevěděl, jedná se o video asistenta rozhodčího (VAR), který přezkoumává rozhodnutí hlavního rozhodčího. Narozdíl od něj však není na hřišti, ale vedle v takové kukani, kde kouká na monitor. Někteří fanoušci vážně pochybují o tom, že video rozhodčí a hlavní rozhodčí vidí ten samý zápas. Po tom posledním pražském derby v Edenu dokonce jeden z diskutujících na iDnes vyjádřil podezření, jestli náhodou neměl videorozhodčí na monitoru záběry z bezpečnostní kamery z protějšího nákupáku. Nedalo mně to a trochu jsem si kluky heknul. A opravdu, klidně to tak mohlo být. Pak ale nechápu, proč nedostala červenou kartu ta paní, která u brambor brutálně najela nákupním vozíkem do zad chlapa, což muselo být vidět i z chodníku. Vysvětlení se asi skrývá ve zprávě koronera, která konstatuje, že muž uhynulý v důsledku útoku vozíkem, byl po dobu 38 let až do okamžiku své smrti úředně oveřeným manželem dotyčné dámy a podle stop slin kolem úst celou dobu strávenou v obchodě nahlas remcal a prokládal to genderově nekorektními komentáři.

Na videu ve fotbale je tedy ještě co vylepšovat. Kromě toho, že by měli hlavní rozhodčí a video rozhodčí sledovat to samé, i já bych se přimlouval za to, aby ten chudák v kukani měl k dispozici ofsajdovou čáru. Tu zatím nemá a tak když ho třeba trápí hexenšus a musí u toho monitoru stát, může se klidně ve svém rozhodování seknout. Naopak si vůbec nemyslím, že by muselo být video na všech zápasech, protože na takových fotbalech, jako například Příbram - Dukla nebo Zlín - Karviná, už toho není mnoho k vylepšení.

Jak jsem napsal v úvodu, video přináší do fotbalu dříve nevídané možnosti. Pískají se penalty, které by dříve nenapadlo nikoho písknout ani ve snu, odvolávají se všem zcela jasné penalty, a co teprve, když jedno mužstvo vsítí gól a zatímco se raduje, běží hlavní rozhodčí k monitoru, gól zruší a proti týmu, který si myslel, že vede jedna nula, nařídí penaltu. To jsou pak panečku emoce, to je téměř mystický zážitek sdílený v jeden okamžik tisíci diváky nevěřících vlastním očím.

Určité rezervy bych ovšem viděl i v gestikulaci hlavního rozhodčího. Vždyť fotbal je divadlo a ta dosavadní gestikulace je nudná. Co kdyby se například hlavní i pomezní s praporky seběhli uprostřed v kruhu, k nim by se mohl přidat i čtvrtý rozhodčí, který má jinak za úkol rozdávat trenérům diazepam, a sehráli krátkou etudu, něco ve stylu cvičení se stuhou, během níž by divákům vysvětlili, jak tu konkrétní herní situaci viděli oni. A hlavní rozhodčí by měl mít určitě bohatší výrazovou škálu a nejenom pořád malovat do vzduchu čtverec. Vždyť jsou i jiné hezké obrazce. Napadá mě třeba kosočtverec. Kdyby ho hlavní namaloval do vzduchu směrem k tribuně největších křiklounů, znamenalo by to varování, že jestli toho okamžitě nenechají, tak budou mít po p..i. A kdyby ještě doplnil svislou čárku, tak už by po ní fakt měli a pořadatelé by museli tribunu vyklidit.

Autor: Vlastimil Nesrsta | pondělí 15.4.2019 13:44 | karma článku: 15,42 | přečteno: 572x
  • Další články autora

Vlastimil Nesrsta

Když už ani elektřina není sexy

Ikonická značka celkem nedávno uvedla na trh plně elektrickou verzi svého báječného stroje pro drsné muže i ženy. Záhy ale výrobu zastavila a protože tajemně mlčí, otevřela prostor pro spekulace.

21.10.2019 v 10:28 | Karma: 23,71 | Přečteno: 640x | Diskuse| Společnost

Vlastimil Nesrsta

Polňačka

Konečně jsme se mohli v naší malé středočeské vesničce zaradovat. Na krajském úřadu se plácli přes kapsu a jenom letos dokončí projekty na výstavbu a obnovu polních cest za více než 200 mega. To by se mohlo časem dostat i na nás.

8.10.2019 v 9:51 | Karma: 14,84 | Přečteno: 369x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Vlastimil Nesrsta

Pátečníci

Fridays for Future, neboli páteční školní stávky za záchranu klimatu, oslovily i naše středoškoláky. Předtím bych nikdy neřekl, že naši mladí, až na pár výjimek s řetězy, mají tak veliké obavy o životní prostředí.

19.9.2019 v 8:15 | Karma: 28,42 | Přečteno: 704x | Diskuse| Společnost

Vlastimil Nesrsta

Římský rek

Guiseppe Conte vypadá na fotkách jako docela sympatický chlapík. Absolvent prestižní Univerzity La Sapienza, právník, advokát a politik, staronový předseda italské vlády. Co se mu asi tak honí hlavou,

13.9.2019 v 18:17 | Karma: 19,92 | Přečteno: 304x | Diskuse| Společnost

Vlastimil Nesrsta

Inventura

Když si dospělí říkají Piráti, jsou v zásadě jenom dvě možnosti. Buď jsou to opravdu piráti se vším všudy nebo jsou jenom infantilní. Pro nás ostatní je špatně obojí. Názorným příkladem je Praha.

11.9.2019 v 9:29 | Karma: 30,63 | Přečteno: 711x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Izrael má nový plán pro Gazu. Po válce by na ni mohly dohlížet i arabské státy

3. května 2024  16:30

Čelní představitelé izraelské vlády uvažují o rozsáhlém plánu poválečného uspořádání Pásma Gazy, v...

Německo sabotuje projekt bruselského Starlinku. Zvýhodňuje Francouze, tvrdí

3. května 2024  16:19

Evropská unie chtěla do roku 2027 na nízkou oběžnou dráhu Země vyslat soustavu satelitů v rámci...

Vlak po nárazu do stromu vrátil na koleje jeřáb, zvedal 21tunový kolos

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 15:56

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek vykolejil osobní vlak, skočila v pátek kolem...

Škody po požáru v Mionší jsou jen minimální, prales podle hasičů někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  15:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

  • Počet článků 108
  • Celková karma 19,45
  • Průměrná čtenost 850x
Dívám se kolem sebe a často se nestačím divit, co všechno se dnes může stát, jaké problémy řešíme, čemu věnujeme pozornost. A říkám si, proč a kam se ztratil ten starý dobrý selský rozum?

Seznam rubrik