Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nebavte se víc s kluky

Díky návštěvám českých škol, kde realizujeme workshopy na různá témata, se v NESEHNUTÍ stále vracíme k důležitému tématu: jak to udělat, aby vzdělávání v České republice bylo citlivější k potřebám dívek a chlapců?

Jak to provést tak, aby je vzdělávání podporovalo v rozvíjení v tom, co je baví, nezávisle na tom, jestli je to pro ně jako dívky či kluky typické? Nedávno se nám podařilo na toto téma diskutovat s kolegyněmi a kolegou, kteří se obdobným tématem zabývají v Rakousku, na Slovensku a dokonce i v Abcházii. Společně jsme dali dohromady několik zásad, které mohou pomoci vyučujícím a vedení škol, ale inspirovat se mohou i rodiče.

Je prostředí školy skutečně pro všechny?

Ještě než přejdeme k samotnému vzdělávání, je dobré nezapomenout, že důležitou roli hraje už to, kde se toto vzdělávání odehrává. Jak vypadá budova školy, prostory v ní, komu jsou určené, jak jsou uspořádané třídy? V naší společnosti často rozlišujeme na ženské a mužské, a to se odráží dokonce i v zařízení škol a tříd. Mají dívky a chlapci stejný přístup do všech místností? Využívají prostory školy stejnou měrou? Jak by to vypadalo, kdyby byla třída uspořádaná podle dívek a jak podle chlapců? Lišila by se nějak?

Vyučující nebo facilitující?

Byť to nemusí na první pohled souviset s genderově citlivým vzděláváním, hraje důležitou roli vztah, který si s mladými lidmi nastavíme. Chceme je naučit rovnosti a budeme je to učit z pozice toho či té, která rozhoduje a s kým se nediskutuje? Nebo je doprovázíme procesem učení se a poznávání tím, že je vhodně směřujeme k cíli, a tím učíme zároveň nebýt na vyučujících závislými? Když jsem realizovala workshop na jedné české škole, dostala jsem následující zpětnou vazbu: "Bylo skvělé, že jsem mohl vyjádřit vlastní názor.” Vytvořme si ve třídě pravidla komunikace a vyvěsme je třeba na stěny třídy.

Komunita dialogu

Je třída prostorem, kde mladí lidé mohou otevřít jakékoliv téma? Může se v ní diskutovat? Naučme studující, co dělat, když s něčím nesouhlasí. Jaké jsou cesty, které by mohly vést ke změně toho, co se jim nelíbí? (viz například článek Dívky odmítly Průkaz cyklisty)

Nebavte se víc s kluky

Vyučující mají obvykle větší tendenci věnovat svou pozornost chlapcům, protože je považují za více problémové. Mlčí dívky ve třídě? Zeptejte se jich na jejich názor.

Jak s jazykem?

Také jazyk, který používáme, ovlivňuje to, koho si pod těmi, o kterých mluvíme, studující představí. Mluvíme jen o doktorech a vědcích, nebo nezapomínáme i na doktorky a vědkyně? Mele máma doma maso, aby stihla připravit večeři, než přijde táta domů z práce, nebo si cestou z práce zašla na tofuburger, zatímco je táta s dcerou na hřišti? Neprohlubujeme zbytečně propast mezi dívkami a chlapci větami, které říkají, co by holky a kluci správně neměli a měli dělat?

A co má vlastní praxe?

Teorie je krásná, ale jak to vypadá v životě? Zkuste teorii propojit s konkrétními příklady nestereotypních situací z vašeho vlastního života. Zvěte do tříd ženy a muže, kteří se vymykají. Osobní setkání s fyzičkou nebo učitelem v mateřské školce může rozšířit možnosti pro budoucí směřování.

Oddělme je od sebe

Nebojme se ze začátku rozdělit dívky a chlapce do dvou oddělených skupin. Začínáme-li s novým tématem a chceme naučit citlivosti, proberme to s nimi nejdřív zvlášť. Dívky tak dostanou větší prostor vyjádřit se a mluvit o svých zkušenostech, aniž by se jim někdo smál a chlapci nebudou muset hrát roli drsňáka. Jakmile se stanou k tématu vnímavějšími, můžeme už na tématu pracovat společně.

Opravdu stereotypy platí?

Přemýšlejme o logických důsledcích stereotypních tvrzení. Často zjistíme, že tato tvrzení neplatí. Máme-li pocit, že platí, zamysleme se proč (sociální příčiny) a na základě jakých argumentů tuto platnost dokazujeme.

Otvírejme oči

Poskytujme dostatek informací a faktů, které otevírají oči. Jaký je mediální obraz ideální ženy? A souvisí nějak s počtem plastických operací nebo poruch příjmu potravy v ČR?

Že jim diskriminace nic neříká?

Bavme se o jejich každodenních zkušenostech. Chovají se rodiče stejně k dívce jako k jejímu bratrovi, nebo dělají nějaké rozdíly? V čem? A proč?

A co tátové?

Že do školek či škol častěji děti vodí mámy? Pozvěme do škol také táty a uspořádejme s nimi nějakou aktivitu - třeba společné vaření s dětmi.

Respektujme

Respektujme dívky a chlapce, i pokud mají zálibu v něčem velmi stereotypním. Pokud je jejich láska k růžové vědomá a ne jen důsledkem tlaku okolí, respektujme to.

 

Kristýna Pešáková

Ženská práva jsou lidská práva, NESEHNUTÍ

 

Fotografie pochází z mezinárodního setkání na téma gender vzdělávání na školách, které NESEHNUTÍ pořádalo v květnu 2016.

Nabídku workshopů a přednášek na téma gender naleznete ZDE.

Autor: NESEHNUTÍ | středa 6.7.2016 9:39 | karma článku: 15,12 | přečteno: 858x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

Krizi školního stravování memoranda nevyřeší. MŠMT se dál zdráhá podniknout reálné kroky

Pouhé dvě hodiny z nabitého dvoudenního programu strávili zástupci*kyně Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na konferenci Školní stravování 2022 v Pardubicích. Přitom právě MŠMT celý systém školního stravování řídí.

31.5.2022 v 13:56 | Karma: 12,16 | Přečteno: 422x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Poznávání se skrze chlebíčky. Cizinci v Brně je připravují s ingrediencemi ze své vlasti

Obložený chlebíček je stálicí české gastronomie. Jak ale NESEHNUTÍ ukazuje ve své nové kampani Join the Table, i takové domácí klasice mohou prospět mezinárodní vlivy, chutě a nápady.

28.4.2022 v 15:11 | Karma: 9,42 | Přečteno: 377x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Změnu ano, jen ne moc rychle. Zastaralé školní stravování MZe a MZ příliš netrápí

Posílit bezpečnost potravin a zdokonalit oblast výživy v Čechách. Takové jsou cíle Akčního plánu realizace Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030, vznikajícího v režii Ministerstva zemědělství a Ministerstva zdravotnictví.

21.4.2022 v 14:52 | Karma: 8,76 | Přečteno: 253x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Neprůstřelné vesty místo flipchartů. První dva týdny pomoci pro Ukrajinu ve válce

Občanské aktivisty*ky, novináře*ky nebo obránce*kyně lidských lidských práv podporujeme v Ukrajině už od roku 2014. A nepřestáváme, ani když v zemi zuří válka.

10.3.2022 v 14:38 | Karma: 13,70 | Přečteno: 344x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Nežít jen z těžby: Komunitní plánování v severní Arménii

Necelých dvě stě kilometrů od Jerevanu, a přes tři tisíce kilometrů od hranic České republiky, leží na severu Arménie, nedaleko hranice s Gruzií, rozšířená obec Achtala.

15.2.2022 v 9:36 | Karma: 9,21 | Přečteno: 210x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik