Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Závan elegance a noblesy. Eliška Hašková.

Tak by se dal popsat můj první dojem, když jsem spatřila vcházet paní Elišku Haškovou Coolidge. Elegantní dáma, upravená s důrazem na sebemenší detail. Milá a přirozená. Bylo to pro mne jako setkání s první dámou. S dámou, která je ztělesněním všeho, co to slovo obsahuje. Vstoupila v nádherné červené peleríně, s hlavou vztyčenou a s gesty, která všechny přítomné hosty zaujala.

Když jsem se dozvěděla, že v rámci soutěže Ocenění českých podnikatelek, které jsem se letos podruhé zúčastnila, se mnou bude vést rozhovor právě ona, byla jsem plná očekávání. Zároveň jsem se obávala, že nesplním její představy o mně. Jsem žena, která vždy říká, co si myslí. A někdy pro „temperamentní“ slova nejdu daleko. Jsem bezprostřední a hrát si na „lady“ mi nikdy nešlo. Byla jsem tak velmi překvapená, jak přirozený a příjemný rozhovor to byl. Veškerá tréma ze mne brzy opadla a vlastně by se dalo říci, že jsme si padly do oka.

Jakousi shodou okolností ve své složce neměla můj vyplněný dotazník. A to bylo dobře. Povídaly jsme si tak naprosto spontánně a bez „osnovy“. Popisovala jsem jí svou profesní dráhu a určitou umíněnost. Usmívala se. Vyprávěla jsem svůj životní příběh a zážitky, které mi změnily celý život. Určitě není moc obvyklé, aby mladá slečna vydržela pracovat na „dvě směny“ a ve finále si šla vydělat vstupní kapitál na Ukrajinu. Ptala se na mé pocity, na mou roli i na to, jaké to bylo odcházet z tak divoké země. Řekla jsem, že v onom dotazníku jsem na podobnou otázku „Co považujete za Váš pracovní životní úspěch?“ odpověděla: „Rok a půl jsem vydržela (v u nás těžko představitelných podmínkách) vést továrnu na Ukrajině. A když jsem se vracela do ČR, všichni zaměstnanci byli smutní a plakali.“

Bedlivě mě poslouchala a pokyvovala hlavou. Při své profesi už vyslechla desítky životních příběhů. „Víte, naprosto vám rozumím, muselo to být těžké,“ řekla mi. „I já sama jsem prošla tvrdým obdobím života, také jsem začínala od nuly. Navíc v době, kdy jsem měla před důchodem, o to to bylo těžší.“ Na oplátku mi začala vyprávět svůj příběh. Jak přišla o střechu nad hlavou – a aby neskončila na ulici, obětovala klenot po babičce. Jak je těžké pracovat ve dvou zemích současně, ve Státech a v Čechách. Všechno je jiné, tak rozdílné…

Původní téma, kdy jsme měly společně projít můj dotazník v soutěži, jsme výrazně rozšířily na přátelský rozhovor o životě. Mluvily jsme o tom, jak cítíme a vnímáme atmosféru ve společnosti, jak jsou národnosti odlišné a jaké máme obě zkušenosti s chováním lidí kolem nás. Shodly jsme se, že mnohým chybí úcta a pokora. Slušnost a čestnost. Jak je někdy smutné, když se lidé neumějí ohlédnout a říci „děkuji“. Na druhou stranu, svět je plný úžasných báječných lidí, kteří mají radost ze života a umějí žít tak, jak se sluší a patří.

Musím o paní Elišce říci – po tom, co mi odtajnila něco málo ze svého života – že je to obrovsky statečná žena, před kterou smekám. A jsem ráda, že jsem měla tu čest ji osobně potkat. Na závěr našeho setkání mi věnovala svou knihu „Pět amerických prezidentů, česká babička a já“. Už v taxi, ihned po našem rozloučení, jsem si knihu prohlédla a na zadní straně přečetla úryvek, který končí slovy: „Elišku ovšem znáte… A prezident Johnson mě srdečně objal. Pro mladou holku to byly zážitky, na jaké jsem nikdy nezapomněla. A připomínám na adresu všech zdejších zaměstnavatelů: toto dělá ze zaměstnanců loajální lidi.“

Možná proto, že já své zaměstnance ráda a často objímám, jsme si s paní Eliškou tak podobné. Každopádně věnování, které mi do knihy napsala – „Taťáně Nepustilové s obdivem Eliška“ – je pro mě dárek, který mne skutečně zahřál na srdci a jsem na něj hrdá.

Eliško, děkuji. Taťána.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Taťána Nepustilová | pondělí 2.12.2013 10:00 | karma článku: 17,13 | přečteno: 926x
  • Další články autora

Taťána Nepustilová

Historický klenot Čechů

Ráda bych se s vámi podělila o svůj úžasný zážitek, který mě čekal v Praze, když jsem si udělala výlet se svým synem Honzíkem.

14.4.2016 v 14:34 | Karma: 15,05 | Přečteno: 731x | Diskuse| Kultura

Taťána Nepustilová

Maluji

Každý den nás provázejí nové informace, zážitky, starosti i radosti. Proto se celý život snažím o to, aby lidé kolem mě byli spokojení. Myslím na ně, pracuji s nimi, zdá se mi o nich, někdy si s nimi i hraji.

29.2.2016 v 14:47 | Karma: 7,05 | Přečteno: 201x | Diskuse| Ostatní

Taťána Nepustilová

Splněná přání

Začátek roku 2016 jsme začali v TLC stylově, novoroční konferencí Soft Skills naší divize Education...

21.1.2016 v 9:10 | Karma: 8,91 | Přečteno: 307x | Diskuse| Ostatní

Taťána Nepustilová

Pomoc ostatním...

Jsem ráda, že se lidé mají stále rádi. Drží při sobě a dokáží si pomoci. Před týdnem nám kolegyně poslala email, ve kterém psala:

12.10.2015 v 14:43 | Karma: 8,97 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Taťána Nepustilová

To nevymyslíš…

Při mé poslední služební cestě mě doprovázela má asistentka Iva. Mladá, sličná dáma, která miluje naši zemi stejně jako já a mimo to, miluje i názvy českých vísek a vesniček.

21.9.2015 v 11:00 | Karma: 18,26 | Přečteno: 931x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  16:26

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu došlo v obci...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Máte krev na rukou! Ficova vláda po atentátu ostře útočí na média a opozici

15. května 2024  16:29

Slovenští vládní politici odsoudili útok na premiéra Roberta Fica. Nejostřejší slova volil Ficův...

Útok na Fica odsoudili Pavel, Babiš či von der Leyenová. Bůh mu žehnej, popřál Orbán

15. května 2024  15:33,  aktualizováno  16:29

Prezident Petr Pavel odsoudil útok na slovenského premiéra Roberta Fica. Předsedkyně Evropské...

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  16:26

Aktualizujeme Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili, píše Denník N. K incidentu došlo v obci...

PŘEHLEDNĚ: Atentátu podlehl Palme či Abe, Reagan a papež přežili

15. května 2024  16:25

Od konce druhé světové války se odehrálo několik desítek atentátů na přední světové lídry i...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 98
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 945x
Zakladatelka a majitelka společnosti TLC Trainings and Languages, s.r.o. Obchodnice hovořící pěti jazyky. Žena, která zažila sametovou revoluci v ČR i oranžovou revoluci na Ukrajině. Člověk, který si váží tvrdé práce a zodpovědnosti, který věří své filozofii a chce tak trochu burcovat z letargie. Manželka a matka syna Honzíka.