Splněná přání

Začátek roku 2016 jsme začali v TLC stylově, novoroční konferencí Soft Skills naší divize Education...

Školitelé Soft Skills se k nám sjeli z celé republiky a naše konference byla provedena ve stylu Storytelling. Každý dostal téma: Kdo mě v životě ovlivnil a koho jsem v životě ovlivnil já.

Kolegyně Hanka byla jednou z nás a její příběh se mi vryl velmi do paměti. Splněná přání… a to, vrátit své tetě Aurélii její lásku a péči v době, kdy už byla stará a nemohoucí. Tento příběh píši se souhlasem Hanky…

Moje tetička Aurélie pro mě byla úžasná žena. Bohužel nikdy nemohla mít děti. Mé mamince se mnou pomáhala a prožily jsme spoustu nezapomenutelných chvil. Začal se formovat silný vztah. Na jeho utvrzení jsme si dokonce přelomily klacíček a staly se z nás přítelkyně „ŠUMAKO“.

Když bylo tetě 80, přestěhovala jsem se do její blízkosti.  Snažila jsem se jí dopřát nejen běžnou starostlivost a péči, ale i dát pocit, že žije naplno a že je v životě důležitá.

Tak se teta Aurélie podívala v 95 letech do kina Olympia, jezdila na výlety a popoháněla mě, ať jedu co nejrychleji. Dělaly jsme si malé domácí hudební koncerty a ochutnávaly špičkou jazyka domácí vaječný koňak a u toho mi dávala rady…

S věkem teta padala, měla úrazy, sem tam zapomínala a měla i své nálady. Bylo třeba koupat, česat, připravovat jídlo, nakupovat, prát… prostě vše jako s dítětem. Jako kdysi se mnou. S péčí o tetu tak výrazně pomáhala celá moje rodina.

Jednou spadla naposledy. V nemocnici ji operovali. Vozila jsem ji na vozíku a pro tetu jsem vymýšlela malé úkoly, aby se cítila potřebná. Zmáčknout tlačítko u automatu na kávu, abychom ji mohly vypít, přivolat výtah. Jednoduché a přesto pro ni těžko splnitelné.  Pod kabátem jsem pašovala na nemocniční zahradu pejska, aby se s ní mohl pozdravit.

Jelikož jsem byla v nemocnici denně, měla jsem i to štěstí být s ní na konci. Držela jsem ji a říkala, aby se nebála, že jsem s ní a poděkovala jsem jí za její přístup.  Bylo by jí za týden 99 let.

Krásnou zpětnou vazbou byl dopis od vrchní sestry, která lidsky poděkovala za starostlivost v posledních chvílích.

Doma ve skříni jsem našla předpřipravený dopis od tety, která mi napsala, že i když už tu není, děkuje za všechny krásné chvíle, které jsme prožily. Byl to jedinečný vztah, ve kterém jsme se navzájem ovlivňovaly, a ona dostala příležitost vyzkoušet si roli maminky.

Klacíček mám uložený v krabičce pod postelí.
Mimochodem… mé druhé jméno je Hana Aurélie…

Tak jako Hanka dokázala splnit přání své tetě, tak záleží na každém z nás, zdali si dokážeme splnit osobní příběh, přání,… anebo vyplnit přání, přinášející radost ostatním lidem.

Ráda bych tento blog ukončila citátem z knihy Alchymista od Paula Coelho: „Splnit svůj Osobní příběh je jedinou povinností člověka. Vše je jedno. A když něco chceš, celý Vesmír se spojí, abys své přání uskutečnil.“

Autor: Taťána Nepustilová | čtvrtek 21.1.2016 9:10 | karma článku: 8,91 | přečteno: 307x
  • Další články autora

Taťána Nepustilová

Historický klenot Čechů

14.4.2016 v 14:34 | Karma: 15,05

Taťána Nepustilová

Maluji

29.2.2016 v 14:47 | Karma: 7,05

Taťána Nepustilová

Pomoc ostatním...

12.10.2015 v 14:43 | Karma: 8,97

Taťána Nepustilová

To nevymyslíš…

21.9.2015 v 11:00 | Karma: 18,26

Taťána Nepustilová

Rozhovor v rádiu

14.8.2015 v 9:24 | Karma: 7,01