Proč právě jazyky?

Nedávno jsem byla při jednom rozhovoru dotázána, proč v životě dělám právě to, co dělám. Zajímavá otázka… Abych si ji lépe zodpověděla, sedla jsem si o víkendu ke svým starým deníčkům a poznámkám, dokonce jsem našla i památník, do kterého jsme si se spolužáky vzájemně kreslili obrázky a psali přání. Myslím, že to zažil asi každý, já v památníku mám dokonce dodnes obrázek i od babičky a maminky.

Našla jsem také staré výstřižky z novin plné zajímavých informací – nastřádala jsem je v době svých středoškolských studií.  Už tehdy jsem byla hodně aktivní a chtivá všech informací. Do večera jsem sedávala v počítačové učebně, potom jsem soukromě zpracovávala jednoduché účetnictví a někdy i v kabinetu s účetními diskutovala, jak co zaúčtovat. V té době bylo všechno nové. Všechno a pro všechny.

Byla jsem také členkou malé skupiny studentů z různých středních škol, kteří se pravidelně setkávali s jedním žurnalistou z brněnských novin a společně diskutovali. Jednou padlo téma: Co byste zlepšili na středoškolské výuce? První student, který odpověděl, byla Táňa. „Jazyky! Kvalita jazykové výuky se musí zlepšit, je to jedna z nejdůležitějších znalostí pro každého studenta.“  I proto jsem ve třetím ročníku chodila na kurz znakové řeči a z těsnopisu jsem si udělala státní zkoušku.

Ale až teď – po onom dotazu – jsem si uvědomila, že odpověď na to PROČ zní… Že zkrátka nemám ráda pocit bariéry. Potřebuji mít možnost přímé komunikace. Moc mi záleží na tom, jak mě lidé vnímají. A to je jen a jen o komunikaci. Ve svém životě jsem začala studovat různé jazyky – s menšími či většími úspěchy (hovořím pěti, ale třeba maďarštinu jsem opravdu vzdala:-). Každý z nich jsem se učila proto, že jsem chtěla s kolegy, přáteli nebo i s cizími lidmi při cestě do dané země mluvit přímo, bez tlumočníka.

Věřím, že tenhle důvod, proč jsem se pustila po cestě, po níž nyní jdu, je v pořádku. Co si myslíte vy?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Taťána Nepustilová | pondělí 15.10.2012 15:20 | karma článku: 11,03 | přečteno: 892x
  • Další články autora

Taťána Nepustilová

Historický klenot Čechů

14.4.2016 v 14:34 | Karma: 15,05

Taťána Nepustilová

Maluji

29.2.2016 v 14:47 | Karma: 7,05

Taťána Nepustilová

Splněná přání

21.1.2016 v 9:10 | Karma: 8,91

Taťána Nepustilová

Pomoc ostatním...

12.10.2015 v 14:43 | Karma: 8,97

Taťána Nepustilová

To nevymyslíš…

21.9.2015 v 11:00 | Karma: 18,26