Vrací se zdravý rozum do energetické politiky ČR?

Dnes ve 14:05 zveřejnila ČTK zprávu, že společnost ČEZ oficiálně požádala ministerstvo životního prostředí o komplexní posouzení vlivu případné dostavby Jaderné elektrárny Temelín (ETE) na životní prostředí (EIA).

Už z předběžných výsledků „Nezávislé odborné komise pro posouzení energetických potřeb České republiky v dlouhodobém časovém horizontu“ vedené úřadujícím předsedou Akademie věd Václavem Pačesem bylo jasné, že ČR se zhruba po roce 2015 stane dovozcem elektrické energie a tudíž bude potřebovat vybudovat nové zdroje. Otázka tedy není o tom, zda nové zdroje budeme potřebovat či nikoliv, ale o tom, jaké to budou zdroje a kdy budou v energetice nasazeny. 

Komise přistoupila ke svému zadání velice kvalifikovaně a racionálně a po důkladné analýze m.j. doporučila vládě ČR, aby v budoucím výhledu energetické politiky ČR posuzovala všechny dostupné technologie pro výrobu el. energie. To samozřejmě znamená včetně jaderné energetiky, která byla v programovém prohlášení vlády předem „vyloučena ze hry“.

A proces EIA na případnou dostavbu ETE není nic jiného, než oním výše zmíněným racionálním posouzením. Nic víc, nic míň.

Zpráva asi bude hořkou pilulkou pro mnohé členy radikálního environmentalistického křídla strany Zelených, kteří na konfrontačním postoji k jaderné energetice obecně, a především k jaderné elektrárně Temelín, vybudovali svoji politickou kariéru, získali politické posty a doposud ostře odmítali jakoukoliv diskuzi o jaderné energetice, včetně EIA. Osobně mi to tak trochu připomínalo postoj radikálních věřících k možné diskuzi ohledně některých citlivých otázek víry.

Tento postoj byl ve své podstatě naprosto nelogický, protože v případě EIA se samozřejmě ani zdaleka nejedná o rozhodnutí o dostavbě ETE, a pokud šlo odpůrcům jádra skutečně o přístup ke kvalitním a objektivním informacím, např. ohledně tolik zdůrazňované bezpečnosti jaderných elektráren, tak proces EIA je zcela ideální platformou, kde lze tyto informace získat. 

Doufejme tedy, že se na základě procesu EIA celý problém přenese do racionální roviny, a budeme dále diskutovat o faktech a nikoliv o víře a pocitech.

Psáno pro blog.iDNES, 11.07.2007

Petr Nejedlý

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Petr Nejedlý | pátek 11.7.2008 16:40 | karma článku: 19,68 | přečteno: 1476x